In de agenda staat het bij het gehele team van Valken’68 vet afgedrukt en de uitroeptekens ontbreken al evenmin. Die Haghe uit. Eerste duel bij de herstart en er moet gewonnen worden bij de koploper. ,,Koste wat het kost”, zo spreekt centrale verdediger Mark van der Plas ferme taal. De Valkenburgers scoorden een moyenne van twee punten per wedstrijd en dat is op zich niet verkeerd. Thuis werd zelfs nog geen punt verspeeld. Met 31 uit twaalf scoorde de ploeg uit Den Haag echter beduidend beter en het gat van negen punten met de ploeg van Arie van Duijn is groot te noemen. De geel-roden speelden weliswaar en wedstrijd minder, maar bij een nederlaag in de dertiende speelronde kan Valken’68 een titel waarschijnlijk al vergeten. De nacompetitie voor promotie lijkt dan het maximaal haalbare.

Na de gedwongen rustpauze start Valken’68 weer op en alles is gericht op de eerste speeldag in 2018. Komende donderdag wordt er getraind op ‘t Duyfrak en een dag later vertrekt de selectie naar het noorden van het land voor een trainingskamp. Van der Plas heeft er veel trek in. ,,We hebben het er wel over gehad, maar wij hoeven niet per se naar het buitenland. Dat is tegenwoordig erg in, maar ook de voorbije jaren zijn wij in Nederland gebleven in januari en dat was telkens niet enkel nuttig maar ook beregezellig. Dat zal nu niet anders zijn. We hebben een hechte selectie en willen allemaal knallen in de tweede seizoenshelft. We zitten even buiten Groningen en uiteraard gaan we op zaterdag de stad verkennen en ons uitleven. Maar eerst trainen we vrijdag en zaterdag spelen we een wedstrijd tegen een eersteklasser. Dat is een goede graadmeter en dat kunnen we goed gebruiken richting Die Haghe.”

Van der Plas steekt niet onder stoelen of banken dat de Valkenburgers goed kunnen feesten. ,,Bij ons op de club is het vaak bal, maar als ik nog denk aan Slagharen vorig jaar krijg ik nog de krampen. Kennelijk is dat ook bekend bij de genoemde tegenstander, want die schijnen alles uit de kast te halen voor ons. Onwijs leuk wordt dat dus ook. Dat is zo belangrijk aan deze uitjes. Er wordt keihard gewerkt, maar daarna is er tijd voor ontspanning.”

Na komend weekend wachten er volgens de aanvoerder nog drie oefenpotjes. ,,We willen er alles aan doen om scherp te zijn en te blijven. De selectie is ook bijna fit te noemen en het streven is om ook de komende weken enkel nog fitter te worden. Ik was zelf ook even out of order vanwege een scheurtje in de hamstring, maar in het slotduel tegen DoCoS kon ik weer mee ballen. Ook Chris de Lange komt terug en de trainer heeft weer veel te kiezen. Maar wie er ook spelen, tegen Die Haghe zullen we er allemaal moeten staan straks. Iedereen beseft zich dat het ‘erop of eronder’ is. Je hebt gelijk als je zegt dat het een soortgelijke situatie is als vorig jaar. Toen moesten we in de achtervolging op Te Werve. Toch vind ik dat het nu al crucialer is. Bij verlies zie ik het ons niet meer goed maken. Winnen we wel dan wordt de druk bij hen nog groter en dan gaan wij verder opjagen. Ik denk in het laatste geval dat het dan tussen deze twee ploegen gaat. Ik ga er vanuit dat Lugdunum verder zal terugvallen. Ze hebben het uitstekend gedaan, maar dat gaan ze niet langer volhouden. Een ploeg als RCL staat ook al dik achterop en die komen er ook niet meer bij.”

Met deze twee ploegen haalt Van der Plas wel pijnpunten aan. ,,Ja, want bij RCL verloren we. We speelden heel lang op hun helft, maar de eindpass ontbrak telkens weer. Daar liepen we uiteindelijk een tik op, absoluut niet nodig. Tegen Lugdunum hoorde ik iedereen zeggen dat we het geweldig deden, maar het werd wel 0-0. En bij UVS verloren we ook al onnodig. Er zijn voor het huidige Valken’68 ploegen bij waartegen we simpelweg niets mogen morsen. De groep is beter dan vorig seizoen en er is meer kwaliteit. Dan mag je dus niet zoveel punten laten liggen.”

De nummer 3 weet ook wel waar het mankement zat. ,,We scoorden niet genoeg. Of beter, in de einddfase ging het vaak fout. Verkeerde pass, verkeerde keuzes. Soms liep het wel en dan scoorden we er ook lustig op los. Te vaak hebben we echter punten laten liggen. We hebben niet iemand er tussen lopen die er twintig maakt. Dat zou schelen. Toch heb ik er nog steeds alle fiducie in. Matthias van Beelen en Robbert van Delft houden elkaar scherp voor wat betreft de spitspositie. Op een zeker moment kiest de trainer voor de speler die ze erin schopt. Daar gaat het nog steeds om. Wat dat betreft zegt het veel over Van Delft. Hij werd gepasseerd, maar heeft de handdoek niet gegooid. Hij heeft er zijn schouders onder gezet en maakt het de trainer nu weer moeilijk. Het acceptatievermogen van een ieder is groot en dat helpt.”

Ondertussen werd Van Duijn ook voor volgend seizoen vastgelegd. ,,De groep was er ook snel uit. De trainer kan ons enthousiasmeren en raken en we kunnen door 1 deur op de club. Dus dan is het goed dat er tijdig rust komt op dat vlak. Het is voor een trainer daarnaast prettig werken als er veel ervaring in de groep schuil gaat. Dat helpt en dat moeten we straks volop gaan laten zien. Geloof me, als we meer gaan scoren gaan we ook makkelijker spelen. Het doel blijft om naar de eerste klasse te gaan. Dat was zo en moet vanaf Die Haghe definitief gestalte krijgen.”

Valken’68 :

Positie: 11-22-28-11 (3e)

Periode 1: 8-18-25-7 (3e)

Periode 2: 3-4-3-4 (8e)

Thuis: 5-15-15-3 (1e)

Uit: 6-7-13-8 (7e)

Grootste zege: 0-5 Nieuwkoop (uit)

Grootste nederlaag: 3-1 SVC’08 (uit), 2-0 RCL (uit)

Thuis: 3 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: 0 keer niet gescoord

Uit: 2 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 2 keer niet gescoord

 

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij