Derde klasse A (zondag) – ,,Ik geniet er zo van als ik die jongens op dat veld bezig zie. En gelukkig hebben we een brede selectie, want het zit de laatste periode zeker niet altijd mee. Kijk alleen maar naar hoe het vorige week ging met Rob van Noort en Trogillio Pinas (uit het veld gestuurd op bezoek bij Stompwijk’92), niet te geloven toch? Dan waren er natuurlijk ook nog de nodige blessures. Dus vandaag hebben we daarom twee spelers van het derde op de bank en één van het tweede, maar alle drie met een heerlijke portie voetbal in hun lijf. Ik begeleid de selectie en spring bij waar het nodig en mogelijk is”, aldus Henk Brandt de cultuurbewaker van FC Rijnland in eigen persoon.

Zou ASC het kunststukje van thuis, een ongelofelijke 7-0 zege op FC Rijnland, gaan herhalen op het gezellige sportpark De Morsch2 waar de zonnestralen, pure Leidse humor en gevulde glazen met gevarieerde vloeibare sappen om voorrang vochten? Het verschil op de ranglijst, FC Rijnland achtste met 29 uit 22 en ASC twaalfde met 23 uit 20, komt vooral door het verschil in wedstrijden. ASC-trainer Mo Bougrine: ,,In de loop van het seizoen dachten we nog aan een vierde- of vijfde plek en nu moeten we met nog zes wedstrijden te gaan achterom gaan kijken. Maar met 6 uit 6 moeten we ons toch veilig kunnen spelen?”

Het was de zeer rappe Danny Kromwijk, linksbuiten bij de groengelen, die voortdurend voor gevaar zorgde richting het ASC-doel. Zo claimde hij al na een paar minuten een strafschop na een Oegstgeester gevalletje van hands binnen de zestien. Maar de scheidsrechter wuifde het weg zoals het wel meer gebeurde deze heerlijke voetbalmiddag. Deze wedstrijd in de derde klasse A op zondag werd weer één grote reclamespot voor voetbal op zondag. Wat te denken als ASC-topscorer Jelle Schouten na een kwartier niet zelf had geschoten op het doel van Jeffrey Smeele, maar had gekozen voor de mee opgestoomde twee roodzwarten?

Het betere van het spel in die fase was duidelijk bij de uitploeg waar FC Rijnland voortdurend bleef zoeken naar de counter. Zo bracht Schouten vanaf de achterlijn de bal terug op spits Ward Buijze die zijn zwakke inzet zelfs richting de uitlijn zag rollen. Een kwartier voor rust, met dezelfde spelers, was het weer Buijze die nu van vijf meter te slap inschoot waardoor Smeele de bal gewoon kon oprapen gelijk een lauwe bitterbal op een schaal bittergarnituur. De vele meegereisde ASC-supporters konden hun Oegstgeester ogen niet geloven: ,,We hadden al zeker twee keer moeten juichen hier, ongelofelijk wat een dotjes van kansen!” Ondanks de verbale aanmoedigingen van ASC-aanvoerder Sean Goebel naar zijn medespelers was het de thuisploeg die meer grip op het spel kreeg.

Edwin Kluivers, FC Rijnland-trainer: ,,Met de vijf middenvelders hadden we in de eerste helft voortdurend twee Leidse mannetjes over. We kregen zo steeds meer greep op hun spel, helaas kwam de laatste beslissende steekpass er net niet goed uit.” De Leidse spits Boudewijn Kamphues werd meer en meer, en nu wel goed, door de lucht aangespeeld maar Ruben Dutrieux kon de ASC-verdediging voor hun Griekse doelman Vaggelis Vidiadakis gesloten houden. Na het fluitsignaal voor de rust was dé grote vraag bij de supporters langs de lijn en de vele andere aanwezigen in en om die oergezellige kantine: ,,Komt er de tweede helft een konijn uit de hoed van beide trainers? En zo ja, wie wordt het?”

De enige wissel was er bij de groengelen waar Van As, uit het derde, aanvoerder Wim de Bolster kwam vervangen waardoor Ronald Mink de aanvoerdersband met trots kon dragen. Het was spits Kamphues die na rust voortdurend in gebarentaal aan de verdedigers en middenvelders toonde de bal op zijn hoofd of borst te leggen. Al kaatsende bracht hij zo voortdurend zijn medespelers in stelling. Maar ASC-spits Buijze had een tien minuten na rust lering getrokken uit zijn twee grote missers in de eerste helft. Nu tikte hij, na een schitterende voorzet van aangever Schouten van rechts, de bal wel onberispelijk in. Maar de grensrechter van FC Rijnland stak zijn vlaggetje zo hoog de lucht in, dat kon de man in het paars toch niet negeren? Het was dan toch blijkbaar een buitenspeldoelpunt, want de scheidsrechter nam zijn vlagsignaal, het betere vendelzwaaien voor beginners, over.

De ruimte op het veld lag er na rust voor beide partijen, want ondanks de verplichte drinkpauze was het stevig aanpoten voor de spelers. Door vermoeidheid, last van de warmte, noem het maar op, vielen er logischerwijs meer gaten op het middenveld. Beide ploegen kregen zo kansen waarbij het kwartje de kant van de thuisploeg leek op te rollen. Bij een prachtige combinatie tussen Van As en Kromwijk zag de laatste zijn inzet prima geblokt worden door de fel uitlopende ASC-doelman. Bij de groengelen kwam Mo Rida, speler uit het tweede, linkervleugelverdediger Ferry van Leeuwen vervangen. ASC-trainer Bougrine bracht na de drinkpauze Tom Hogervorst en Teije Rutten als verse krachten in voor aanvoerder Goebel en spits Buijze.

Bij een gevalletje ‘al dan niet buitenspel’ bij de ASC-voorwaartsen een tien minuten voor tijd gaven Bougrine en een speler in de dug-out op een gewone manier weer wat zij ervan vonden. Dat resteerde direct in een verwijzing door de man in het paars naar een geheel vrij in te vullen plek achter het hek. Kluivers bracht kort voor tijd nog zijn derde wissel binnen de lijnen, Pracht uit het derde voor Koos Habraken, een immer aanspeelbare groengele op het middenveld. Maar ondanks de grote inzet van beide ploegen werden de digitale bordjes op het scorebord deze middag niet verhangen, het bleef dus 0-0.

FC Rijnland bleef zo achtste met 30 uit 23 (43-55) en ASC bleef twaalfde met 24 uit 21 (44-39). De thuisploeg is de komende twee weken vrij en kan zondag 13 mei nog een leuke rol spelen bij de uitwedstrijd tegen Altior. Deze koploper verliest nu geregeld punten en ziet vooral Stompwijk’92 dichter- en dichterbij komen. Thuis werd er nog met 1-3 verloren, dus wat zou het worden? Die vraag heeft Bougrine ook voor de komende twee zondagen als ASC tegen respectievelijk Van Nispen, geklommen naar plek dertien, en WVC, zevende na het gelijkspel tegen koploper Altior, mag aantreden.

Louter enthousiaste en blije gezichten bij de supporters tijdens en na deze wedstrijd die alles in zich had wat het zondagvoetbal zo mooi maakt. Mooi om te zien hoe de verbroedering er na de wedstrijd is. Dat een gevuld glas met een gekoelde vloeistof een prima bijdrage levert aan de derde helft spreekt voor zich. Brandt: ,,En met het vooruitzicht op ‘Sporting Leiden’ gaan we hier op De Morsch 2 met elkaar een prachtige toekomst tegemoet.”