Derde klasse A (zondag)- ,,We hadden met de rust wel met vijf of zes nul voor kunnen staan. Wat een kansen kregen we. En dan zakken we in de tweede helft toch weer wat terug, zeker ook conditioneel. Als het er dan ook nog twee keer niet goed uitziet achterin dan wordt het toch nog onnodig spannend. Toch is het gelukt om met die 4-3 Stompwijk net voor te blijven. Voor mezelf heb ik deze middag lekker gebald op het middenveld”, aldus Mo Abassi van FC Rijnland die als een stofzuiger op het Leidse middenveld opereerde.

De vlaggen wapperden trots op sportpark Morsch deze zondagmiddag, de ontvangst in de bestuurskamer door voorzitter Wim Pikaar was ook weer zeer gastvrij, in een gezellige kantine werd er live ‘genoten’ van de beelden van FC Utrecht- Ajax en een enthousiaste trainer Edwin Kluivers stond klaar voor zijn eerste competitiewedstrijd als trainer van FC Rijnland in deze derde klasse A. Wat een historisch moment werd het zo deze middag want krek één jaar geleden begon Kluivers aan zijn interim-klus bij Leidsche Boys met de wedstrijd tegen Bernardus in de zondag vierde klasse. En wie liet hij toen in de 61e invallen…? Het was Abassi die toen na acht jaar zonder voetbal dat seizoen weer zijn eerste voetbalmeters maakte bij Leidsche Boys. Abassi: ,,Ik heb het nu hier bij FC Rijnland prima naar mijn zin. Het was in het begin best aanpoten om conditioneel negentig minuten mee te kunnen. Maar het gaat nu lekker op het middenveld, hoewel ik van origine een rechtsbuiten ben.”

Na de hartelijke begroeting van de sympathieke Stompwijk-trainer Erik van Manen werd duidelijk uit opmerkingen langs de lijn dat zijn topscorer Enrico Geus om disciplinaire redenen niet in de basis zou starten. Hij was juist degene die vorig seizoen alle doelpunten had gemaakt bij de 2-2 thuis in Stompwijk en de 2-4 zege uit in Leiden. Stompwijk’92 was dus altijd al een lastig te bespelen counterploeg voor de groengelen, dus hoe zou het deze middag verlopen? FC Rijnland had de drie punten keihard nodig om niet verder achterop te raken, maar ook om met Kluivers een goede start van de tweede seizoenshelft te kunnen maken. De enthousiaste en bevlogen FC Rijnland-voorzitter Pikaar meldde voor aanvang ook dat hij verwacht dat belangrijke spelers als Koos Habraken en Giovanni Koelink binnenkort ook weer kunnen aansluiten bij de selectie.

Na het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter De Jong was de eerste tegenvaller het na negen minuten geblesseerd uitvallen van Boudewijn Kamphues, topscorer van FC Rijnland. Langs de lijn werd al gezegd dat hij eerder al geblesseerd was geraakt bij de training en eigenlijk niet had moeten beginnen. Trogillio Pinas, oud-spits van Leidsche Boys, werd zijn vervanger. Het was een gedreven coachende Kluivers die vaak fluitende en met kreten als ‘sluiten’, ‘accepteren’, ‘naar voren’ en persoonlijke aanmoedigingen zijn jongens de elf van Stompwijk meer en meer zag terugdringen. Doelpunten konden niet langer uitblijven en die kwamen er dan ook. De met een fluwelen traptechniek en gouden linkerbeen voorziene Mike Filippo schoot van ruim twintig meter de bal diagonaal in het dak van het doel en Danny Kromwijk, de ‘Zoef de Haas’ van de thuisploeg schoof de bal beheerst binnen na een strakke voorzet van Pinas.

Abassi (foto hierboven): ,,Na die nieuwe kans van Danny (Kromwijk) zag ik mijn schot onderkant lat belanden. Maar we hebben nog geen doelpunttechnologie op dit sportpark dus laten we het er maar op houden dat hij niet zat. Maar een minuut later zat hij wel, de voorzet van Danny kon ik mooi door de benen van hun doelman binnen tikken.” De 3-0 tussenstand na een half uurtje spelen had bij het rustsignaal zeker wel verdubbeld moeten zijn gezien de vele kansen voor de groengelen.

In de gezellige kantine waar op schermen de strijd van Feyenoord – ADO live werd gevolgd, zei de op het biljart zittende supporter het treffend met een meer dan overduidelijke vette Leidse tongval: ,,Man, man, man, wat is dat Stompwijk zwak. Ik herken ze niet meer als ik het vergelijk met de laatste seizoenen. We hadden het altijd lastig tegen ze, maar nu…?”

Beide trainers hadden het volledige vertrouwen in hun basisteam, geen wissels dus. De thuisploeg pakte de draad weer lekker op. Kromwijk kon pas op het laatste moment door Stompwijk-doelman Van der Voort, na een briljant steekballetje van Pinas, worden afgestopt. En de uitploeg dan?  Topscorer Nick Ammerlaan met acht doelpunten kwam niet aan de bal en pas kort na rust was er het eerste schot op het doel van doelman Jeffrey Smeele. Helaas voor FC Rijnland viel Filippo geblesseerd uit, voor zo’n speler ga je graag naar het sportpark toe, en hij werd vervangen door Mark Cerdijn. Deze kwam achterin te spelen terwijl Daaf Mink door schoof  naar het middenveld. Stompwijk-trainer Van Manen bracht een kwartier na rust Donny van Marwijk in voor Bart van der Salm en met de opkomende wind in de rug zette  de uitploeg  meer en meer druk op FC Rijnland.

