Nacompetitie (eerste/tweede klasse)- Zelden is Valken’68 zo afgeschminkt als zaterdagmiddag in en tegen Honselersdijk. In de tweestrijd tegen de nummer vier uit 2C, met als inzet een plaats in de finale voor een beloning naar de eerste klasse, waren de bezoekers een minuut of tien kansrijk om een goed resultaat te halen. Daarna was het over en uit en liep de thuisploeg uit naar een 7-0 overwinning, die zelfs op het eigen sportcomplex met verbijstering werd ontvangen,maar desalniettemin in de armen werd gesloten. In competitieverband was Valken’68 thuis met 3-0 te sterk geweest en bij de eerste confrontatie op de Strijphorst waren de ploegen nog in balans geweest.

Valken’68 blijft dus tweedeklasser en het seizoen kwam zo snoeihard ten einde. Tevens bleek het seizoen uiteindelijk een bijna kopie van het vorige seizoen. Ook toen was Valken’68 een voorname titelkandidaat, maar werd de titel niet gepakt. De nacompetitie resteerde en die liep destijds verkeerd af. Datzelfde gebeurde nu dus weer en de wijze waarop Valken’68 er dit keer af ging, was een regelrechte afgang te noemen.

Dat het 7-0 zou worden was niet te voorzien geweest, afgaande op de eerste tien minuten. Valken’68 wilde de tegenstander meteen bij de keel grijpen en deelde ook wat speldenprikjes uit. Het goede gevoel van het zeer geslaagde feest van vorige week, in verband met het vijftigjarige bestaan, leek meegenomen te zijn vanaf ‘t Duyfrak. Vijf minuten later zag de wereld er echter compleet anders uit. Bij de eerste twee aanvalsopzetten van de thuisploeg was het raak. Eerst mocht Nando Kok zijn medespeler Youri Riepe bereiken voor de 1-0 en kort daarna reageerde de defensie van de Valkenburgers amper op dreiging vanaf wederom de rechterflank. Uiteindelijk mocht uitblinker Tom van Veen, die enkele jaren in het ADO-tenue speelde, ongehinderd uithalen vanaf randje zestien.

Vanaf dat moment was Valken’68 het kwijt. Combinaties lukte niet meer en de aanvankelijke overtuiging in het spel keerde niet meer terug. Een als voorzet bedoelde trap van Stefan van der Plas, die door het mislopen van promotie heeft besloten terug te gaan naar Quick Boys, belandde nog op de lat en de rebound kon door Robbert van Delft niet tot doelpunt worden gepromoveerd. Voor het overige bleef Honselersdijk eenvoudig overeind. Voor de rust werd het ook nog 3-0, waarbij de strafschop ogenschijnlijk makkelijk werd gegeven.

Na de rust moest er een wonder geschieden. Arjan Haasnoot werd naar het front gestuurd en achterin ging de ploeg van Van Duijn 1 op 1 spelen. Van Duijn kon ook niet veel anders, want om uiteenlopende redenen waren Jaap van der Plas, Niels Hogewoning, Timo Schaap en Matthias van Beelen niet beschikbaar. Een snelle tegengoal had wellicht nog wat elan en spanning kunnen opleveren, maar na twee minuten werd de deur kiezelhard dicht gegooid door het fris spelende Honselersdijk.

Daarna was het vooral uitzitten en afwachten hoe groot de nederlaag zou worden. Bij 7-0 vond de gastheer het welletjes en zo bereikte Honselersdijk meer dan verdiend de finale, waarin het zal gaan uitkomen tegen Sparta (am). Het feest bij de oranjehemden barstte los en dat was volkomen te begrijpen. De gezichten aan Valkenburgse kant stonden op onweer, ongeloof en onbegrip. Hoe had dit kunnen gebeuren? Na afloop toonden Van Duijn en Van der Nagel zich bereid na te praten. Beluister de podcasts onder de statistieken.

Honselersdijk- Valken’68 7-0 (3-0). 11. Riepe 1-0, 15. Van Veen 2-0, 35. Van Veen 3-0 (strafschop), 47. Zwirs 4-0, 56. Rubin 5-0, 59. Van Veen 6-0, 83. Van Veen 7-0. Scheidsrechter: Post. Toeschouwers: 500.

Valken’68: Van der Nagel, De Lange, M. van der Plas, Haasnoot, Redel (51. Van Duijn, De Mooij, S. van der Plas, Langeveld, Boonstoppel, Van Delft, Van der Bent.