Derde klasse A (zaterdag) –,,Ik geef al mijn medespelers na deze schitterende 0-2 overwinning uit bij Be Fair een dikke voldoende. Wat geeft dit een boost als je weet dat de sterkhouders die voor ons een wedstrijd kunnen bepalen er nog niet bij konden zijn. En die teamprestatie hebben we geleverd door goed te blijven voetballen en voor elkaar door het vuur te gaan. Nog vijf wedstrijden te gaan, allemaal finalewedstrijden en we gaan ervoor”, sprak Leiden-verdediger Jeroen van Egmond resoluut.

In 2018 wist VV Leiden tot dusverre twee keer te winnen. Dat was thuis tegen Be Fair en Zwammerdam. Het betekende op de ranglijst nog steeds dat het billenknijpen bleef voor wat betreft de laatste plaats. Leiden-trainer Cees van Tongeren moest het zaterdagmiddag in Waddinxveen nog steeds doen zonder zijn spelers Koos de Haas, Sietse Fokkema (begon wel aan de warming-up), Erik Bakker, Wesley Schreuder, Elroy Lammers en Melvin Dieke. Maar Leiden kan de laatste vijf wedstrijden op zeker weer wat vaste krachten begroeten, een prettig vooruitzicht.

Van Tongeren stuurde zijn elf het veld in met de Louis van Gaal-aanpak van de W.K. 2014, dus met vijf verdedigers en drie sleurende middenvelders. Van Egmond: ,,We stonden goed en hun buitenspelers kwamen er echt niet langs. Zij zetten vanaf het begin wel goed druk naar voren waar wij louter de lange bal als wapen hanteerden. Zo kregen we toch redelijk wat kansen, die we helaas niet wisten te verzilveren. In de rust zei de trainer dat we goed speelden, maar dat we meer moesten gaan voetballen en niet alleen maar de lange bal moesten blijven hanteren.”

Die boodschap werd na de rust perfect opgepakt door het hele team van Leiden. Zo kon na een slordige tien minuten in de tweede helft uit een vrije trap van Joeri Devilee de opgekomen verdediger Raoul Frankhuizen van vijf meter inschieten. ,,Ik zei tegen hem om mee naar voren te gaan en hij kroop prachtig voor zijn man en wist zo de 0-1 te maken. Man, wat was dat lekker voor het zelfvertrouwen”, vertelde Van Egmond met een trotse glimlach. Maar kort daarna werd het goede Leidse spel weer beloond.

Van Egmond: ,,Sipan Khalid had een schitterende loopactie op een diepe bal en hij legde hem op maat terug op de mee opgekomen Peter Hamelink. Vanaf randje zestien meter drukte hij af en bracht de 0-2 op het scorebord. Natuurlijk ging Be Fair alles op alles zetten, zo speelden ze op enig moment zelfs met vier spitsen. En toch leverde dat geen kansen voor hen op doordat we niet achteruit gingen lopen zoals vorige week, maar elke keer voetballend onder hun druk uit wisten te komen.”

Leiden speelde met verve gemakkelijk de wedstrijd uit en won zo drie zeer kostbare punten, maar bleef wel op plek dertien met 18 uit 21 (24-44). Drie punten los van hekkensluiter WDS en in de wetenschap dat de nummers tien toe en met twaalf verloren hadden, was dit een ‘super Saturday’ voor de boys van Van Tongeren. Van Egmond: ,,Een vette teamprestatie en dit moet een boost geven voor het restant van de competitie. Dit moeten we de laatste vijf potjes ook laten zien, te beginnen komende week thuis tegen Kagia. Uit verloren we nog met 3-0, maar nu staat er een ander VV Leiden. En dan ook nog twee derby’s tegen LSVV’70 waarvan over twee weken de thuiswedstrijd. We gaan ervoor!”

Be Fair – v.v. Leiden 0-2 (0-0). 55. Frankhuizen 0-1 en 62. Hamelink 0-2.

Basisopstelling v.v. Leiden: Van der Meulen, Hage, Van Egmond, Frankhuizen, Te Hennepe, Sjaardema, Hamelink, Devilee, Van der Meel, Middelkoop, Khalid.