HomeInterviews algemeenValken’68 verliest aansluiting na terechte nederlaag

Valken’68 verliest aansluiting na terechte nederlaag

-

Tweede klasse C – Met een driemansformatie waren wij afgereisd naar sportpark Ockenburgh voor de confrontatie tussen koploper Die Haghe en jager Valken’68. RTV Katwijk, Leidsch Dagblad en LeidenAmateurVoetbal gezamenlijk poolend in één auto, een dergelijke afvaardiging gaf ook wel het belang van de wedstrijd aan en tel daarbij op nog een aantal collega’s uit de Haagse regio en de volle ‘perstribune’ was hiermee verklaard.

De thuisploeg stond voor deze wedstrijd al een straatlengte voor, maar met één wedstrijd minder en nog twee keer de confrontatie met elkaar hadden de bezoekers het allemaal nog in eigen hand. Na een goed trainingsweekend in Groningen lag de focus van het team van trainer Arie van Duijn volledig op deze wedstrijd, maar helaas konden de Duyfrakkers de vooraf uitgesproken ambitie om met drie punten uit Den Haag te vertrekken geen moment waarmaken en verloren uiteindelijk met 2-0. Dit van een ploeg die zeker ook na de nederlaag van nummer twee Lugdunum alvast een voorproefje op het naderende kampioenschap kon nemen.

Het was vooraf goed toeven in de bestuurskamer van het uitermate gastvrije Die Haghe, de warmte moest al snel worden ingeruild voor de kou langs de lijn. Voor de wedstrijd nog heel geanimeerd met de scheidsrechter van dienst gesproken, ook hij had er zin in en toen ook Valken supporter Adri Imthorn zich na een ruim vijf kwartier durende fietsrit onder de toeschouwers had begeven kon de wedstrijd van start gaan.

De thuisclub begon feller en dit resulteerde in twee hoekschoppen binnen een paar minuten, maar dit leverde geen gevaar op. De koploper mocht vervolgens na een minuut of vijf een vrije trap nemen vanaf een gevaarlijke positie, maar ook dit kon doelman Erwin van der Nagel (nog) niet verontrusten. De eerste speldenprik van de Valkenburgers kon genoteerd worden na ruim tien minuten spelen. Een door Marc Langeveld goed aangesneden vrije trap werd door Arjan Haasnoot niet ver naast gekopt. Hierna nog een aantal (kleine) mogelijkheden voor Valken’68, maar deze konden uiteindelijk niet in kansen worden omgezet waarbij er bij de inzet van Timo Schaap wellicht wat meer had ingezeten.

Opvallend was dat het meeste gevaar in het eerste halfuur uit standaardsituaties voortkwam. Ook weer niet zo ongebruikelijk als je de statistieken bekijkt want het zijn de ploegen met in deze klasse de minst gepasseerde verdedigingen.

Het eerste echte gevaar van de thuisploeg kwam er na een halfuur spelen. Na een slechte inspeelpass op het middenveld mocht een aanvaller van de thuisploeg er met de bal vandoor gaan en werd er vervolgens even professioneel aan de handrem getrokken. Wat over bleef was, en u raadt het waarschijnlijk al, een vrije trap en deze werd goed ingeschoten door Peter de Kleer maar minstens net zo goed uit de verre hoek gestompt door Van der Nagel.

Hierna brachten de bezoekers zichzelf nog een keer in de problemen door wederom een slechte inspeelpass, dit leverde een corner op waar verder geen gevaar uitkwam. Dit gevaar kwam er aan het eind van de eerste helft alsnog. Een indraaiende hoekschop werd Van der Nagel bijna te machtig en iedereen met een zwart-wit hart had de armen al in de lucht, maar scheidsrechter Spaans stond op dat moment op de achterlijn en oordeelde dat de bal nog voor of op de doellijn was weggewerkt. De rust werd derhalve bereikt met een brilstand, gezien het spelbeeld een stand waar de thuisploeg toch wel het minst tevreden over mocht zijn.

,,Wij wisten hoe Die Haghe zou beginnen, namelijk er vol op klappend en daar zijn wij niet goed mee omgegaan. De focus van ons lag volledig op deze wedstrijd maar wie ons de eerste helft heeft zien voetballen zag geen team dat moest winnen om de aansluiting te behouden en de jacht in te zetten”, aldus doelman Van der Nagel.

