Leidenamateurvoetbal en het Leidsch Dagblad werken al enige tijd samen. Elke donderdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vorige week stond het derde interview van dit seizoen op papier. Nu nog even via deze website, voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers de Turkse aanvaller van Sporting Leiden (zo): Gökhan Yazici.

Gökhan Yazici: ,,Sporting gaat zeker promoveren”

Sporting Leiden (zo) speelde afgelopen zondag gelijk bij Van Nispen (3-3). Gezien de tweede helft was dat een teleurstelling voor de Leidenaars. Voor de rust was het pover van de kant van de ploeg van Kevin Wassenaar, maar na de rust domineerden de bezoekers. Dat had veel te maken met het inbrengen van Gökhan Yazici en Tolga Karpuz. Het tweetal had zich een minuut te laat gemeld en kon plaatsnemen op de bank. Yazici trok het boetekleed aan. ,,Afspraak is afspraak en die moet je nakomen. Dat is voor mij ook belangrijk in het leven en dus heb ik de trainer vooraf gevraagd om de groep toe te mogen spreken. Ik heb mijn excuses aangeboden en aangegeven dat dit niet meer voor zou komen. Ik heb het team gedupeerd. Gelukkig kon ik na de rust mijn waarde tonen, maar ik ben mede verantwoordelijk voor het feit dat we niet wonnen. Ik baalde dan ook het meest van de laatste twee tegentreffers die de 1-3 veranderden in een gelijkspel.”

Yazici en neefje Karpuz vormden samen met Koos de Haas de voorhoede na de pauze en vanaf dat moment ging het lopen bij de fusieclub. Andere spelers stonden weer op hun eigen positie en dat was terug te zien op het veld. Yazici had een prima actie in huis en rondde af en vormde een sterk aanspeelpunt. Karpuz scoorde eveneens en achteraf gaf Roy Schulpzand, trainer van de Zilkers, aan dat zijn ploeg al kansloos zou zijn geweest wanneer het tweetal wel op tijd zou zijn geweest. ,,Wij speelden al veel vaker met elkaar en voelen elkaar goed aan. Uiteraard moet ik dit niveau makkelijk aan kunnen, want ik heb veel hoger gespeeld (Yazici kwam in Turkije uit voor Trabzonspor en meer profclubs en stond vorig seizoen op de spelerslijst bij UVS, HK). In de laatste twee seizoenen ben ik echter weinig meer aan voetballen toegekomen. Eerst een knieblessure en bij UVS stopte het omdat ik mij niet kon vinden in de keuze van de trainer. William van Vliet verliet het eerste elftal, maar kreeg later de kans weer terug te keren. Ik vond dat niet terecht richting andere spelers. Let wel, dat had niets met de speler in kwestie te maken. Ik ben echter een man van principes en een woord is een woord, en dit kon niet in mijn optiek. Dan laat ik mijn hart spreken.”

De aanvaller voetbalde nog wel in de zaal, maar verder stond werken centraal. Dit bij zijn broer in Lisse met een autobedrijf. Zijn vriend Wassenaar benaderde hem en ‘opeens’ speelt Yazici bij Sporting. ,,Dat is een lot uit de loterij. Ik voel me hier thuis. De mensen hier zijn recht-toe-recht aan en dat bevalt mij. We hebben een prima selectie staan en alles is top geregeld. Met dit team moeten we promoveren, dat gaan we ook doen. Dat is geen grootspraak en ik sta volkomen achter deze woorden. We hebben een verdediging waar je u tegen zegt, een prima middenveld en we moeten voorin in staat zijn veel te scoren en te laten scoren.”

Het positivisme druipt er volgens de tegen Graaf Willem II Vac (3-5) twee weken terug ook scorende spits af bij de club. Dat was de voorbije seizoenen voor de winterstop vaker het geval, maar daarna ging het mis in de loop van het seizoen. ,,Dat was misschien zo, maar we moeten niet achterom kijken. Ook niet naar tegenstanders, maar enkel en alleen naar onze eigen ploeg. Ik wil geen enkele club kleineren, maar het barst hier van de kwaliteit en dat mogen we best uitstralen. Ik moet conditioneel nog sterker worden, maar ik weet zeker dat ik ga scoren en anderen in de gelegenheid zal brengen te scoren. Promoveren is echter het belangrijkste. Dan ga ik mee de tweede klasse in of er moet een serieuze uitdaging komen waar ik geen ‘nee’ tegen kan zeggen. Dat zal niet meer in Turkije zijn, maar daar bewaar ik nog steeds wel prachtige herinneringen aan. Ik ben blij dat ik eindelijk weer mijn geliefde spelletje kan uitoefenen.”

Ondertussen op 16/10: Sporting won afgelopen zondag met 2-0 van SJZ, zie ook het verslag en de geplaatste foto’s. De speler die aan het woord was, scoorde de eerste treffer van de Leidse ploeg.

Foto’s: met dank aan Jan van der Lubbe