Derde klasse A (zondag)- Over FC Rijnland is dit seizoen al genoeg gezegd en geschreven en dit lijkt inmiddels ook tot de spelersgroep en staf te zijn doorgedrongen. Werd er vorige week met goed voetbal en vanuit de discipline gewonnen van het inmiddels op de tweede plaats staande Nicolaas Boys, gistermiddag kwam RKDES op bezoek. Opnieuw een ploeg uit de top drie, was vorige week een positieve uitzondering of konden de mannen van Ed Kluivers de goede lijn doorzetten en opnieuw een goed resultaat behalen? Het werd het laatste, na een van beide kanten moeizame eerste helft met een brilstand als ruststand werd er ook in de tweede helft niet gescoord en werden de punten terecht gedeeld met de bezoekers uit Kudelstaart.

Op een hobbelig, ongelijk en dus slecht bespeelbaar veld begonnen beide ploegen aftastend. Zowel FC Rijnland als RKDES probeerden van achteruit op te bouwen, en vooral de bezoekers hadden hier gezien de staat van het veld moeite mee. Ballen over een paar meter kwamen niet aan, veel te veel werd er achterin naar een voetballende oplossing gezocht waardoor er balverlies werd geleden en dit kwam het schouwspel zeker de eerste helft niet ten goede. De thuisclub liet zich niet uit de tent lokken, was uiterst geduldig en gaf nauwelijks iets weg. De eerste kans was dan ook voor FC Rijnland, in de 39e minuut (!!!) kon spits Boudewijn Kamphues net niet goed zijn hoofd tegen een voorzet vanaf de rechterkant krijgen en werd het niet meer dan een achterbal. Vlak hierna was het de Belgische aanwinst Lorenz Herman die een pegel in gedachte had, helaas werd het voor de thuisploeg niet meer dan een rollertje. Het laatste woord in de eerste helft was voor de bezoekers, maar een corner en een schotje net naast konden keeper Jeffrey Smeele niet verontrusten. Een saaie eerste helft, het was te hopen voor de aanwezige toeschouwers dat er in de tweede helft meer spektakel zou komen.

Koud uit de kleedkamer was de eerste mogelijkheid voor de gistermiddag in het fluorescerend geel gestoken Rijnlanders. Balvaste spits Kamphues controleerde de bal uitstekend en met zijn rug naar het doel toe en vervolgens uit de draai schoot hij de bal tot net onder de lat maar keeper Tijn Kraak kon de bal ternauwernood tot corner verwerken. Het spel was op de wagen want nauwelijks 5 minuten later waren het de bezoekers die, na een onhandige overtreding van de in de rust ingevallen Gloire Kalangu, een vrije trap vanaf de rand zestien mochten nemen. Via een in de muur staande speler werd het uiteindelijk een corner, deze leverde verder niets op. Feit was wel dat er in de eerste vijf minuten van de tweede helft meer was gebeurd dan in de gehele eerste helft, dit beloofde dan ook nog wat voor het vervolg van de wedstrijd.

De eerste echte grote kans hierna was voor de Leidenaren, in een overtalsituatie was het de inmiddels ingevallen Donny Olivier die niet zelfzuchtig was en de bal breed legde alleen kwam deze in de handen van de keeper terecht daar waar de kans op eigen succes waarschijnlijk groter was geweest. Conditioneel werd het allemaal wat minder, de ruimtes werden groter dus het spel werd er voor de toeschouwers zeker niet minder aantrekkelijk op. Met nog iets meer dan een kwartier op de klok was het wachten op het eerste doelpunt, de bezoekers claimden tevergeefs een strafschop en dit was het ook zeker niet. Ongeveer tien minuten voor tijd was het Herman die namens de thuisploeg een dwarrelbal afleverde, keeper kon deze bal niet onder controle houden maar er was niemand van FC Rijnland die hier alert op reageerde. De laatste minuten van de wedstrijd waren overduidelijk voor de gastheren, een schotje van Kamphues kwam in de handen van de doelman terecht en de grootste kansen werden tot het laatst bewaard.

Keeper Smeele van de thuisploeg moest nog een keer handelend optreden toen er een speler alleen op hem afkwam en op randje buitenspel werd Mike Filippo de diepte ingestuurd en mocht hij vervolgens alleen op de keeper afgaan. Zwaar gehinderd door een verdediger wist hij uiteindelijk ook niet de trekker over te halen. Van de in potentie beste speler van de thuisclub mag je eigenlijk wel meer verwachten, voor iemand met zijn kwaliteiten moet dat gewoon een doelpunt zijn. Filippo liep er deze middag wat verloren bij, eerlijkheidshalve stond hij ook vaak op een eiland en kreeg weinig ondersteuning. Zo eindigde deze wedstrijd met een stand waar de wedstrijd ook mee was begonnen, een terechte puntendeling. Man van de wedstrijd was in alle ogen de man in het zwart, scheidsrechter Wesdorp. Wat een verademing om te zien. Rustig, verbaal uitstekend communicerend en met een natuurlijk gezag wist hij de wedstrijd in goede banen te leiden. Het biertje na afloop van de wedstrijd, heerlijk in het zonnetje staand met spelers van beide teams was dan ook veelzeggend.

,,Het was een zware wedstrijd op een moeizaam bespeelbaar veld” aldus kersverse aanwinst Herman. ,,Ik had zelf in de eerste helft last van zware benen en ook van mijn ademhaling en daarom lag het spel ook even stil. Een terechte uitslag, al hadden wij ook nog wel kunnen winnen maar ik heb hier wel vrede mee.” Wat doet een Belg bij FC Rijnland? ,,Ik ben hier komen werken en mijn Spaanse vriendin volgt hier een universitaire opleiding en dat is ook de reden dat ik nu bij deze vereniging speel. Ik moet op zaterdag werken dus kom je in deze regio dan al gauw bij deze vereniging uit. En ik moet zeggen, ik ben goed opgevangen, het is een gezellige vereniging en heb het dus ook uitstekend naar mijn zin. En als FC Rijnland er nu ook nog voor zorgt dat er Belgische bieren worden geschonken dan denk ik dat ik hier nooit meer wegga hahaha.” Aan de reacties van zijn medespelers te zien past deze sympathieke en aimabele Belg uitstekend in de groep.

FC Rijnland heeft ook deze middag laten zien uitstekend mee te kunnen met een ploeg uit de top van deze afdeling. Vooraf gezien als een kampioenskandidaat, onderweg door al eerder genoemde oorzaken achterop geraakt maar de laatste wedstrijden laten zien waar het toe in staat is. Voordat de vereniging samen met buurman VV Leiden overgaat in Sporting Leiden staan er nog een aantal leuke wedstrijden op het programma om het seizoen in stijl af te sluiten.

FC Rijnland – RKDES  0-0. Scheidsrechter Wesdorp. Toeschouwers 75.

Opstelling FC Rijnland : Smeele, Pracht (71. Olivier), Pinas, Van Noort, Maaskant, Habraken (71. D. Mink) Bleijenberg (46. Kalangu), Herman, Kamphues, R. Mink en Filippo.

Opstelling RKDES : Kraak, Duizendstra, Overvliet, Schreven, Pronk, Lentjes, Spaargaren, Endhoven, Verkuijl, Van Veen en Van Koert.