Tweede klasse C (zaterdag)- Afgelopen dinsdag vond er in het clubgebouw van Valken ’68  aan de Duyfrak een gesprek plaats tussen de technische staf en de spelers. Er moest iets gebeuren om zo snel mogelijk een einde te maken aan de reeks nederlagen. Drie keer achter elkaar verliezen in de nieuwe competitie,  en ook nog eens geen enkel doelpunt weten te scoren, dat kan gewoon niet en dat past ook niet bij de Valkenburgers. Maar dat is makkelijk gezegd, als je ook nog eens de volgende wedstrijd uit moet spelen tegen de koploper van deze klasse, SVC’08 uit Scheveningen. Het bedachte plan zou als volgt moeten zijn namelijk: niet meer zo aanvallend spelen, lekker terug leunen in de verdediging, middenveld verstevigen, de tegenpartij uit de tent lokken en dan proberen te counteren. De missie slaagde en zo kregen de rood-gelen eindelijk wat kleur op de wangen.

Om het genoemde plan verder te verwezenlijken werd Geoff Smit uit het tweede team naar de hoofdmacht overgeheveld om meer verdedigende mankracht op het middenveld te krijgen. Dit plan en de opzet slaagde in de eerste helft. De verdediging stond goed, de opponenten werden niet gevaarlijk en men hield min of meer de controle over de wedstrijd. Er gebeurde die eerste helft dan ook niet erg veel. Tot de 35e minuut. Arjan Haasnoot opende toen de score en het eerste Valken-doelpunt van deze competitie was een feit (0-1) . Dit gaf de mannen van trainer Arie van Duijn, waar doelman Erwin van der Nagel ontbrak vanwege een opspelende lies,  de nodige stimulans en overtuiging dat deze gewijzigde spelopvatting tegen deze tegenstander de juiste was en misschien nog wel meer zou kunnen gaan opleveren.

De tweede helft ging alles op dezelfde voet verder. De tegenstander moest nu komen en vonden dat zij hun koppositie waar moesten maken. Maar er was geen doorkomen aan voor hen. Zij kregen wel mogelijkheden, maar creëerden verder niet veel uitgespeelde kansen De grootste tegenvaller voor de gastheren ontstond omstreeks de 70e minuut toen Marc Langeveld de 0-2 kon scoren na een individuele actie die er toe deed. Collega middenvelder Mathijs de Mooij vond dit een schitterend doelpunt. ,,Marc slingerde zich door de SVC-verdediging, dreigde de bal de ene kant op te schieten, maar deed dat naar de andere kant en plaatste de bal tussen de benen van de keeper door in het doel.” De gastheren probeerden hierna nog van alles. Kregen wel wat mogelijkheden, wat vooral kwam doordat aan Valken ’68 -kant de vermoeidheid wat begon te tellen. Maar men kwam er goed uit, helemaal toen Timo Schaap enkele minuten voor het eindsignaal de 0-3 wist aan te tekenen.

Met deze eerste en meer dan verdiende driepunter was de stemming in de  Valkenburgse kleedkamer opperbest. In de stand op de ranglijst leverde dat nog niet veel plaatsen winst op, maar dat is nog even niet het belangrijkste. De Mooij: ,, We weten dat we het nog kunnen. We hebben een aantal zeer goede spelers, die wat meer aanvallend zijn aangelegd en daarom moeten we verdedigend wat meer gaan brengen. Dit was het bewijs dat deze andere spelopvatting ons ook wel ligt en succes oplevert. Of dat tegen defensief ingestelde ploegen ook werkt lijkt niet logisch, maar daar moeten we ook wat op vinden. In ieder geval is de negatieve spiraal doorbroken en kijken we wat optimistischer naar de toekomst. Er is meer balans in het elftal gekomen en het is prettig dat we onszelf nu wel beloond hebben. Tegen UVS en DoCoS zijn we dat vergeten.”

Basisopstelling Valken’68: Lobel, De Vries, Haasnoot, Zandbergen, De Best, De Mooij, Redel, Langeveld, Smit, Schaap, Kurbegovic.