De grote vraag was hoe Valken’68 uit de kleedkamer zou komen. Feit was dat de thuisploeg in de eerste helft feller was, meer strijd en passie toonde en meer voetballend vermogen in huis had. Kortom, zij straalden uit waarom zij de terechte koploper in de tweede klasse C zijn.

De Valkenburgers kwamen wel sterker uit de kleedkamer. Nu met meer druk naar voren en het leek er inderdaad op dat het kwartje wel gevallen was waar het die middag om zou gaan. Na amper een minuut spelen was het Schaap die aan de linkerkant het duel aanging met zijn directe tegenstander en iets buiten de 16 meter ten val werd gebracht. Elke aanwezige had een vrije trap voor de rood-gelen in gedachten, en zeer waarschijnlijk ook een kaart (een enkeling dacht zelfs aan een rood kartonnetje in verband met ontnemen van een doelrijpe scoringskans) maar de man in het zwart vond het een schwalbe en bestrafte Schaap met de gele kaart. Een discutabele beslissing, maar de toon was in ieder geval gezet.

En net nu Valken’68 wat meer partij gaf stond ineens de 1-0 op het scorebord. Een vrije trap van Mitchell de Bas werd door in mijn ogen beste man van het veld, Robin Laming, in het doel gekopt. Nog niets aan de hand, maar een gaatje vinden in een verdediging die bijna niets weggeeft zou niet makkelijk zijn, zo bleek. Nauwelijks een kwartier later stond het 2-0 voor de thuisploeg. Een in eerste instantie door Van der Nagel gepareerd, maar gelost schot werd uiteindelijk door Sami Aoulad Said in het lege doel geschoven.

Een kansloze missie met nog 25 minuten te gaan tegen een ploeg die heel weinig weggeeft en dat bleek ook wel. De bezoekers gingen opportunistischer voetballen, maar ook dit had nauwelijks effect en het enige gevaarlijke moment was een bal op de bovenkant van de lat in de laatste paar minuten van de wedstrijd. Zo verloor Valken’68 terecht van de meest stabiele ploeg in deze klasse, waarbij een combinatie van passie en strijd en individuele klasse de koppositie verklaard.

De doelman van de Valkenburgers kon er ruim drie uur na de wedstrijd nog niet met zijn pet bij. ,,We wisten hoe zij gingen spelen en toch lieten wij het afweten. Een mindere dag hebben kan, maar qua beleving en strijd hebben de meesten het vandaag niet laten zien en dat is een kwalijke zaak. Het liefste koop ik voor iedereen een spiegel met de vraag kijk hier eens goed in en vraag jezelf af of je er in deze wedstrijd wel alles aan hebt gedaan en als men eerlijk is dan kunnen er maar een paar recht in de spiegel kijken. Zonder namen te noemen, maar de spelers die het vandaag hadden moeten doen en waar je het ook van zou mogen verwachten hebben ons vandaag in de steek gelaten’’.

Om er even later realistisch aan toe te voegen ,,Er is nog niets beslist want een aantal jaren geleden stond HVC’10 ruim tien punten voor en toen werden wij alsnog kampioen maar het woord kampioenschap moeten wij voorlopig maar even niet meer uitspreken.” Duidelijke en realistische taal van de Valkenburgse doelman.

Die Haghe – Valken’68 2-0 (0-0) 51. 1-0 R. Laming, 67. 2-0 S. Aoulad Said. Scheidsrechter H. Spaans (Bleiswijk). Toeschouwers 200.

Opstelling Die Haghe : B. Drost, A. Heemskerk, J. Bakker, C. Nelson Quarty, M. de Bas, P. de Kleer, R. Laming, S, Aoulad Said (90. J. Vorderman), S. v.d. Starre (81. L. Wittmaekers), R. Roasario Lopes Landim (13. A. Ooijevaar) en S. de Jong.
Opstelling Valken’68 : E. v.d. Nagel, S. van Duijn, M. v.d. Plas (72. R. Kuyt), A. Haasnoot, D. Boere, M. de Mooy, T. Schaap, J. van der Plas, R. van Delft (61. M. van Beelen), M. Langeveld en J. v.d. Bent.