Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vandaag stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en iets uitgebreider), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers Freek Jansen, trainer van LSVV’70.

Freek Jansen zag het levenslicht in het Gelderse Zevenaar. Hij groeide op in Duiven en kwam uit voor amateurverenigingen als DVV Duinen, Babberich en TSVV Merlijn. Ook bereikte de huidige trainer van LSVV’70 het betaalde voetbal met De Graafschap en NAC Breda, de Doetinchemmers zijn nog steeds zijn favorieten op het hoogste niveau. Sinds 2007 is Jansen werkzaam voor Voetbal International en de laatste jaren clubwatcher van Ajax en Oranje. Met een jong gezin en zijn drukke baan speelt de studentenclub uit Leiden voor hem toch niet mee in de kantlijn.

,,LSVV’70 werkt voor mij juist ontspannend. Op woensdagavond trainen we en hebben we lol en op zaterdag maken we plezier en we maken het voetbal vooral niet groter dan het is. Ik denk dat deze club een rustgevende factor is binnen het regionale voetbal. Overal speelt altijd wel wat, terwijl het bij ons een oase van rust is. Ons bestuur wordt gevormd door vier mannen en twee vrouwen. Allemaal studenten die de zaakjes prima regelen voor al onze teams. Dat was voorheen nog wel eens anders. Het is heerlijk dat er structuur in zit, ook al gaat het er regelmatig op zijn studentikoos aan toe. We groeien wel een beetje uit ons jasje, maar dat is slechts een luxeprobleem. In principe spelen al onze teams een weekend uit en dan weer thuis. Dat is prima te regelen met Lugdunum, de club waar wij als het ware inwonen. LSVV’70 bloeit nog steeds en ik heb me er altijd al als een vis in het water gevoeld.”

Jansen plant de hele week door. ,,Door het volgen van Ajax en het Nederlands Elftal reis ik veel en ik ben bij alle open trainingen in Amsterdam en de wedstrijden van Ajax. Verder kan ik gelukkig veel vanuit huis werken, maar met een vrouw die werkt als huisarts in Alphen aan den Rijn en dochters van 1 en 3 jaar is het wel druk ja. Maar dat geldt voor zoveel mensen. Mijn vrouw is dagelijks met een hoofdzaak bezig en ik met de belangrijkste bijzaak zoals ze zeggen. Elke dag wordt wel beheerst door voetbal, maar daar hoor je mij niet over klagen. Wanneer je het aan mijn vrouw vraagt, krijg je wel een iets ander antwoord haha.”

Eerder was de welbespraakte, nuchtere en goedlachse Jansen werkzaam als clubwatcher van andere BVO’s. ,,Destijds had ik bijvoorbeeld FC Utrecht, ADO en De Graafschap in mijn pakket. Dat vond ik minimaal zo leuk als het vervullen van mijn huidige taken. Ik hoef eigenlijk niet per se een topclub te volgen, hoewel de afstand vanuit Leiden natuurlijk wel tijd scheelt. Bij Ajax speelt er altijd wel wat, dat is bij veel andere clubs wel anders.”

De studentenclub is een vreemde eend in de bijt van het amateurvoetbal geeft de vorig jaar nog als speler actieve trainer aan. ,,Er spelen dertien ploegen in de klasse plus LSVV’70. Bij ons is het plezier zeker weten het grootst. Om bij ons terecht te komen moet je vooral niet ambitieus zijn. Bij ons is er geen concurrentie of gezeur over de basis op zaterdag. Iedereen vindt eenmaal per week trainen prima. We hebben het allemaal druk en als we op woensdag hebben getraind, is de spierpijn voor de wedstrijd net weer verdwenen. Bij ons is de dug-out een soort openluchtcafé. Reserves, kinderen en ex-leden nemen er op plaats en hebben het tijdens de wedstrijd overal over, behalve over wat ze voor zich zien.”

