Derde klasse A (zondag)-Een goed en fris voetballend ASC wees het bezoekende Voorschoten’97 met duidelijk cijfers, 4-1, terug. ASC heeft duidelijk aan kracht gewonnen dit seizoen en staat zelfs virtueel aan de leiding. Wat een luxe voor de ploeg van Mo Bougrine. Voorschoten doet voorlopig een stapje terug in de strijd om de bovenste posities.

Al na amper vijf minuten spelen viel er te genieten van een juweeltje. Een afgeslagen bal werd ver buiten het strafschopgebied in een keer op de slof genomen door Jelle Schouten. Als een granaat sloeg de bal in, keeper Jeroen Vlak kon aan de grond genageld de bal alleen maar nakijken. ,,En dat met mijn chocolade linkerbeen”, zei de doelpuntenmaker na afloop bescheiden. ,,Ik dacht echt iets van, kom, laat ik het risico eens nemen.”   Vlak daarop waren Ilke Kacar en Rutger Hoogkamer vlak bij een verdubbeling van de voorsprong, maar die bleef nog een klein half uurtje uit. In die tijd liet ASC, net als overigens in de rest van de wedstrijd, zien de bekeken en gedegen opbouw van achteruit prima te beheersen. Voorschoten had de grootste moeite ASC van het lijf te houden en probeerde juist met de lange bal de voorwaartsen te bereiken. Niet door een vloeiende aanval, maar uit een stilstaande situatie viel het tweede doelpunt dan toch. Uit een vrije trap kon Ralph van Zandwijk ongehinderd bij de tweede paal inkoppen. De speler, bepaald geen kopspecialist, heeft steeds vaker een neusje voor de juiste plaats. Zo nu en dan deelden de bezoekers een speldenprik uit. Zo leidde onnodig balverlies van Siard Kuipers bijna tot een tegentreffer. Uiteindelijk was het Kuipers zelf die een doelpunt voorkwam door de bal zo ongeveer op de doellijn staande de bal toch over het eigen doel te jagen.

De aansluitingstreffer kwam alsnog en wel vrij snel inde tweede helft. Een grote groep meegereisde supporters van Voorschoten’97 had eindelijk reden tot juichen toen een merkwaardige klutsbal van Thoman van der Veldt tussen de vingertoppen van keeper Tim Laan en de lat in het doel verdween. Het optimisme aan Voorschotense zijde bleek niet gerechtvaardigd. Opportunistisch voetballend creëerden de bezoekers amper kansen. Dat deed ASC wel. Een derde doelpunt van de thuisploeg werd uiteindelijk afgekeurd na lang aandringen van de grensrechter, maar het bleek uitstel van executie. Publiekslieveling en de technisch ongekend vaardige Kacar  nam de derde voor zijn rekening. Kort daarop maakte de ingevallen ‘good old’ Ruben Dutrieux aan alle twijfel een einde uit een vrije bal: 4-1.

Vlak was na afloop even realistisch als laconiek. ,,Zij winnen met 4-1 en die cijfers zeggen genoeg lijkt me. Ik had me deze wedstrijd echt anders voorgesteld, zeker na een paar prima resultaten zoals tegen WVC. Pas in de tweede helft pakten we het beter op. Na de 2-1 geloofde ik echt in de gelijkmaker. We speelden echter te onrustig en konden elkaar ook niet goed vinden. Dan is dit verlies ook heel begrijpelijk en terecht. Dit kan een keer gebeuren; volgende keer staan we er weer.”

Bron van vermaak voor zowel het uit- als thuispubliek waren de duels tussen Kacar en de jonge rechtsback Jarno van der Born. Zo speelde de ASC aanvaller met zijn hak over het hoofd van de verdediger en dacht een vrij veld voor zich te hebben. Van den Born liet zich niet kennen en ontfutselde het leer uiteindelijk toch aan Kasar. Deze op zijn beurt: ,,Sterke en goede verdediger die jongen. We hadden ook leuke duels moet ik zeggen. Uiteindelijk waren wij als ploeg gewoon sterker. Je ziet dat we voetballend ver zijn. Het is geen toeval dat we zo goed als vandaag presteren. We zijn een vriendenteam en de dingen die we op de training oefenen zie je ook terug op het veld. Simpel, we hebben een uitstekend team en een dito trainer. Dit is mijn eerste jaar hier en ik ben bij ASC komen voetballen om kampioen te worden.” Dat is wel een heel gewaagde uitspraak, maar dat de Ajax Sportman Combinatie hoog gaat eindigen als ze dit niveau kunnen vasthouden is wel duidelijk.

ASC-Voorschoten’97: 4-1 (2-0). Schouten 1-0, Van Zandwijk 2-0, Van der Veldt 2-1, 69. Kacar 3-1, 79. Dutrieux 4-1.

Basisopstelling ASC: Laan, Tas, Van Bergen, Goebel, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Kacar, Buijze, Hoogkamer, Van Leeuwen.

Basisopstelling Voorschoten’97: Vlak, Van der Born, Van Veen, Hilders, Adriaanse, Van den Berg, Witsmeer, Hogewoning, Van Aken, Elligens, Van der Veldt.

Foto’s: met dank aan Voorschoten’97