De supporter: ,,Zouden ze dan toch weer zoals Houdini vroeger ontsnappen aan een kansloze uitnederlaag die Stompwijkers?” Hij had een vooruitziende blik want het laatste half uur van deze wedstrijd bood alles waarvoor je graag nog € 10,- entree bij de toegang zou willen betalen. Op De Morsch 2 is er geen entreegeld nodig en kregen we hier deze zondagmiddag heerlijke Leidse gezelligheid buiten de lijn en in de kantine en binnen de lijnen alles wat voetbal zo aantrekkelijk maakt: talloze doelpogingen, passie in het spel, bevlogen trainers langs de lijnen, wissels om het voetbaltij te keren, verbale pogingen om de prima leidende scheids mee te krijgen en vier doelpunten.

Stompwijk-spits Rick Luiten zette alles op scherp met zijn kans een klein half uur voor tijd, maar Smeele redde met een weergaloze actie. Nick van den Bosch tikte in dezelfde minuut uit een strakke voorzet van Mitchell Jacobs compleet vrijstaand van dichtbij de 3-1 in. En weer hoorden we Kluivers langs de lijn zijn jongens aanmoedigen met kreten als ‘zet neer’ en ‘positief’. Maar vijf minuten later zette Jacobs de bonkige en geroutineerde spits Luiten voor Smeele en ja hoor… 3-2. De dreiging kwam nu louter van Stompwijk, het geloof in een goede uitslag was er weer, waar FC Rijnland vooral achteruit dacht en handelde ondanks de coaching langs de kant.

Kluivers bracht een kwartier voor tijd zijn laatste wissel, Donny Olivier, in voor aanvoerder Wim de Bolster die zeker ook een puike controlerende partij had neergezet. Ronald Mink kreeg de aanvoerdersband waarop Van Manen de twee laatste Stompwijk-wissels toepaste met Jaco Sweere voor spits Luiten en topscorer Geus voor ‘the man of the assist’-Jacobs. Zou Geus zijn negende van het seizoen en de gelijkmaker dit laatste kwartiertje kunnen laten aantekenen? Niets van dat alles, want eerst Olivier, net ingevallen, liet De Morsch 2 welhaast ontploffen met zijn 4-2. Maar Van den Bosch dacht er toch anders over, want met een droge kopbal liet hij de aansluitingstreffer noteren, 4-3. Er ontstonden die laatste tien minuten en in de ruime extra tijd vanwege vele blessurebehandelingen voor de supporters prachtige momenten binnen de lijnen. Dit was wat voetbal in de derde klasse zo mooi kan maken.

In de extra tijd werd Sem van der Salm van Stompwijk ook nog met rood van het veld gestuurd. Toen werd, vertragend in alles, door FC Rijnland de wedstrijd uitgespeeld en kon een hele belangrijke zege van 4-3 op ‘Angstgegner’ Stompwijk’92 worden genoteerd. Mooi om te beleven hoe spelers na een passievolle strijd handen schuddend al pratende en met respect voor elkaar het veld verlieten op weg naar de warme douche. Abassi, terwijl hij door passerende tegenstanders werd gecomplimenteerd met zijn puike partij: ,,Ik ben zo blij dat we het hebben gered hier. We hebben een leuke ploeg en we gaan zeker er alles aan doen om naar de tweede klasse te gaan. En ik weet zeker dat ik er volgend seizoen nog sterker zal staan, maar eerst gaan we de schouders eronder zetten om dit seizoen goed af te sluiten.”

Met dit resultaat staat FC Rijnland nu vierde met 22 uit 12 (29-31) en komende zondag wacht de uitwedstrijd tegen SJZ waar thuis met 4-3 van werd gewonnen, ook al na een memorabele middag. Een tegenstander om rekening mee te houden want op deze speeldag wonnen ze glansrijk uit bij RKDES, nummer drie, met 1-3. Stompwijk’92 staat nu met deze 4-3 nederlaag zelfs twaalfde met 11 uit 12 (27-30) en ze spelen komende zondag thuis tegen WVC waar uit met 3-5 van werd gewonnen. Als trainer Van Manen zijn jongens zo geïnspireerd kan laten spelen als het laatste half uur in Leiden dan kunnen er nog hele leuke dingen in Stompwijk gaan gebeuren.

Zij zijn in ieder geval al geplaatst voor de volgend ronde van de LAV Cup na hun doelpuntrijke zege van 9-5 op de zaterdagtak van Roodenburg. Volgende week dinsdag (6/2) speelt FC Rijnland de laatste poulewedstrijd om deze LAV Cup tegen VVSB in poule D om zich definitief te kunnen plaatsen voor de tweede ronde.

Heren trainers Kluivers en Van Manen, namens de 78 aanwezige supporters op sportpark De Morsch 2 bedankt voor de wijze hoe jullie beide ploegen hebben laten voetballen deze middag. Het werd zo een schitterende affiche voor het zondagvoetbal in de derde klasse A.

FC Rijnland – Stompwijk’92 4-3 (3-0) 19. Filippo 1-0, 24. Kromwijk 2-0, 29. Abassi 3-0, 63. Van den Bosch 3-1, 68. Luiten 3-2, 77. Olivier 4-2 en 79. Van den Bosch 4-3. Scheidsrechter: N. de Jong. Toeschouwers: 78.

FC Rijnland: Smeele, Van Noort, D. Mink, Heemskerk, Maaskant, R. Mink, Abassi, De Bolster (74. Olivier), Kamphues (9. Pinas), Filippo (52. Cerdijn) en Kromwijk.

Stompwijk’92: Van der Voort, S. van der Salm, Van der Arend, Van Veen, B. van der Salm (52. Van Marwijk), Van der Linden, Jacobs (76. Geus), Van Vliegen, Luiten (74. Sweere), Van den Bosch en Ammerlaan.