Derde klasse A (zondag)- De Ajax Sportman Combinatie beschikt over een fantastisch nieuw complex met alles erop en eraan. Het is er immer een gezellige drukte van vaste supporters, een vriendelijke bediening en dito ontvangst maar uiteindelijk moet er ook nog gevoetbald worden. Juist dat viel deze middag niet mee voor de 22 acteurs met een venijnig windje en een heel moeilijk bespeelbaar veld.

Trainer Mo Bougrine begon in een formatie met een keeper, drie verdedigers, een blok met twee controleurs, drie middenvelders en twee vooruitgeschoven spitsen (1:3:2:3:2). Zijn opponent, Erwin van der Zee, begon met een klassieke 1:4:3:3. Beide formaties kenden door omstandigheden diverse afwezigen dus het was de vraag wie, ondanks de aanpassingen, het sterkste uit de strijd zou komen. In de eerste fase van de wedstrijd probeerde ASC het spel te maken. Binnen twintig seconden werd de B-junior Hendrik Boer weg gestuurd met een lange bal waardoor hij gelijk een-op-een met keeper Jeroen Tent van Kickers’69 kwam te staan. Voordat Boer kon afdrukken, kreeg hij een duw in de rug en ging naar de grond. Iedereen hield de adem in maar de verder degelijk fluitende scheidsrechter De Jong zag er geen strafschop in. Kickers’69 kwam zo goed weg en was gelijk wakker.

Geleidelijk begonnen de Leimuidenaren wat meer uit de schulp te kruipen en koos de voor zijn verdediging startende Ruben Dutrieux er steeds meer voor om als slot op de deur positie te kiezen tussen de laatst linie van ASC. Op zich een logische keuze, omdat Kickers’69 met snelle uitbraken een aantal keer gevaarlijk doorkwam en bijna kon profiteren van de ruimte achter de Oegstgeestse laatste linie. Zo kon Pascal Broers een aanval opzetten met behulp van zijn collega op de rechterflank, Mell Mollers. Diens voorzet werd over gekopt door Broers.

Door de slechte omstandigheden was een combinatie opzetten een behoorlijke klus dus kozen beide ploegen steeds meer voor een wat opportunistische speelstijl. Daardoor ontstonden er veel duels om de eerste en tweede bal. Vanuit die overigens begrijpelijke speelstijl kwamen er over en weer wat gevaarlijke momenten voor beide doelen voort zonder dat die bekroond werden met een doelpunt. Een verdienstelijk  spelende Boer werd bijvoorbeeld uitstekend bediend door Ward Buijze, maar hij nam het slimme boogballetje zo slecht aan dat een 100% kans verloren ging.

Daar stelde Kickers’69 weer een gevaarlijk afstandsschot van rechtsback Thijs Oomen tegenover die bekwaam werd gepakt door goalie Vaggelis Vidiadakis. Ook captain Sean Goebel loste een venijnig schot dat in het zijnet van het Leimuidense doel belandde. Tenslotte leverde slecht uitverdedigen van de rechtsbenige linksback Mike Straathof die de bal zo het centrum inspeelde een schietkans op voor Ward Buijze die net naast getikt kon worden door doelman Tent. De eerste helft eindigde daardoor in een kleurloze brilstand, 0-0.

Ook de tweede helft gaf in eerste instantie een zelfde spelbeeld met over en weer wat schermutselingen voor de doelen. Je zag dat ASC een aantal technisch vaardige spelers heeft die echter meer last dan gemak van het eigen veld hadden. Het is jammer om dat te moeten constateren, want het haalt een beetje de angel uit de ploeg. Volkomen onverwacht verscheen dan toch de 1-0 op het scorebord. Dutrieux mocht iets buiten het strafschopgebied van Kickers’69 een vrije trap nemen. Deze ogenschijnlijk ongevaarlijke bal werd door Jim van Vliet heel onfortuinlijk achter zijn eigen doelman gewerkt met een achterstand tot gevolg. Dat zetje gaf ASC vleugels en werd zo steeds meer de bovenliggende partij. Van een leien dakje liep het niet: trainer Bougrine moest noodgedwongen de geblesseerd geraakte junior Boer vervangen voor Teije Rutten.

Koud in het veld werd Rutten met een diepe bal gelanceerd en kwam direct tegenover Mischa de Wagenaar te staan. Met enig fortuin kon hij Wagenaar omspelen en schoof hij uiterst beheerst de 2-0 langs doelman Tent. ‘Kat in het bakkie’ luidt de uitdrukking. Het verzet van Kickers’69 was daarmee gebroken. De bezoekers probeerden nog wel met de nodige passie en strijd de aansluiting te forceren, onder andere door het inbrengen van twee nieuwe vleugelspitsen Ron Mollers en Carlos Gérard, maar het leverde niet het gewenste resultaat op.

Sterker nog, Rutten had zich onsterfelijk kunnen maken door de 3-0 tegen de touwen te schieten maar hij faalde door jammerlijk naast te schieten. Uiteindelijk kwam de 3-0 toch op het scorebord doordat Siard Kuipers vlak voor het einde van de wedstrijd als winnaar uit de strijd kwam met doelman Tent en zo het slotakkoord voor zijn rekening nam. Enkele minuten later floot leidsman De Jong voor het einde van de wedstrijd en dropen de Leimuidenaren geslagen af richting de catacomben.

ASC-Kickers’69: 3-0 (0-0). Van Vliet (e.d) 1-0, Rutten 2-0, Kuipers 3-0. Scheidsrechter: De Jong. Toeschouwers: 60.

ASC: Vaggelis Vidiadakis, Siard Kuipers, Laurent Coopmans, Jeroen van Bergen, Ruben Dutrieux, Sean Goebel, Van Leeuwen, Ralph van Zandwijk, Fenno van de Hoek, Hendrik Boer (Teijde Rutten), Ward Buijze.

Kickers’69: Jeroen Tent, Thijs Oomen, Jim van Vliet, Mischa de Wagenaar, Mike Straathof, Mike Mollers, Mike van Beekveld, Nick van Vliet, Mell Mollers (Gérard), Pascal Broers, Jeroen Straathof (Ron Mollers).