HomeBekerArie van Duijn: ,,Laatste zestien? Dat wist ik niet eens, joh!

Arie van Duijn: ,,Laatste zestien? Dat wist ik niet eens, joh!

-

Valken ’68 bereikte dinsdagavond de achtste finale van de districtsbeker door SJC, de koploper van de zondag hoofdklasse, verrassend uit te schakelen. Na een 1-1 eindstand waren de Valkenburgers op eigen veld via strafschoppen (3-2) te sterk voor de Noordwijkse formatie. ,,Kwaliteit hebben we genoeg, dat blijkt nu ook weer”, zei de winnende trainer Arie van Duijn na afloop.

De oefenmeester zag dat zijn ploeg voor rust prima weerstand bood aan de op papier sterkere tegenstander. ,,In de eerste helft hebben we toch wel verdedigend gespeeld vanuit een goede organisatie. Anders krijgt zo’n sterke ploeg veel te veel ruimte en worden we weggespeeld. Dus we hielden het compact en daardoor gaven we zelf weinig weg. Het nadeel was wel dat we zelf ook nauwelijks wat creëerden.”

Ondanks de goede organisatie van Valken ’68 kwam SJC vlak voor de pauze op 0-1 via Benji Broekhof. ,,Zij braken één keer door en toen was het gelijk raak. Dan zie je even de kwaliteit van een hoofdklasser”, zag Van Duijn, die zijn spelers tijdens de rust moed inpraatte. ,,Er was op dat moment nog niets aan de hand. We speelden gewoon goed. Alleen hebben we er in de tweede helft voor gekozen om tien à vijftien meter hoger te staan.”

Die wijziging wierp zijn vruchten af, want na de thee had de tweedeklasser ineens het initiatief. Marc Langeveld zorgde halverwege het tweede bedrijf voor de gelijkmaker (1-1), waarna de thuisploeg een aantal grote kansen kreeg om het al binnen negentig minuten af te maken. Van Duijn: ,,Ja, we waren op dat moment gewoon beter. Matthias van Beelen was er dichtbij met een kopbal en vlak voor het einde had Niels Hogewoning zelf moeten schieten in plaats van de bal af te geven op Matthias. Op basis van die tweede helft hadden we het al verdiend om te winnen.”

In de strafschoppenserie won Valken alsnog met 3-2, waarbij doelman Erwin van der Nagel zijn ploeg hoogstpersoonlijk naar de laatste zestien clubs van het districtsbekertoernooi hielp. De goalie stopte drie penalty’s, terwijl zijn ploeggenoten Langeveld, Jaap van der Plas en jongeling Rody Redel wel raakschoten. Hogewoning en Jaco van den Bent misten beiden vanaf elf meter. Van Duijn afsluitend: ,,Ja, geweldig! Maar laatste zestien? Dat wist ik niet eens joh!”