Tweede klasse C (zaterdag)- Tot aan zaterdag kwamen DoCoS en Valken’68 elkaar vier keer tegen in de tweede klasse. Even zo vaak ging de winst naar Valken’68, meestal was de Valkenburgse winst ook terecht te noemen. Dit keer liep het anders. Valken’68 vergat zichzelf voor de rust te trakteren op een voorsprong, en kreeg daar in de tweede helft de rekening voor gepresenteerd. De 1-0 en een rode kaart kort daarop voor Chris de Lange waren voor de ploeg van Ron de Roode genoeg om de gasten op de knieën te krijgen. De Leidse ploeg scoorde nog een keer en behield de controle. Zo beleefde DoCoS een primeur en komt het op vier punten uit na twee duels. De ploeg van Arie van Duijn staat nog op nul punten en kon in ruim 180 minuten voetbal ook nog niet tot scoren komen.

Bij DoCoS stonden dezelfde elf opgesteld in de basis als in het openingsduel tegen Soccer Boys. Van Duijn voerde wel wat veranderigen door. Jaco van der Bent startte niet op ’10’ zoals tegen UVS, maar op zijn gebruikelijke positie op de flanken. Chris de Lange schoof een linie naar achteren, terwijl Rody Redel en Jaber Akhrif aan de aftrap stonden dit keer. Selmo Kurbegovic nam plaats op de bank, terwijl de bezoekers het moesten stellen zonder Joey Zandbergen. De verediger heeft een hamstringblessure en zal ook de komende weken ontbreken.

Kort na de aftrap kreeg Valken’68 al een forse kans. De mee op gekomen Arjan Haasnoot schrok er kennelijk van en zo bleef een droomstart uit voor de bezoekende club. Ook de tweede kans leverde geen succes op. Van der Bent krulde de bal naast de voor hem verkeerde kant van de paal. DoCoS kreeg aan de andere kant wat corners, maar het duurde bijna dertig minuten voordat Erwin van der Nagel serieus moest opletten. Een inzet van Lars de Ridder ging evenwel voorlangs. Daarvoor had Robbert van Delft de beste kans gehad. De spits speelde zichzelf prima vrij, maar Mitchel van Abswoude kreeg vat op zijn doelpoging. Kort daarop had Peter de Best best mogen uithalen, maar de linksback durfde dat ogenschijnlijk niet, en legde bal foutief af. Het gaf wel aan dat de in het donder blauw gestoken ploeg de betere kansen kreeg, hoewel de teams elkaar vooral in evenwicht hielden voor wat betreft het veldspel. Op slag van rust werd een vrije trap van Adam Atif nog in de kiem gesmoord door Van der Nagel.

De weinig verheffende eerste helft werd gevolgd door een meer interessante tweede rondgang. Al rap brak Redel door. De gretige middenvelder zocht het doel echter te hoog. Ook nu was de tweede kans voor Valken’68 via Van Delft. Op aangeven van Van der Bent knikte de aanvaller nu over. Daarmee was meteen het beste er vanaf voor wat betreft de ploeg, die startte met een nederlaag in de seizoensouverture.

DoCoS kwam binnen binnen een uur spelen, min of meer vanuit het niets, op 1-0. Simon Joubij vond spits Chris van Empel, waarbij De Lange niet vrijuit ging als centrale verdediger. De Leidse spits aarzelde niet en zo kreeg het duel een beslissende wending. Niet in de laatste plaats omdat drie minuten later De Lange opnieuw in de fout ging. Een opzichtige overtreding op Mitchel Klein werd door de 21-jarige scheidsrechter Groenendijk met rood bestraft. De Lange leek zich direct te schikken in zijn lot.

Vanaf dat moment kon Valken’68 geen vuist meer maken en DoCoS greep de macht. Atif had een heerlijke trap in zijn benen, maar Van der Nagel kon nog redding brengen. Een kleine tien minuten later werd het duel definitief beslist. Nu kwam Atif wel als winnaar uit de strijd ten opzichte van Van der Nagel, die echter geen blaam trof. Arjan Haasnoot liet zich vrij eenvoudig wegzetten en zo kreeg de middenvelder van vorig seizoen nog Lugdunum vrije doortocht. Zijn ‘bananenschot’ plofte binnen bij de tweede paal. De thuisploeg kreeg daarna nog kansen via Michael van Voorthuijzen, Ronnie de Roode en Van Empel, maar erger werd het niet voor Van Duijn en de zijnen.

DoCoS imponeerde weliswaar niet, maar dat was dit keer ook niet nodig tegen een mentaal zwak ogend Valken’68. De Leidse ploeg kwam ongeschonden uit de eerste helft en daarmee werd de basis gelegd voor deze eerste overwinning. Bij Valken’68 is het vertrouwen broos en na de tweede nederlaag tegen een Leidse club is er zonder meer sprake van een moeizame start voor de nummer twee van het vorige seizoen.

DoCoS-Valken’68 2-0 (0-0). 58. Van Empel 1-0, 72. Atif 2-0. Scheidsrechter: Groenendijk. Toeschouwers: 225.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Boogmans, Overvliet, Peet, Joubij, Atif (86. Gajadien), Klein, De Ridder (86. Van Wingerden), Van Empel, De Roode.

Valken’68: Van der Nagel, De Vries, De Lange, Haasnoot, De Best, Akhrif (65.Hogewoning), Redel, Langeveld, Van der Bent, Van Delft (74.Kurbegovic), Schaap.

 

Foto’s: R. van Abswoude