Voorbeschouwing- ,,We voetbalden vorig seizoen 23 punten bij elkaar in de tweede helft van het seizoen. Dat was ongekend, zeker als je dat afzet tegen het eerste deel van de competitie. Alleen Oudewater was te sterk, maar we versloegen verder alle topploegen. Dat geeft geen garanties voor het komende jaar. We moeten wel realistisch blijven.”

Aan het woord Cees van Tongeren van de zaterdagafdeling van Sporting Leiden. ,,De punten kwamen nadat we meer vanuit de verdediging gingen spelen. Daarvoor waren we volop in de aanval, maar werden telkenmale weg gecounterd. Het liefst speel ik met drie spitsen, maar we hebben geen zin weer steeds in het mes te lopen. Dan loop je wéér achter de feiten aan. Dat lijkt me niet verstandig. Weten wat je beperkingen zijn is ook een kwaliteit.”

Van Tongeren zag erkende krachten als Wesley Schreuder, Danny Sjaardema en ook Koos de Haas wegvallen uit zijn selectie. Schreuder stapte over naar RCL en Sjaardema stopte met prestatievoetbal. De Haas gaat spelen voor de zondagafdeling. De ervaren Jeroen van Hooidonk komt de gelederen versterken evenals onder andere de Haagse Hout spelers Van den Berg en Bardaa. ,,Ik ben blij dat we die jongens erbij hebben en dan heb ik nog vertrouwen in twee jonge knapen uit eigen gelederen die nu in de selectie zitten. Ik hoop dat iedereen zijn conditie een beetje bijgehouden heeft zodat we niet op nul beginnen.”

Wat dat betreft laat de Leidse oefenmeester zien met de tijd mee te gaan. Op de eerste trainingen laat hij de spelers met een hartslagmeter een test doen zodat hij een indicatie heeft hoe het staat met de conditie en het herstellingsvermogen. ,,Ja, dat heb ik vorig jaar ook gedaan. Ik weet dat het bij de meesten dik in orde is; een aantal heeft deze zomer wekelijks met vrienden gevoetbald. Voordeel van de late start van het seizoen is natuurlijk wel dat de vakanties achter de rug zijn. We starten met een complete selectie. Alle blessuregevallen zijn verleden tijd, behalve wat pijntjes. Als ik uit een voltallige groep kan kiezen is dat een  luxe vergeleken met vorig jaar. Nogmaals, laten we met beide benen op de grond blijven staan. We hebben een pittig begin van de competitie met uitwedstrijden tegen Van Nispen en VVSB. Als we na vier wedstrijden negen punten hebben ben ik dik tevreden. Lijfsbehoud is mijn uitgangspunt en het woord periodetitel neem ik echt niet in mijn mond. Te voorzichtig? Ik zou het eerder realistisch noemen. Ik heb in ieder geval een fijne groep om mee te werken die ook nog eens goed kan voetballen.”

Voor iedereen die Cees van Tongeren een warm hart toedraagt (en wie doet dat niet?): de Leidenaar is volledig hersteld van de diverse knieoperaties (zie foto uit mei met Sietse Fokkema). Zijn inmiddels legendarisch ‘bestormen’ van het veld in een scootmobiel staat velen nog op het netvlies gebrand.

Gebleven: Andy van der Meulen, Raymond Meijers, Jeroen van Egmond, Roman Donders, Angelo van Heusden, Sietse Fokkema, Wesley Schreuder, Kevin te Hennepe, Peter Hamelink, Joeri Devilee, Yannick van der Meel, Erik Bakker, Vincent Donders, Kujtim Gashi.

Gekomen: Jeroen van Hooidonk (Roodenburg,za), Fenno Wade (FC Boshuizen), Colin Oudenaarden (FC Rijnland), Guy van Ginkel (FC Boshuizen), Renaldo van den Berg, Zakaria Bardaa (Haagse Hout).

Vertrokken: Sven Vinkeles, Koos de Haas (Sporting Leiden, zo), Danny Sjaardema (gestopt), Wesley Schreuder (RCL), Mitchel Hage (tijdelijk gestopt)

Programma eerste drie competitiespeeldagen:

22/09: Van Nispen (uit)

29/09: BSC’68 (thuis)

06/10: VVSB (uit)