Tweede klasse C (zaterdag)- Voorschoten’97 is de nieuwe koploper na dit weekend. De ploeg van André Lourens legde het thuispubliek en de neutrale volger in de watten met een klinkende 7-2 (!) overwinning op VELO. Voorafgaand aan de topper had de ploeg van Edwin Vurens een punt meer, maar na de schermutselingen op Adegeest namen de geel-groenen de macht over. En hoe! Weliswaar mogen we eind deze maand vuurwerk verwachten, maar voor het eerste vuurwerk zorgde toch echt de thuisploeg. Met de uiteindelijke zevenklapper kwam de formatie uit Wateringen er nog genadig vanaf.

De galavoorstelling werd al rap geopend. Bij de eerste de beste hoekschop van de thuisploeg was het raak. Er waren amper dertig tellen gespeeld toen Nick Guijt de bal binnen frommelde. Een droomstart uiteraard tegen een ploeg die in de competitie pas zeven keer een tegengoal geïncasseerd had. Liefst viermaal werd de nul gehouden tot dusverre, maar uiteindelijk bleek de vroege treffer de opmaat tot een middag om niet snel te vergeten. Uiteindelijk kreeg de uitdager het dus voor elkaar om VELO zeven maal te laten aftrappen, waardoor de doelsaldi meteen nagenoeg gelijk werden getrokken.

VELO kwam er in de openingsfase niet aan te pas. Voorschoten’97 was scherp als een mes en de Wateringers lieten zich gemakkelijk aftroeven. Een opvallend gegeven, omdat VELO door menigeen toch wordt gezien als een voorname kandidaat voor één van de hoogste posities. Schrijnend was dan ook hoe de tweede goal tot stand kwam. Een prima actie van Guijt op links kwam uit bij de volledig vrijstaande Ronnie Verplancke. De bepalende middenvelder had zo ongeveer nog wat boodschappen kunnen doen, zoveel tijd kreeg hij om een hoek uit te zoeken. De van Ter Leede overgekomen speler zorgde met zijn 2-0 voor een meer dan overtuigende start en dat was uiteraard een forse zet in de rug om een goed resultaat te boeken.

De bezoekers hekelden ondertussen de scheidsrechter. Naar hun idee floot de leidsman voornamelijk voor overtredingen van de spelers van de koploper. Wijzer zou zijn geweest om zich meer druk te maken over het eigen spel en de ruimtes die Voorschoten’97 kreeg. Toch liet VELO zich niet geheel onbetuigd. Zo had Daan van Rossum een knal in huis, maar Justin van Look weigerde te capituleren. Naar later bleek niet enkel in deze situatie, want de doelman toonde zich onoverwinnelijk in de fases dat het er om ging. Zo pareerde Van Look op katachtige wijze een inzet van Yacine Tazi en later weer van Van Rossum.

Aan de overkant moest doelman Dion van Wijk nog wel eenmaal vissen. Spits Alex Iliopoulos ontdeed zich handig van zijn bewaker en knalde vervolgens tegen de paal. Ook nu lette Voorschoten’97 beter op bij de terugspringende bal. Middenvelder Peer van Paasen zorgde met de derde treffer voor een heerlijke marge halverwege. Daarbij komt nog dat de formatie van Lourens nog wel wat mogelijkheden had gekregen, maar niet alles veranderde in goud. Feit was wel dat Voorschoten’97 een puike eerste helft had gespeeld en een overwinning was al lang niet meer ondenkbaar.

Na de rust was het voor Vurens de dood of de gladiolen. ,,We moesten snel de 3-1 maken en wilden dus iets forceren. VELO is nu eenmaal een ploeg die graag op de aanval speelt en nu hadden we geen keuze meer. De 3-1 hing even in de lucht, maar je weet ook dat het na 4-0 over en uit is. Mijn complimenten gaan uit naar Voorschoten’97. Zij hebben zich ingeleefd in ons spel en daar een perfecte organisatie voor neergezet. Als het dan eenmaal loopt bij zo’n ploeg is er geen houden meer aan. Het werd uiteindelijk een forse nederlaag, maar daar lig ik op zich niet zo wakker van. In de beker hebben we een soortgelijk duel gespeeld en toen gingen we er met 7-3 vanaf. Maar ik kan over het geheel genomen moeilijk ontevreden zijn over mijn ploeg. Tot aan deze pot stonden we eerste en we moeten deze nederlaag niet groter maken dan het is, want het is er 1 op 26. Dus voor ons is het zaak om er volgende week weer gewoon te staan. Bij vlagen hebben we niet eens slecht gespeeld, maar op deze overwinning van Lourens en zijn mannen valt helemaal niets af te dingen.”

Vurens was daarmee, zoals wel vaker, goudeerlijk en de felicitaties gingen uit naar Lourens, die elkaar goed kennen vanuit het verleden. De 3-1 had inderdaad wel kunnen vallen, maar ook Michiel Draaisma kreeg het niet voor elkaar om Van Look pijn te doen. Vanaf minuut 57 tot 60 was het vervolgens likkebaarden geblazen voor wat betreft het aanschouwen van de ontketende thuisploeg. Eerst leek een actie van Guijt te stranden, maar de aanvaller bekroonde zijn uitstekende optreden alsnog met een fraaie treffer. Daarna strafte Iliopoulos geklungel af en Van Paasen zorgde met een krul in de bovenhoek voor de kers op de taart. De 7-0, op aangeven van de ingevallen Jordy Manuputty, van Thom Koning mocht er ook zijn, maar dat doelpunt werd niet eens meer zo gevierd als de voorgaande treffers. De wedstrijd zat er immers al lang en breed op. De teller had nog verder kunnen oplopen met kansen voor de ook al sterk spelende en soms ongrijpbare Oualid Maatoug, de ook ingevallen Shemiel Constancia en weer Van Paasen. Het bleef echter bij deze zevenklapper, waarbij VELO in de slotfase nog mocht profiteren van concentratieverlies bij de winnende ploeg. Dat deed echter niets af aan de geweldige teamprestatie van Voorschoten’97.

Natuurlijk is de weg nog heel lang en is de hoofdprijs nog lang niet zichtbaar, maar Voorschoten’97 bewees wel dat het een rol van betekenis kan gaan spelen. De recente overwinningen tegen UVS en HVC’10 waren dan ook geen toevalstreffers. Zo voetballend kan het allemaal nog leuker worden op Adegeest en dat ook nog in de wetenschap dat de selectie dermate breed is dat spelers als Kevin Koek, Hamza Apaydin, Hamza Chicki, Constancia, Manuputty, Tim Koning en Donovan Valies niet eens aan de start verschenen.

Voorschoten’97-VELO 7-2 (3-0). 1. Guijt 1-0, 13. Verplancke 2-0, 40. Van Paasen 3-0, 57. Guijt 4-0, 58. Iliopoulos 5-0, 60. Van Paasen 6-0, 76. De Koning 7-0, 77. Van Elswijk (strafschop) 7-1), 85. Tazi 7-2. Scheidsrechter: Greveling. Toeschouwers: 250.

Voorschoten’97: Van Look, De Jong (67.Aypadin), Hogenboom, Baggerman, Simonis, Van Paasen, Verplancke (62.Manuputty), De Koning, Maatoug, Iliopoulos, Guijt (76.Constancia).

Note redactie: later vandaag nog twee interviews vanaf de kant van Voorschoten’97!