Elke week kiest onze redactie voor een zogeheten Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een topper, een degradatieduel, een burenruzie, een dorpsderby of er is een andere reden om juist één wedstrijd uit te kiezen. Alle clubs gaan wekelijks mee in de algemene voorbeschouwingen en elke week staan de spotlights dus vooral op 1 of 2 clubs. Zo ook deze week. Kagia-LSVV ’70, in 3A, staan zaterdag tegen elkaar aan de aftrap en daar viel onze keuze op. We spraken met de twee ‘ervaren’ doelmannen van beide clubs.

Het duel tussen de Lisserbroekers en de Leidse studentenclub staat iedere keer in het teken van ‘Rutger Goudriaan’. De oud-spits van Kagia, nu spelend in het vijfde elftal, is voorafgaand meestal onderwerp van gesprek op onder meer Twitter. ,,Dat is een terugkerend verhaal”, vertelt LSVV-goalie Dammes Waasdorp, die bijna drie jaar geleden (21 maart 2015) zijn debuut maakte voor zijn huidige team, tegen nota bene Kagia. ,,Sinds ik hier ben, wordt er altijd over Rutger Goudriaan gesproken. Hij schijnt een fenomeen te zijn, al heb ik hem zelf gelukkig nooit tegenover me gehad. De spelers die de laatste jaren zijn aangesloten, kennen hem eigenlijk alleen maar van naam. Misschien komt hij zaterdagmiddag wel weer even kijken.”

Collega-doelman Sander Hogervorst van Kagia houdt zich niet zo bezig met ‘randzaken’. ,,Ik houd me vooral bezig met de wedstrijd zelf. Toevallig heb ik vanmiddag de beelden van eerder dit seizoen teruggekeken. Toen werd het 4-4 in een hele open wedstrijd. We moeten nu minder goals tegen krijgen. Zij hebben een aantal goede spelers voor dit niveau. Die moeten we proberen in te sluiten en onder druk te zetten, zodat ze weinig kunnen uithalen. Dan gaat het wel goedkomen.”

Terwijl er bij de huidige nummer zeven niet of nauwelijks wordt gesproken over Goudriaan, zal een ‘Goudriaanse goal’ regelmatig voorbij zijn gekomen tijdens de training van LSVV op woensdagavond. Alhoewel Waasdorp de spits nooit als tegenstander had, ook niet drie jaar geleden tijdens zijn debuut. De doelman bewaart goede herinneringen aan de eerdere ontmoetingen. ,,Destijds pakten we een punt daar in de laatste minuten, eigenlijk boven verwachting. De 2-2 voelde als een overwinning voor ons. We eindigden dat seizoen kansloos als laatste in de derde klasse met slechts vier punten, waardoor we degradeerden. Maar dat punt tegen Kagia was wel een hoogtepunt. Volgens mij speelden zij op dat moment nog zelfs mee op een periodetitel.”

Het betekende een mooi debuut voor Waasdorp, die overkwam van AVV Alphen en zijn broers achterna ging. ,,Aan mijn komst ging een heel gedoe vooraf. Eigenlijk had ik al een half seizoen eerder naar LSVV willen komen, maar met de overschrijving ging het nodige mis. Het aanvraagformulier en pasje waren kwijt bij de KNVB, waardoor ik pas een half jaar later m’n eerste wedstrijd kon spelen. De club kende ik al, want mijn oudste broer (Gerben, red.) was hier al voorzitter geweest toen LSVV nog speelde op het Universitair Sportcomplex. Zo ben ik hier terechtgekomen. En mijn andere broer, Thomas, is bij ons de andere keeper. We wisselen af onder de lat. Meestal om de twee wedstrijden, zodat ieder evenveel uit- en thuisduels speelt. Het komt vaak wel goed uit met onze agenda’s. Ik ben zelf economiedocent en heb wel eens andere verplichtingen, maar ook een vakantie komt er wel eens tussendoor.”

Maart wordt volgens Waasdorp een erg belangrijke maand voor zijn ploeg. ,,De onderste ploegen zijn de laatste maanden behoorlijk dichterbij gekomen. Dus het is nu zaak dat we veel punten gaan pakken. Ik hoop op zeven punten in maart. Het zal ook afhangen van de wisselende samenstelling bij ons. We hebben zeker de kwaliteiten om erin te blijven en in de middenmoot mee te draaien.”

Hogervorst, die de laatste maanden de voorkeur krijgt van trainer Anton Wijsman boven concurrent Luuk van Paridon, wil maar één ding: richting de top drie met Kagia en eventueel een titel binnenhalen in de laatste periode. ,,Voetballend zijn we sterk genoeg, ook beter dan LSVV. Alleen krijgen we vaak te maken met ongelukkige momenten.”

In Lisserbroek heeft Hogervorst, die volgende week 28 jaar wordt, het naar z’n zin. Anderhalf jaar geleden kwam hij over van de zondagtak van FC Lisse, dat toen stopte als team. ,,Het is hier allemaal ontzettend goed geregeld, met veel vrijwilligers. En er komen ook meer mensen op onze wedstrijden af dan bij Lisse. In mijn eerste seizoen heb ik alles gespeeld, maar aan het begin van dit seizoen belandde ik op de bank. De trainer gaf de voorkeur aan Van Paridon. Maar na zijn blessure moest ik het doen.”

Wijsman liet Hogervorst – ondanks de terugkeer van Van Paridon – vervolgens gewoon staan. ,,In het begin vond ik het wel lastig dat ik niet speelde, maar ik ben blij dat ik mijn plekje weer heb terugverdiend. Ook de samenwerking met mijn keeperstrainer Dennis Veen verloopt goed. Hij bereidt mij mentaal en fysiek goed voor op de wedstrijden. Ik ben er persoonlijk op vooruitgaan ten opzichte van mijn periode bij Lisse.” Of Hogervorst in staat is om zaterdag de nul te houden, is maar de vraag. In de afgelopen zestien wedstrijden kreeg Kagia maar liefst 33 goals tegen. Het belooft een doelpuntrijk duel te worden.