Derde klasse A (zaterdag)- ‘Huilen met de pet op’ en ‘niet om aan te gluren’,  de termen van de Zwammerdamse aanhang jegens hun eigen team logen er niet om in de rust.  ‘Waar is de spirit, de passie en de inzet  van vorige week?’, vroeg men zich af. Vergeefs werd gehoopt op een ommekeer van ‘Damme’ in de tweede helft. De ploeg bleef wanhopig zoeken en het veel betere Blauw Zwart ging met de punten aan de haal (0-2)  en speelde zich zo veilig. Dat kan Zwammerdam niet zeggen, integendeel zelfs.

De kaarten lagen open op tafel aan het begin van de match tussen Zwammerdam en Blauw Zwart: de winnaar zou volgend jaar in ieder geval weer in de derde klasse spelen. Wie had verwacht dat de twee ploegen elkaar op het scherpst van de snede zouden bestrijden en de vonken er vanaf zouden spatten kwam wel zeer bedrogen uit. De bezoekers vertrouwden op hun solide defensie en hun uitstekende doelman Mike van Zonneveld.

Zwammerdam nam het initiatief en had het meeste balbezit. Daar werd echter bedroevend weinig mee gedaan. Na negentig minuten hadden de mannen van Rob de Lange zo goed als geen kansen weten te scheppen en slechts twee keer was Blauw Zwart in gevaar en beide keren was dat uit een stilstaande situatie. Gerald van Asselt schoot een vrije trap op de lat en in de slotminuut mocht Daniel van Leeuwen een penalty nemen. Dat hij die niet benutte was vooral de verdienste van Van Zonneveld, die met een onwaarschijnlijke reflex de bal uit het doel hield.

De 0-2 stand van dat moment was nog een bescheiden afspiegeling van de op de counter loerende bezoekers. Vooral het tweede doelpunt was er een uit het boekje: Raymond Vosse was op links veel te snel voor de defensie van Zwammerdam en zijn afgemeten voorzet werd vallend en knap door Stuart Hooymans ingekopt. Was Blauw Zwart zorgvuldiger met de kansen omgegaan, dan was er werkelijk sprake geweest van een afstraffing.  Donny van der Neut zocht naar een verklaring voor de wat hulpeloze indruk die zijn ploeg die middag maakte: ,,Ik weet het niet. Ik zoek ook naar een verklaring. Misschien was het de spanning die er heerste. Het gaat er  nu echt om en we moesten winnen om de nacompetitie te ontlopen. Twee wedstrijden winnen én een paar goede trainingen deze week vertaalden zich vandaag niet uit op het veld. We hadden echt het gevoel dat we weer goed zouden presteren , maar het zat er niet in. We leken wel lam geslagen. Ik moet eerlijk gezegd wel de complimenten aan Blauw Zwart geven die precies wisten hoe ze ons moesten aanpakken. Dat is knap.”

Om niet afhankelijk te zijn van concurrenten als vv Leiden en LSVV’70 moet er zaterdag gewonnen worden om de nacompetitie te ontlopen. Van der Neut met grote stelligheid: ,,Volgende week winnen we bij Oudewater en spelen we ons veilig.” Dat zelfvertrouwen bij de hele ploeg is hard nodig evenals veel beter voetbal dan op deze kille en sombere middag in Zwammerdam. Oudewater staat te trappelen om ‘Damme’ een heet ontvangst te geven. En dat is verklaarbaar: als de ploeg minimaal een punt haalt zit de derde periodetitel in de tas.  Zwammerdam weet waar het aan toe is.

Zwammerdam-Blauw Zwart 0-2 (0-1). 23. Lagerberg 0-1, 55. Hooymans 0-2. Scheidsrechter: Vermaat. Toeschouwers: 150.

Zwammerdam: Samson, De Bruin, Van Asselt, Van Dorp (73.Kramer),  Peters, Toine Kremer, Bons, Schmand, Van Leeuwen, Van der Neut, Bons (80. Van Zoest).

Blauw Zwart: Zonneveld, Munier (75. Van Deursen), Lubbe, Van der Merel, Vosse, Van Zelst, Hendriksen (75. Koziel), Hooymans, Lagerberg, Theil, Assaban (83. Hoogduijn).