Terugblik seizoen Zwammerdam (derde klasse A, zaterdag)

Het was de laatste competitiewedstrijd uit bij Oudewater die door Zwammerdam gewonnen moest worden om de dans om de nacompetitie te ontlopen en… dat lukte. De als vierde geëindigde tegenstander met 44 uit 26 werd met 0-4 kansloos aan de kant gezet waar eerder thuis ook al door Zwammerdam was gewonnen en wel met 3-2. Nu waren het Koudekerk en LSVV’70 die de nacompetitie in moesten en het helaas niet redden wat voor beide verenigingen degradatie naar de vierde klasse betekende.

Hoe kijkt Zwammerdam-topscorer Daniel van Leeuwen met 19 van de 49 treffers terug op dit spannende seizoen in de zaterdag derde klasse A?: ,,Aan de ene kant ben ik na 26 wedstrijden opgelucht dat we ons konden handhaven. Maar vooraf hoopten we toch minstens op een plek bij de eerste acht waar het nu net aan negende werd. Door geregeld nipt te verliezen kwamen we toch in die gevarenzone terecht. Maar in die finale wedstrijd uit bij Oudewater lukte echt alles. Het leek net alsof de puzzelstukjes allemaal ineens op de goede plek vielen. Maar beter laat dan niet! We werkten er die pot dan ook tweehonderd procent voor en we beseften ons vooraf terdege de gevolgen van een nederlaag. Ik vond het dan ook zeker onze beste wedstrijd dit seizoen.”

Maar Van Leeuwen kan ook een zeperd van een wedstrijd benoemen: ,,Thuis tegen Van Nispen, dat tweede werd met 48 uit 26, gingen we kansloos met 1-6 onderuit na eerst nog 1-0 te hebben voor gestaan. Het was een complete offday van onze kant wetende dat we uit ‘gewoon’ met 0-1 van ze wonnen. Ongelofelijk, maar het gebeurde gewoon. Zoiets heb ik niet vaak meegemaakt.”

Maar hoe zal, zoals het er nu voor staat, de selectie er komend seizoen uit komen te zien? Nieuwe spelers zijn komend seizoen Tim Kramer (jeugd), Jordy L’Amie (ARC), Rogillio Swaaleb (ONA) en Martijn Bakker (v.v. Bodegraven) waar Donny van der Neut naar TAVV vertrekt, Sander Schmand naar het nu gedegradeerde Koudekerk, Kevin Bergshoeff stopt vanwege o.a. zijn slagerswerkzaamheden en topscorer Van Leeuwen vertrekt na twee jaar weer naar zijn oude clubliefde AVV Alphen.

,,Drie jaar geleden hadden we daar een topseizoen in de derde klasse met Alphen waar we tweede werden met 96 gescoorde doelpunten. Keven Duthler maakte er toen 36 en vertrok naar Ter Leede waar het hem helaas niet lukte om een basisplek te verwerven. Vorig seizoen is hij daarom teruggekomen bij Alphen en ik begreep dat hij nu toch zijn voetbalschoenen aan de bekende boom heeft gehangen. We vormden toen een geweldig aanvalsduo en ik maakte er zelfs 25. Komend seizoen ga ik daar weer ballen en dat wordt dan wel in de derde klasse op zondag want ze zijn afgelopen seizoen kansloos laatste geëindigd in de tweede klasse met maar 26 gescoorde doelpunten. Een mooie uitdaging dus voor mij en Rob de Lange, onze huidige Zwammerdam-trainer, die daar trainer wordt. Persoonlijk heb ik een nu leuk seizoen gespeeld en die 19 doelpunten, daar zat zelfs geen stafschop bij”, aldus de stralende Zwammerdam-topscorer.

Het was toch weer Van Nispen dat Van Leeuwen het meest heeft verbaasd afgelopen seizoen: ,, Ze promoveerden hiervoor net uit de vierde klasse en trainden nu ook maar één keer per week hoorde ik van ze. En niet alleen wij, maar ook andere ploegen in deze derde klasse op zaterdag, werden soms compleet van de (kunstgras)mat gespeeld door hen. Ik denk dat als ze twee keer hadden getraind per week ze lachend kampioen zouden zijn geworden. Dan hadden ze zelfs boven de huidige kampioen Soccer Boys kunnen eindigen. En die ploeg verbaasde mij ook in positieve zin want zij speelden degelijk en pakten gewoon de punten als het nodig was.”

Vrijdag 15 juni jl. werd er op het oergezellige sportpark van Zwammerdam afscheid genomen van de vertrekkende spelers en trainer De Lange. Van Leeuwen: ,,Het was berengezellig en het liet ook zien dat we prima hebben samengewerkt met onze trainer de afgelopen jaren. Als spelersgroep hebben we hem daarom ook een mooi weekend aangeboden. En ik werd als clubtopscorer ook nog ‘gestruikt’ die avond, gaaf hoor. Ook al is dit seizoen er niet uitgekomen wat onze trainer De Lange ervan had verwacht in zijn voorbeschouwing, hij dacht aan ‘heel hoog in de middenmoot of een periodetitel’, ik wens de jongens en de nieuwe technische staf alle goeds toe voor komend seizoen. En je kent het Zwammerdams voetbalgezegde: Een nieuw seizoen… nieuwe kansen!”

Statistieken Zwammerdam:

Gespeeld: 26-31-49-52 (9e)

Thuis: 13-14-28-33 (13e)

Uit: 13-17-21-19 (6e)

Periode 1: 8-7-13-17 (10e)

Periode 2: 9-14-22-17 (5e)

Periode 3: 9-10-14-18 (11e)

Grootste zege thuis: 4-1 (LSVV’70)

Grootste nederlaag thuis: 1-6 (Van Nispen)

Grootste zege uit: 1-6 (Koudekerk)

Grootste nederlaag uit: 3-0 (Soccer Boys)

Thuis nul gehouden: o keer

Thuis niet gescoord: 1 keer

Uit nul gehouden: 4 keer

Uit niet gescoord: 3 keer