Ondanks de luchtigheid en het voortdurende knipoog van de bijna vijftigjarige club lijkt het erop dat LSVV’70 zich weer gaat handhaven in de derde klasse. ,,Veel spelers hebben hoger gespeeld, maar voelen zich op hun plaats. Iedereen bij ons is op zaterdag bezig met een gevecht tussen hoofd en lichaam en dat is helemaal niet erg. Kennelijk gaat het elders niet veel beter. Tijdens een voorbespreking op de wedstrijd geef ik regelmatig aan dat de tegenstander er weinig van kan. Maar dan haast ik mij om er aan toe te voegen dat wij er zelf ook vrij weinig van kunnen. Voor ons komen er nog tijden aan met goed weer en dat geeft garanties voor de nodige punten die er nog bij gaan komen. Het is bekend dat wij goed-weer-voetballers zijn. In de voorbije maanden waren we dan ook blij als een wedstrijd niet doorging bij een gevoelstemperatuur ver onder de nul. Laten we wel zijn, voor wie is dat nou leuk?  Wij vieren een groot feest bij een overwinning en afgelopen zaterdag hebben we na de winst op Koudekerk daar polonaise gelopen. LSVV’70 is een soort Jiskefet. En dat moet vooral zo blijven. Op de terrassen zullen mensen in mei weer denken dat we kampioen zijn geworden als we al feestend voorbij varen. Maar een tiende plaats staat voor ons gelijk aan een titel.”

LSVV’70 is doorgaans druk op social media. Er wordt soms de draak gestoken met tegenstanders, spelers of trainers. Vaak leuk, soms irritant of het gaat net even te ver. Jansen daarover: ,,We hebben het nog steeds over amateurvoetbal. Dat mag iedereen op zijn eigen wijze beleven, daar heb ik ook geen moeite mee. Let wel, ik veroordeel niets. Wij nemen nu eenmaal alles met een knipoog. Zodra de wedstrijd begint zijn we serieus en na negentig minuten voetbal pakken we het leven weer op. Of we nu gewonnen of verloren hebben. Ik zie soms een warming-up bij een tegenstander met toeters en bellen en dat vind ik overdreven. Bij ons hebben sommige spelers genoeg aan vijf minuten, anderen aan een kwartier. Het maakt mij niet uit. Als ze er maar klaar voor zijn zodra de wedstrijd begint. In het amateurvoetbal worden bepaalde zaken te groot gemaakt en dat nemen we af en toe op de korrel. Wij overschatten onszelf in elk geval niet. We worden zwaarder, langzamer en we boeten in aan kwaliteit. Maar wat is er mooier om gewoon te genieten en plezier te beleven aan een spelletje? Het maakt ons echt niet zoveel uit of we tegen VV Leiden spelen in de derde klasse of Oegstgeest in de vierde klasse. Samen moet je er wat van maken. Op ons niveau worden er heel veel fouten gemaakt. Week in, week uit. Het gaat er enkel om dat je er minder maakt dan je tegenstander, dan win je wat vaker. Dat is het hele verhaal. Wanneer wij een paar maanden na een competitie een onderlinge quiz doen en ik vraag bijvoorbeeld of ze de competitiegenoten van het voorbije seizoen willen noteren dan komt het gros tot vijf van de veertien clubs. Het boeit de spelers allemaal niet, maar we maken samen ontzettend veel plezier en dat koester ik. Op 26 mei gaan we de gracht op, hoe de afloop ook zal zijn van het seizoen. Dat is LSVV’70.”

Op de foto’s: LSVV’70 anno 2018, Freek Jansen bij Fox Sports, in gesprek met Lasse Schöne van Ajax, in gesprek met LAV-medewerker Sergio Rademakers na de titel in het seizoen ’15-’16, naast Jan Joost van Gangelen, oog in oog met Patrick Kluivers en luisterend naar Erik ten Hag van Ajax.