Tweede klasse C (zaterdag)- ,,Al spelen ze nog een uur, scoren doen ze toch niet”, sprak een trouw Valken supporter kort voor VELO de wedstrijd definitief besliste(0-2). Trainer Arie van Duijn was gedoken in de club geschiedenis. ,,De derde nederlaag op rij waarin niet eenmaal het vijandelijk net werd gevonden, is wellicht een negatief clubrecord in het bestaan van de club. Het sleutelwoord van de Katwijkse trainer na afloop, die wel betere tijden heeft gekend bij de Valkenburgers, en Marc Langeveld was: zelfvertrouwen. ‘Punten pakken’ is volgens die twee het beste medicijn om de sportieve crisis, waarin de ploeg zich momenteel bevindt, te boven te komen. Promovendus VELO, getraind door ook in deze regio bekende Edwin Vurens , en Valken troffen elkaar niet eerder in competitieverband. De ploeg uit Wateringen trok verdiend aan het langste eind, en kent anders dan Valken’68 een voortvarende competitie start.

De Duyfrak bewoners hebben dit seizoen de lat ten opzichte van vorige seizoenen al lager gelegd ,en zullen de hoogte na de dramatische start realistisch aanpassen. De bezoekers waren, op het eerste kwartier na, de beter voetballende ploeg. De thuisclub kreeg evenwel de eerste mogelijkheid op een treffer. Langeveld had met steekbal Selmo Kurbegovic vrij voor VELO doelman Dion van Wijk kunnen zetten, maar faalde bij zijn poging. Het bleef voor de rommelig spelende gastheren, die door Van Duijn tot meer inzet werden aangespoord, de enige mogelijkheid in de eerste helft. Ook de ploeg van Vurens, dat tot aan de zestien goed speelde, kreeg geen kans. Dat beide doelmannen tot tien minuten voor rust geen schot tussen de palen te verwerken kreeg was veelzeggend. Vlak voor rust leidde de geelhemden zelf de 0-1 in. Na de vrije trap voor de gasten ( harde overtreding) die overigens niet werd bestraft met een kaart, kregen de Westlanders alsnog genoegdoening. Michiel Draaisma stuurde twee verdedigers het bos in, en gaf Daan van Rossem een niet te missen kans (0-1).

De wissel direct na de pauze (Joey Zandbergen voor Jaber Akhrif ) deed de ploeg kennelijk goed. Met een hartverwarmende inzet kregen de elf van Van Duijn veel meer controle over het duel. Bij Kurbegovic ontbrak het overzicht om zijn solo doeltreffend af te ronden. Toch bleven de beste kansen voor de ploeg van Vurens. Zo schoot de rappe en voor de thuisploeg lastig te bespelen Jeffrey Beukenhold (ex- Rijnvogels) in de zestigste minuut rakelings naast. Zeker op basis van strijd in de tweede helft zou de gelijkmaker verdiend genoemd mogen worden. De ploeg die moest komen werd meerdere keren in de omschakeling verrast door de Westlanders. De sterk keepende Erwin van der Nagel hield zijn ploeg vooralsnog in de wedstrijd. De beste kansen bleven voor de fysiek sterke manschappen van trainer Vurens komen. Beukenholdt miste een dot van een kans om de wedstrijd in het slot te gooien, en schoot even later een vrije trap rakelings naast de kruising. Juist in die fase kwam het gebrek aan stootkracht pijnlijk aan het licht bij de gastheren. Van Duijn trachtte met twee verse krachten de bakens te verzetten maar de ploeg moest in de slotfase een tweede treffer toestaan (0-2).

Het is even wennen voor de Duyfrak bewoners om in het bezit te zijn van de rode lantaarn. Van Duijn: ,,Duidelijk is geworden dat Valken zonder zelfvertrouwen voetbalt. We waren bang om fouten te maken. Ons strijdplan is in het eerste kwartier goed uitgevoerd, daarna ging het mis. Vooral de eindpass was slordig. Kennelijk moet de gifbeker tot de laatste druppel leeg. Punten pakken blijft het beste medicijn. We blijven hoopvol.”

Collega trainer Vurens had genoten van de beleving van beide ploegen. ,,Als je wint ben je tevreden. In de tweede helft maakten we verkeerde keuzes. We gingen mee met het lange spel van de tegenstander.” Van een crisis is volgens Langeveld geen sprake. ,,We zitten in de hoek waar de klappen vallen. De 0-1 werkte verlammend. Het zit voornamelijk in de koppies. Als het niet loopt dan moet het maar lelijk. Er zit niets anders op dan keihard voor elkaar te blijven werken. De ommekeer zal dan zeker komen.”

Bij de thuisploeg ontbraken om uiteenlopende redenen overigens Robbert van Delft, Jaco van der Bent en Chris de Lange. Zandbergen keerde eerder terug dan verwacht en viel in, terwijl Niels Hogewoning voor het eerst in de basis startte in competitieverband. Matthijs de Mooij was terug van een schorsing en opende als centrale verdediger, om later een linie naar voren te schuiven.

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel, De Vries, De Mooij, Haasnoot, De Best, Akhrif, Hogewoning, Redel, Kurbegovic, Schaap, Langeveld.

Foto’s: met dank aan Valken’68

Beluister hier de podcast van mediapartner RTV Katwijk met Arjan Haasnoot: