Terugblik seizoen Voorschoten’97, zo (derde klasse B, zondag)

De zondagtak van Voorschoten’97 kende een ronduit wisselvallig seizoen in de derde klasse. De ploeg van trainer Huib van Oostrom Soede draaide een matige eerste seizoenshelft, maar herstelde zich knap in de tweede periode. Daarin werd net naast de tweede periodetitel gegrepen door de harde nederlaag bij Wilhelmus (6-2) in de laatste van de negen duels. ,,Dat was ons slechtste optreden”, aldus linksback Wout Adriaanse.

,,Op dat moment dacht iedereen: ‘we moeten het nu doen’. We voelden de druk en toen ging het fout. We gaven op dat moment helemaal niet thuis. Eigenlijk een beetje hetzelfde als het seizoen ervoor. Het begint Voorschoten-eigen te worden. In de derde periode hebben we niet meer meegestreden. We begonnen tegen SVV en ODB, de nummers één en twee. En die wedstrijden verloren we. Daardoor was het seizoen al snel klaar en dat is toch wel jammer.”

,,Aan de andere kant heeft het team zich goed ontwikkeld en er zijn veel jeugdspelers ingepast. Dat is zeker positief. Ik noem een Timo van Aken uit de A1, die vanaf het middenveld de laatste tijd veel doelpunten maakte. Maar ook een Glenn Mulder en Thomas van der Veldt.”

Juist het doorstromen van de Voorschotense jeugd naar de zondagtak, daar kan de 26-jarige linksachter echt van genieten. ,,Ik ben een echte Voorschotense jongen en vind het mooi om te zien dat het de goede kant op gaat met de club en met de zondagtak. De Algemene Technische Commissie verricht goed werk, er zijn veel stappen gemaakt en het zondagvoetbal krijgt weer wat meer aandacht. De trainer weet daar ook goed z’n mening door te drukken. Je ziet het resultaat: er zijn nu al jonge jongens vanuit de A-jeugd die zich enorm hebben ontwikkeld. Het gaat wel ten koste van de oudere spelers, maar dat is prima zo. Ik vind het ook leuk om die jonge jongens dingen bij te brengen. Ze willen echt leren. Ik herken mezelf een beetje terug toen ik dezelfde leeftijd had, haha. Ik zat ook eerst in de A5 en later in de A2. Ik moest veel bijleren, maar het is me wel gelukt.”

Adriaanse herinnert zich de een-na-laatste wedstrijd tegen VCS (11-3 winst) als een van de beste wedstrijden. ,,Toen speelden we echt goed. Natuurlijk waren zij absoluut niet in goede doen, maar we speelden wel alles goed uit en straften alles af. Wat dat betreft hebben we het seizoen lekker afgesloten.”

Wel zou de mandekker volgend seizoen één ding anders doen ten opzichte van afgelopen jaar: minder oefenwedstrijden spelen. ,,Ik denk dat we daar een beetje te fanatiek in zijn geweest aan het begin van het seizoen met toernooien en oefenwedstrijden. Ik vind het heerlijk om oefenduels te spelen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar ik merkte wel al een bepaalde vermoeidheid bij mezelf na de eerste seizoenshelft. Soms speelden we drie duels in vijf dagen. Dat is voor sommigen, zeker de oudere spelers te veel, waardoor ze blessures kunnen oplopen. Die hebben wel een week nodig om te herstellen na een competitiewedstrijd.”

Hoewel de ervaren spelers, zoals Mike Nikic en Vincent van Veen, steeds meer een stapje terugdoen en de jeugd het langzaamaan overneemt, blijft er ook volgend seizoen voldoende routine over met onder meer Benny Hogewoning, Niels van den Berg en Adriaanse zelf. ,,Het zal er een beetje vanaf hangen of de oudere spelers al een stapje terug kúnnen doen, want zij zijn nog steeds ontzettend belangrijk voor ons. Verder blijft iedereen van dit team en er komt niets van buiten de club. Alleen maar vanuit de eigen jeugd”, aldus Adriaanse, die tijdens de zomer in Kroatië te vinden is voor een vakantie, om lekker tot rust te komen.

Met Van Oostrom Soede behoudt Voorschoten’97 de continuïteit. De Haagse trainer gaat zijn derde seizoen in, nadat hij begin 2016 instapte als opvolger van de tussentijds vertrokken Laurens van der Voort. ,,Huib is iemand waar je echt van op aan kan. Dat is gewoon prettig werken”, besluit Adriaanse.

Statistieken Voorschoten’97 (zo):

Gespeeld: 26-36-66-66 (8e)

Thuis: 13-23-36-24 (6e)

Uit: 13-13-30-42 (9e)

Periode 1: 8-4-10-21 (11e)

Periode 2: 9-19-28-24 (4e)

Periode 3: 9-13-28-21 (6e)

Grootste zege thuis: 11-3 (VCS)

Grootste nederlaag thuis: 1-3 (DHL), 1-3 (ODB), 0-2 (Wilhelmus)

Grootste zege uit: 1-4 (WIK)

Grootste nederlaag uit: 6-2 (Wilhelmus), 5-1 (ODB), 4-0 (SVV)

Thuis nul gehouden: 2 keer

Thuis niet gescoord: 2 keer

Uit nul gehouden: 0 keer

Uit niet gescoord: 3 keer