Tweede klasse C (zaterdag)- Het zegt lang niet alles, maar Voorschoten’97 heeft wel de tussentijdse prijs te pakken. Met het gelijke spel (2-2) werd het winterkampioenschap in de wacht gesleept, mede ook omdat VELO voor de derde keer op rij de punten naar de tegenstander zag gaan. Het opgehaalde punt mocht gekoesterd worden op ‘t Duyfrak. Valken’68 had zich merendeels de betere getoond in deze derby en kreeg ook veel meer kansen. Toch had het ook nog anders kunnen aflopen. In de allerlaatste tellen kreeg Alex Iliopoulos een enorme kans om er alsnog 2-3 van te maken, maar de spits werkte het leder over. Een derde doelpunt van de bezoekers zou de Valkenburgers in een ongekend verdriet hebben gestort. Voorschoten’97 bleef dus de koploper en Valken’68 is nog altijd terug te vinden in de onderste regionen. Het aantrekkelijke duel bewees echter andermaal dat in deze klasse niets te voorspellen is en dat de ranglijst ongetwijfeld nog heel veel veranderingen gaat laten zien na de winterstop.

Levendig werd de tweestrijd al snel en boeiend bleef het ook gedurende negentig minuten. Kwalitatief was het niet altijd even hoogstaand, maar er viel weldegelijk genoeg te beleven. Valken’68, dat Joey Zandbergen zag uitvallen in de warming-up waardoor Geoffrey Smit mocht opdraven, zette direct de tanden in de laatste ontmoeting van het jaar. Al vroeg moest de uitploeg een bal vlak voor de doellijn wegwerken en de toon was zo gezet door de formatie van Arie van Duijn. Ook het tweede gevaarlijke moment kwam op naam van Valken’68. Arjan Haasnoot stuurde Robbert van Delft de ruimte in en bij zijn doelpoging leek Martijn Hogenboom, die een sterke pot op de mat legde, hands te maken. De scheidsrechter zag dit anders en zo kreeg de gastheer niet de gelegenheid om een vroege voorsprong te pakken. Na ruim twintig minuten was het alsnog raak en dat was op dat moment zonder meer verdiend te noemen. Een vrije trap van Marc Langeveld werd door Haasnoot op waarde geschat. Het was al de derde treffer van de centrale verdediger dit seizoen.

De bevlogen spelende Jaco van der Bent kreeg een volgende kans om Voorschoten’97 verder in problemen te brengen. De op ’10’ spelende Van der Bent wurmde zich door de defensie, maar Justin van Look toonde zich een betrouwbare doelman. Dat zou hij later in het duel nog meerdere keren bewijzen. In de fase daarna kwam Voorschoten’97 beter in de wedstrijd. Een vrije trap van Haasnoot werd door Alex Iliopoulos onderschept en de spits leek een vrije doortocht te krijgen. De scheidsrechter oordeelde echter dat de aanvaller niet voldoende afstand had genomen. Daar kwam Valken’68 een keer goed weg.

Na ruim een half uur kwam de gelijkmaker alsnog op het scorebord. Nu mocht de speler met Griekse roots zich wel laten omhelzen. Hij profiteerde daarmee ten volle van het gegeven dat Erwin van der Nagel misschien beter niet had kunnen uitkomen. In het restant van de eerste helft kreeg de thuisploeg de laatste kans, dit na een uitstekende aanval via Langeveld en Selmo Kurbegovic. Van Delft stond aan het eindstation, maar Van Look kwam als winnaar uit de bus.

De tweede helft was amper gestart of de thuisploeg kreeg een optimale kans op de 2-1. Nu bediende Kurbegovic vanaf rechts Mathijs de Mooy op maat. De middenvelder schoof van dichtbij in, maar weer was de dekselse Van Look de reddende engel voor Voorschoten’97. Het bleek uitstel van executie. Kort hierop maakte Van der Bent er namelijk 2-1 van. Ian Baggerman verdedigde niet overtuigend uit en dat was een kolfje naar de hand van een van de betere spelers aan Valkenburgse zijde. Van Delft had halverwege de tweede helft teveel tijd nodig en verzuimde de 3-1 binnen te werken. Nu was Mathijs de Jong op tijd om onheil te voorkomen.

Beide ploegen probeerden het daarna volop en zo bleef er genoeg leven in het onderlinge duel. Kurbegovic schoot een paar keer over, Van der Bent kon Van Look niet verschalken met een schuiver en De Mooy kreeg nog de grootste kans op de Valkenburgse winst. Ook de ingevallen Timo Schaap had zomaar de beslissing kunnen forceren. Op dat moment was het echter al 2-2. Ronnie Verplancke nam de treffer voor zijn rekening en daarmee werd een door hem sterke gespeelde wedstrijd bekroond. Zoals vermeld kwam Voorschoten’97 zelfs nog in de buurt van de 2-3, maar dat zou de wereld op zijn kop zijn geweest.

Er kwam dus geen winnaar, maar toch waren er blije gezichten te zien bi de Valkenburgers. Na een periode van afwezigheid in verband met serieuze lichaamsklachten liet Valken’68-preses Jaap Janssen zich weer zien en dat deed de mensen van de club zichtbaar goed. Janssen heeft nog wel een lange weg te gaan voor optimaal herstel, maar door hem zijn stappen voorwaarts inmiddels gemaakt. En dat was goed nieuws vanaf het sportpark in Valkenburg na een ook al niet vervelende middag, hoewel het best een graad of tien warmer had mogen zijn voor de volgers.

Valken’68-Voorschoten’97 2-2 (1-1). 22. Haasnoot 1-0, 32. Iliopoulos 1-1, 48. Van der Bent 2-1, 78. Verplancke 2-2. Scheidsrechter: Gommans. Toeschouwers: 150.

Valken’68: Van der Nagel, De Best, Haasnoot, De Lange, Redel, Smit, Van der Bent, De Mooy, Langeveld, Van Delft (70.Oskam), Kurbegovic (87.Schaap).

Voorschoten’97: Van Look, De Jong, Baggerman, Hogenboom, Apaydin, Manuputty (78.Simonis), Verplancke, De Koning (64. Chikhi), Maatoug, Iliopoulos, Guijt (53. Van Paasen)

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij