Tweede klasse C (zaterdag)- Opnieuw slaagden Valken’68 en Voorschoten’97 er niet in een wedstrijd te winnen in 2018. Met de brilscore is de Valkenburgse formatie nu uitgekomen op twee punten uit drie wedstrijden en voor de formatie van André Lourens was dit het eerste punt na de winterstop. Natuurlijk schiet een driepunter meer op, maar de trainer van Voorschoten’97 kon beduidend meer tevreden zijn dan Arie van Duijn. Valken’68 bleef derde en Voorschoten’97 tiende. Aan het einde van het seizoen zouden deze posities teleurstelling opleveren in beide kampen.

Medio oktober was er sprake van een ongelijke strijd en werd het een inktzwarte middag voor Voorschoten’97. De Valkenburgers wonnen met maar liefst 1-6 en daar was niets aan gestolen. Valken’68 toonde zich destijds een titelkandidaat. Uiteraard wilden de bezoekers niet weer open huis houden, maar toch kwam Voorschoten’97 voor de pauze beter voor de dag. De gasten bleken in staat de bal meer in de ploeg te houden. Het hoofdveld was desalniettemin bepaald geen decor voor een goede pot voetbal. Combinaties waren nauwelijks mogelijk en dikwijls raakten spelers de bal volkomen verkeerd door het hobbelige veld. Bij de staf van Valken’68 was er dan ook weinig waardering voor het feit dat het tweede elftal eerder op de dag al had gespeeld op het ‘centrecourt’.

Een excuus mocht worden aangegrepen, maar dan nog mocht er wel meer worden verwacht van vooral de thuisploeg. Er lukte vrijwel niets bij de ploeg die na de nederlaag bij Die Haghe, gespeeld in het slotweekend van januari, de titel uit het hoofd had gezet. In Den Haag werd een nederlaag geleden en ook vorige week was het vooral in de eerste helft niet denderend geweest in Honselersdijk. Dat was het nu dus zeker niet en Voorschoten’97 had met wat meer brutaliteit en flair wellicht kunnen profiteren van de niet tot de verbeelding sprekende prestatie van de gastheer. Bij de thuisploeg was het overigens de bedoeling dat Robbert van Delft aan de rechterflank zou spelen naast centrumspits Matthias van Beelen, maar Van Delft haakte af in de warming-up. Daardoor kreeg Timo Schaap alsnog een basisplaats.

Veel kansen ontstonden er niet in de eerste helft. Wel dook de ijverige Peer van Paasen, vanaf rechts komend, op voor Erwin van der Nagel en de doelman kon zijn inzet met de voet keren. Even later zette de sterk spelende Kevin Koek Jaco van der Bent de voet dwars en de centrale verdediger deed dat verder in de eerste helft nog eens, dit keer bij Van Beelen. Jordy Manuputty kwam namens Voorschoten’97 ook in kansrijke positie, maar de middenvelder kon niet tegen de voorzet van Robin Diets aanlopen. Voor het overige werden er enkele speldenprikken uitgedeeld over en weer, maar van overtuiging in de acties was nimmer sprake. De 0-0 was dan ook niet meer dan logisch.

De tweede helft was kwalitatief gezien niet veel beter, maar de thuisploeg toonde wel iets meer energie. De juiste vorm ontbrak echter ook nu bij het gros van de spelers en zo hoefde Voorschoten’97 niet bevreesd te zijn voor een nieuwe afstraffing.

Toch kreeg Van Beelen bijna de 1-0 op zijn naam met het hoofd. Op zijn inzet was Stephan van der Niet kansloos, maar de paal lachte Voorschoten’97 toe. Van der Bent had nog een prima steekbal in petto, maar op weg naar het doel struikelde Van Beelen over zijn eigen voeten of wellicht ook de grasmat. Aan de overkant kwam Van Paasen nadrukkelijk in de buurt van de 0-1, maar zijn schot ketste op de paal. De rebound was vervolgens wel voor Shemiel Constancia en de voorsprong voor de bezoekers leek een feit. De treffer werd echter afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Uiteraard en mogelijk ook terecht hadden de Voorschotenaren zo hun bedenkingen bij de genomen beslissing. In de blessuretijd meende Valken’68 een strafschop toegewezen te krijgen. Van der Bent werd gestopt door Hamza Apaydin en de verdediger kwam in deze situatie wellicht goed weg.

Tussen die bepalende momenten was het vooral rommelen in de marge en hard werken. Beide ploegen misten accuratesse en creativiteit om de score open te breken. Wel had Hamza Chicki nog kunnen scoren voor het nog steeds laag geklasseerde Voorschoten’97. De invaller keek Van der Nagel in de ogen, maar de schuiver werd gekeerd door de Valkenburgse sluitpost.

 

Zo bleef het bij een doelpuntloze derby en daar moesten de beide ploegen zich maar tevreden mee stellen. Speltechnisch kunnen de geel-roden en geel-groenen absoluut beter en dat zal er moeten uitkomen in het restant van de competitie. Valken’68 loert nog altijd op de nacompetitie, maar in de huidige vorm lijkt een dergelijke prijs ver weg. Voorschoten’97 kan moed putten uit de laatste twee ontmoetingen, maar hunkert zo zoetjes aan wel weer naar een bevrijdende zege. Deze derby zal in elk geval bij niemand lang beklijven..

Valken’68-Voorschoten’97 0-0. Scheidsrechter: Wolf. Toeschouwers: 250.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, De Mooij, Haasnoot, Boere, J.van der Plas, Langeveld, S. van der Plas, Schaap (61.Hogewoning), Van Beelen, Van der Bent.

Voorschoten’97: Van der Niet, Apaydin, Koek, Kharbouch, Valies, Manuputty (68.Chicki), Bakker, Van Paasen, Diets (75.Koning), Constancia (78.Bahri), Guijt.

Foto’s: Saam de Mooij