Derde klasse A (zondag) – ,,We speelden de eerste helft gewoon een goede pot en gaven weinig weg. Als je dan ook met 2-0 gaat rusten dan doe je het gewoon goed. Gelukkig konden we in de tweede helft met het middenveld ver vooruit blijven verdedigen. Dat noemen ze toch ‘hoog druk zetten’?  Als we blijven hangen dan roepen we weer het onheil over ons af. Dat hebben we al menig keer gezien. DIOS scoorde nog wel kort voor tijd, maar echt in gevaar kwamen we niet meer. Het belangrijkste naast de drie punten is dat we met elkaar hebben laten zien dat we het voetballend wel kunnen afmaken”, aldus Justin Maaskant van FC Rijnland die als linksback nu rechtshalf stond in het team van trainer Edwin Kluivers.

Wat zou het gaan worden deze zondagmiddag op het zonovergoten Leidse Sportpark Morsch 2? Uit was er met 0-2 gewonnen bij DIOS (Doelen Is Ons Streven) uit Nieuw Vennep. De thuisploeg  stond voor aanvang op een vijfde plek met 22 uit 14 waar DIOS maar een plek lager stond met 21 uit 13. Opvallend bij de bezoekers was dat 15 punten bij uitwedstrijden werden behaald, maar ook dat ze in totaal maar 14 doelpunten hadden weten te maken. Dus hoe zouden deze jongens van trainer Dave Lange het gaan doen deze middag?

Wie kon FC Rijnland-trainer Kluivers binnen de lijnen brengen na de laatste twee uitnederlagen bij SJZ (1-0) en WVC (3-2)? Mo Abassi en Trogillio Pinas waren geschorst voor respectievelijk acht en twee wedstrijden na hun rode kaarten afgelopen zondag. Middenvelder Wim de Bolster verliet vrijdag geblesseerd de training en de snelle linkervleugelaanvaller Danny Kromwijk moest zich deze zondagochtend ziek afmelden. Dus Peter Bleijenberg, dragende speler van het tweede, stond nu in de basis en Jim Pracht van het derde en spits Tijs Bonte van het tweede zaten met Donny Olivier klaar om mogelijk op enig moment in te kunnen vallen.

Maaskant: ,,Door flitsende combinaties tussen Mike Filippo en onze topscorer en spits Boudewijn Kamphues konden beiden in de eerste helft een treffer laten aantekenen. Daar was een verdedigingsfout bij DIOS ook mede verantwoordelijk voor. Dankzij de aanwijzingen van onze trainer lukte het om in de tweede helft ons spelletje vol te houden, ook al gingen zij op enig moment meer druk zetten. Dat werden dan vooral hoge ballen naar voren waar ook hun laatste man, ook zeker niet een van de kleinsten, als stormram mee naar voren ging.”

DIOS, een goed voetballende ploeg met een opvallende speler op ‘tien’, ging ook 1 op 1 spelen om de aansluitingstreffer te forceren. Maaskant nog eens: ,,Tien minuten voor tijd  scoorde DIOS waar ik een doordringende lucht van buitenspel rook. Onze grensrechter stond toch zeker niet voor niets kordaat met zijn vlag omhoog? De scheidsrechter telde hem toch, 2-1.”

Een moeilijke slotfase werd FC Rijnland bespaard legt Maaskant uit: ,,Een tegenstander kreeg zijn tweede geel door geklaag en protesten. Hij kreeg het eerste geel na een schwalbe waar hij dacht een penalty te krijgen. Tegen tien man konden wij zo deze wedstrijd makkelijker uitspelen.” Kluivers bracht in de loop van deze tweede helft, om de drie punten in veilige Leidse (binnen)haven te brengen, twintig minuten voor tijd Donny Olivier voor de aan zijn hamstrings geblesseerde Kamphues en Pracht voor de moegestreden Bleijenberg in het veld.

Met groot gejuich werden de drie punten bij het laatste fluitsignaal door alle groengelen binnen en buiten de lijnen begroet. Met dit resultaat staat FC Rijnland nu vierde met 25 uit 15 (33-36) en DIOS blijft zesde met 21 uit 14 (15-17). Dat in deze derde klasse A alles mogelijk is, blijkt ook uit de 5-1 overwinning van Stompwijk’92, zevende op de ranglijst, op Nicolaas Boys nu derde met 28 uit 14. Komende zondag speelt FC Rijnland weer thuis en wel tegen Warmunda dat op plek tien staat met 18 uit 14. Maaskant: ,,Daar moeten we ook doorpakken en voor elkaar blijven knokken. Dan moet dat toch ook weer drie punten kunnen opleveren. Dan is de derde helft in de kantine na afloop weer net zo gezellig als deze zondagmiddag.”

FC Rijnland – s.v. DIOS 2-1 (2-0). Kamphues 1-0, Filippo 2-0, 80. Van de Schreur 2-1.

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, De Groot, Van Noort, D. Mink, Heemskerk, Maaskant, R. Mink, De Haas, Bleijenberg (80. Pracht), Kamphues (70. Olivier), Filippo.