De tweede krakerrr van de week van 2018 staat voor de deur. Hoe zit dat met een krakerrr? Dat kan gaan om ploegen gaan die om de koppositie spelen, een degradatieduel uitvechten of er staat een onvervalste derby voor de deur. En zo zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken om te kiezen voor een speciale wedstrijd. Alle clubs gaan wekelijks mee in de voorbeschouwing en daarnaast komt een club dus in aanmerking voor extra aandacht middels deze bijdrage. Deze week is de keuze gevallen op de zondagtak van Voorschoten’97. De ploeg van Huib van Oostrom Soede doet volop mee om de tweede periodetitel.

In de derde klasse B van het zondagvoetbal heeft Voorschoten’97 de competitie succesvol hervat. Door een 5-3 zege op De Ster gaf de formatie van Van Oostrom Soede de voor de winterstop ingezette opgaande lijn een passend vervolg. Komend weekend gaan de geel-groenen op bezoek bij het Delftse DHL. Middenvelder Jesper Kloeke blikt vooruit.

De kans dat Kloeke tegen DHL minuten zal maken is overigens gering. De jongeling, vorig seizoen een vaste waarde in het standaardelftal, keerde deze week terug van een halfjarig verblijf in Portugal en trainde pas voor het eerst in deze jaargang mee: ,,Aan de Technische Universiteit Delft studeer ik Technische Bestuurskunde. In dat kader heb ik voor  mijn minor het laatste halfjaar aan de universiteit van Lissabon met name economische vakken gevolgd. Ik heb er de nodige contacten aan overgehouden en verder heb ik ook veel  genoten van het mooie weer. Nu ik weer terug ben is het mijn bedoeling om zo snel mogelijk weer als basisspeler terug te keren in het eerste elftal. Liefst eigenlijk al komende zondag. Via de groepsapp heb ik het competitieverloop goed kunnen volgen. Het is nog niet zoals gehoopt. Net als in eerdere jaren was de start van het seizoen moeizaam. Gelukkig loopt het de laatste tijd lekker. We staan dan nog wel slechts tiende, maar we doen goed mee in de strijd om de tweede periodetitel.”

In dat klassement gaat Voorschoten’97, samen met het Schiedamse SVV, aan de leiding. Beide teams verzamelden tien punten uit de eerste vier van in totaal negen voor de tweede periode meetellende duels. De weg naar succes is dus nog lang. ,,Toch moeten we nu al als uitgangspunt hebben om voor die tweede periodetitel te gaan. We hebben een team dat best wel makkelijk scoort, maar we kunnen een voorsprong slecht over de streep trekken. Dan komen we bijvoorbeeld met 1-0 voor en vervolgens gaan we achteruit lopen en wordt het 1-1. Zonde! Dan missen we de vastbeslotenheid om die 1-0 vast te houden en zijn we te slap”, meent de 21-jarige Voorschotenaar.

De al van jongs af aan op sportpark Adegeest voetballende Kloeke wil zo snel mogelijk een bijdrage leveren aan het – naar hij hoopt – succesvolle vervolg van het seizoen en zijn stekkie op het middenveld weer rap innemen: ,,In de jeugd speelden we altijd 4-3-3 en in dat systeem was ik de verdedigende middenvelder. Sinds we met het eerste elftal 4-4-2 hanteren sta ik op de links- of rechtshalfpositie. Dat betekent dat je veel moet lopen. Snel ben ik niet, maar in tactisch opzicht ben ik wel één van de sterkere. Ik sta vaak op de juiste plaats om een bal te veroveren en zie ook goed waar de bal heen moet. Er stond wel eens op de site van Leidenamateurvoetbal dat ik een dynamische middenvelder ben. En daar kan ik me best in vinden.”

Op de vraag of – gezien ontwikkelingen elders – het voortbestaan van de zondagtak van zijn club ter discussie staat, heeft Kloeke een heldere mening: ,,Voorschoten behoort qua ledental tot de grootste verenigingen van Nederland en dat kun je op zaterdag dan ook heel goed zien. Het sportpark is overvol en het is heel lastig om alle wedstrijden een plek te geven op onze velden. Daarom denk ik dat er op een gegeven moment voor gekozen gaat worden om juist meer teams op zondag te laten spelen. Volgens mij kun je daar niet aan ontkomen. Nee, die zondagtak blijft er echt wel. Uit het feit dat onze trainer een contract voor twee jaar heeft gekregen met de opdracht om met eigen jongens aan een team te bouwen spreekt toch ook vertrouwen in die richting.”

De door Van Oostrom Soede gecoachte equipe kan komend weekend flink aan de bak bij het in eigen huis moeilijk te kloppen DHL. De groen-witten verloren slechts één van de vijf wedstrijden op Sportpark Brasserkade. Eerder dit seizoen klopten de Delftenaren Voorschoten met 1-3. DHL kende sowieso een sterke competitiestart en eindigde als derde in de eerste periode. Daarna kwam de klad er in: uit de laatste vier duels behaalde de ploeg slechts vier punten. Dat biedt wellicht perspectief voor de Voorschotenaren. ,,Vorig jaar hebben we vriendschappelijk tegen ze gespeeld en toen wonnen we vrij eenvoudig.  De nederlaag van dit seizoen was helemaal aan het begin van de competitie. Het zal een pittig potje worden, maar als we mee willen blijven doen in de tweede periode moeten we gewoon winnen”, besluit Kloeke.