Voorbeschouwing- Waar menig trainer aan het begin van het voetbalseizoen een elftal nieuwe spelers ziet binnenkomen en tegelijkertijd afscheid moet nemen van een elftal vertrekkende spelers, werd Jack Harmsen als de nieuwe trainer van de groenwitten geconfronteerd met maar enige mutaties. Harmsen: ,,Laat ik allereerst zeggen dat ik het bij deze prachtige dorpsclub heerlijk naar mijn zin heb. Iedereen wil helpen en staat klaar. Dat herken ik ook van andere verenigingen waar ik eerder heb gewerkt. Maar dat was dan wel in het zondagvoetbal waar ik mijn roots heb liggen zoals bij Haastrecht en Stolwijk.”

Maar hoe kijkt Harmsen tegen de huidige selectie aan?: ,,Ik zie dat klaar staan voor elkaar ook terug in onze selectie. Deze is niet groot, maar wel in evenwicht. Dan is het ook belangrijk om te zien dat de begeleiding intact is gebleven. De randvoorwaarden voor een goed seizoen in deze zaterdag derde klasse A zijn dus prima ingevuld.” Net als alle andere verenigingen werden er in de voorbereiding niet alleen oefen-, maar ook bekerwedstrijden gespeeld. Na een 11-1 zege in een oefenpotje tegen HPSV half augustus volgden er drie bekerwedstrijden. Waar SV Aarlanderveen met 3-1 werd geklopt zo ook De Rijnstreek met 0-4 ging het mis in de beslissende uitwedstrijd tegen v.v. Nieuwerkerk. Het werd een kansloze 5-0 nederlaag na een 3-0 ruststand.

Harmsen: ,,Het deed me direct denken aan de thuiswedstrijd vorig seizoen tegen Blauw Zwart die met 0-2 werd verloren waar ik de sticker ‘inspiratieloos’ op had geplakt. En laat nou die vereniging komende zaterdag onze eerste tegenstander zijn. Dan hebben deze jongens zeker wat recht te zetten.” Waar Blauw Zwart vorig seizoen achtste werd, bereikte Zwammerdam uiteindelijk een negende plek met 31 uit 26 (49-52) na een beslissende overwinning op Oudewater in de laatste wedstrijd. ,,We hebben wat nieuwe jongens erbij gekregen en voor de eerste bekerwedstijd heb ik ze gevraagd wat ze wilden. Bij Zwammerdam blijven en er voor gaan of weer terug naar hun ‘oude’ vereniging? Nou, ze hadden en hebben het hier prima naar hun zin en zijn natuurlijk gebleven”, aldus de bevlogen trainer.

De oefenmeester wil zeker direct al de eerste vijf wedstrijden een goed resultaat neerzetten om dat dan verder uit te kunnen bouwen: ,,We moeten ons zeker eerder veilig spelen dan vorig jaar om dan ook echt te kunnen gaan voor één van de vier prijzen. Maar welke trainer wil dat niet? En onze tegenstanders in deze derde klasse zijn voor mij nog redelijk onbekend. Her en der ken ik wel wat spelers, maar we moeten gewoon uitgaan van onze eigen kracht. Het is alleen jammer dat we een heel ervaren middenveld kwijt zijn door het vertrek van Donny van der Neut en Sander Schmand en de zware knieblessure van onze aanvoerder Lars Kremer die nog vier tot vijf maanden is uitgeschakeld. Maar hij staat mij nu bij als assistent-trainer.”

,,Die inspiratieloze 5-0 bekernederlaag uit bij v.v. Nieuwerkerk moeten we maar gebruiken om extra scherp te zijn bij de start van het seizoen. Zaak is het om in de wedstrijden geen open huis te houden en vooral aantrekkelijk aanvallend voetbal te verzorgen. Daar hebben we voldoende aanvallers voor bij deze gretige spelersgroep. In mijn ogen zullen er vast spelers opstaan om het vertrek van spits Daniel van Leeuwen met zijn negentien treffers vorig seizoen op te kunnen vangen. We zullen dus met een 4-3-3 gaan starten, maar het is ook handig om als het nodig is te kunnen omschakelen naar een 4-4-2 systeem. De spelers hebben we ervoor dus we gaan ervoor”, aldus de zelfverzekerde trainer.

‘Een nieuw seizoen, nieuwe kansen’, dat was de ondertitel bij de nabeschouwing op het vorige seizoen met Van Leeuwen. Als het aan de ambitieuze trainer Harmsen ligt een waarheid als een koe. Harmsen: ,,Ik voel me thuis hier bij deze vereniging en heb er zin in om met iedereen die een groenwit hart heeft een mooi seizoen te beleven. Zaterdag thuis tegen Blauw Zwart zullen we het al moeten laten zien.” En voor de volgers van deze prachtige vereniging, er zijn nog kaarten te koop.