Derde klasse A (zaterdag)- Onder leiding van de nieuwe trainer Jack Harmsen kon Zwammerdam de punten op het eigen sportpark Zwammerdam houden. De van Bodegraven overgekomen Jordi de Groot was direct van grote waarde voor zijn ploeg. Op een zwaar, drassig veld bleven de groenhemden goed overeind tegen Blauw Zwart uit Wassenaar (2-1).

,,We zijn sterk begonnen aan de competitie. De eerste vijftien minuten waren overduidelijk voor ons. In datzelfde kwartier kwamen we ook verdiend op voorsprong”, aldus Damme-aanvaller Jordi de Groot. Mitchell Bons wist op links zijn directe tegenstander te passeren en kon de vrijstaande De Groot bereiken. De nieuwe spits kon na zes minuten met een bekeken schuiver tekenen voor de 1-0.

Zwammerdam kon niet lang genieten van de voorsprong, want de bezoekers kwamen al snel op gelijke hoogte (1-1). ,,Na de gelijkmaker werd het erg moeilijk om goed te voetballen. Het slechte weer speelde een grote rol in deze wedstrijd. Het veld werd erg drassig, waardoor het echt een slijtageslag werd”, vertelt De Groot. ,,Damme kende weinig mutaties binnen de ploeg en dat brengt een hoop voordelen met zich mee.” De maker van de 1-0 gaat door: ,,We zijn echt een hechte ploeg, dat zie je op het veld echt terug. Mark van Zoest speelde op een andere positie dan normaal, maar vulde dit erg goed in. We zijn een jonge ploeg die graag wil en met de nieuwe coach wordt dat goed opgepakt.”

Na de theepauze bleef de thuisploeg, voor zover dat kon, beter spelen dan haar opponent. Veel kansen waren er niet meer. Het was eigenlijk wachten op een voorsprong voor de thuisploeg. Twintig minuten na rust scoorde De Groot zijn tweede van de middag. Een goede actie vanaf rechts werd door de vrijstaande spits binnen getikt. ,,We scoren veel en makkelijk en het is dan mooi dat Rogillio Swaalep mij mijn tweede van de middag gunde. Swaalep ging na een goede actie op rechts alleen richting doel, maar zag mij vrij voor een leeg doel. Ik hoop dit seizoen veel goals te maken en zo een gooi richting de LAV topscorerslijst te doen.”

De gevierde man tot slot: ,,We hebben een leuke groep met veel jongens die echt voor elkaar door het vuur gaan. Dat miste ik vorig jaar wel, vandaar dat ik ook erg blij ben met mijn terugkeer naar Damme. Onze trainer, Jack Harmsen, speelt daar een grote rol in. Hij kan ons goed vertellen wat onze zwakke en sterke punten zijn. En daar haalt de spelersgroep veel vertrouwen uit. Persoonlijk hoop ik dit jaar stiekem op een top vijf klassering, maar we gaan in elk geval voor één van de vier prijzen dit jaar.”

Zwammerdam – Blauw- Zwart (1-1) 2-1. Jordi de Groot 1-0, 2-0.

Basisopstelling: Samsom, Van Zoest, Van Asselt, Van Dorp, Peters, Van den Berg, Woudenberg, J.Bons, Nulle, De Groot, M. Bons.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters