Kagia en Zwammerdam kennen in de derde klasse A een moeizaam verlopen seizoen. Beide teams bevinden zich in de gevarenzone. Aanstaande zaterdag ontmoeten de ploegen elkaar in Lisserbroek. Kagiaan Dorus van der Voort en Ole Jansze (Zwammerdam) blikken vooruit.

Met 24 punten uit 20 ontmoetingen bezet Kagia momenteel de achtste plek op de ranglijst. Zwammerdam, dat drie punten minder heeft, bivakkeert dankzij een beter doelsaldo dan het als twaalfde genoteerde DSVP net boven de streep. De ontmoeting van komende zaterdag is derhalve voor beide formaties van groot belang. Eerder dit seizoen zegevierden de Lisserbroekers dankzij twee treffers van Van der Voort met 1-2. ,,Ik had niet verwacht dat ik toen zou spelen, want de week ervoor zat ik op de bank. Maar goed, uiteindelijk mocht ik meedoen en werd ik matchwinner met die twee goals. Ik kan me nog wel herinneren dat we het met name in de tweede helft heel zwaar hadden. We verloren de duels, het werd echt een fysieke wedstrijd. Dat verwacht ik eigenlijk ook wel voor komend weekend”, aldus de spits.

De 30-jarige Van der Voort – vorig jaar overgekomen van Teylingen en daarvoor onder andere actief voor FC Lisse en de jeugd van Feyenoord – is samen met Jesper Imanse topscorer van de oranjehemden, maar is desondanks niet zeker van zijn plek: ,,Afgelopen zaterdag, tegen Van Nispen, heb ik de laatste vijf minuten meegedaan. En ook de weken ervoor kwam ik weinig in actie. De trainer (Anton Wijsman/red.) maakt op dit moment andere keuzes. We hanteren nu een 4-4-2 systeem in plaats van 4-3-3. Bij die laatste speelwijze was ik dan linker- of rechterspits. Nu we met twee spitsen spelen krijgen Jesper Imanse en Dirk-Jan Ligtenberg, beiden fysiek sterk, de voorkeur. Dat zijn aanvallers die met de rug naar de goal toe spelen, terwijl ik juist met mijn gezicht naar het doel toe speel. Het is nu even teleurstellend voor mij natuurlijk, maar ik probeer terug te knokken. ”

In het dagelijks leven is Van der Voort werkzaam bij het in Hoofddorp gevestigde HeadFirst. ,,Wij zijn een intermediair en plaatsen zo’n 4000 professionals bij onze opdrachtgevers. Zelf werk ik op de finance-afdeling. Ik doe er facturen, de boekhouding en bereken risico’s”, vertelt hij. Het risico dat zijn ploeg op zou moeten passen om niet in de gevarenzone te belanden, had Van der Voort niet zo ingeschat: ,,We gingen voor een periodetitel, maar het seizoen verloopt gezien de aanwezige kwaliteiten tot nu toe teleurstellend. Het is vallen en opstaan. We presteren veel te wisselvallig, terwijl we toch maar tweemaal echt kansloos zijn geweest. We hebben dus onnodig veel punten laten liggen. Alleen thuis tegen Van Nispen en Oudewater hadden we niet veel in te brengen. In het algemeen laten we teveel kansen onbenut en als team staat het soms verdedigend niet goed. Dat we zo laag staan moet eigenlijk niet kunnen, maar we zijn er zelf debet aan. We moeten dus gewoon in de spiegel kijken. Positief is dat we afgelopen zaterdag redelijk goed speelden. Als we dat niveau tegen Zwammerdam halen vertrouw ik op een gunstig resultaat . En wellicht kunnen we daarna een goede reeks neerzetten en is er nog veel mogelijk. Ik geloof er nog wel in.”

De 19-jarige Jansze is bij opponent Zwammerdam bezig aan zijn tweede seizoen in de hoofdmacht van coach Rob de Lange. Erg gelukkig was hij in de huidige jaargang tot nu toe niet: ,,Ik heb te maken gehad met verschillende blessures. Voor de winterstop ben ik vanwege een knieblessure een tijd uit de roulatie geweest en toen ik daarna weer zou gaan aansluiten bij het eerste elftal liep ik in het eerste oefenduel meteen een scheurtje in mijn hamstring op. Maar nu ben ik weer helemaal terug. Afgelopen zaterdag, tegen Soccer Boys, kreeg ik wel weer een flinke tik op mijn enkel te verwerken en ben ik meer uit voorzorg naar de kant gegaan. We verloren die wedstrijd dan wel met 1-4, maar we hebben zeker kansen gehad. Die gingen er echter niet in. En de eerste de beste kans die zij kregen was gelijk een doelpunt. En ja, zo liepen we weer achter de feiten aan. Wat dat betreft zit het dit seizoen niet mee. We hebben best veel pech gehad. Natuurlijk speelden we ook wel mindere wedstrijden, maar al met al hebben we kwaliteit genoeg in ons team. Ik denk zelfs dat we wat dat betreft een van de betere zijn in onze competitie. Alleen komen we nogal eens slimmigheid tekort: kleine dingen in de duels, een wedstrijd doodmaken en achterin geen risico nemen. Dat zal ook te maken hebben met een gebrek aan ervaring. We hebben een jong team. Gretig ook, en dat is dan weer positief. Vooraf hoopten we, zeker omdat we de selectie bij elkaar wisten te houden, dat we een periodetitel zouden kunnen behalen. Dat was dan na vijf jaar ook een mooi afscheid geweest voor onze trainer. Maar voorlopig staan we dichtbij een p/d-plek. Hartstikke jammer.”

Jansze, die bedrijfsadministratie studeert aan het ID College in Alphen aan den Rijn (,,Ik studeer dit jaar af en wil daarna doorgaan met accountancy op hbo-niveau”), acteert in het keurkorps van De Lange veelal als linksachter. ,,Ik moet het vooral van mijn snelheid hebben en van mijn doorzettingsvermogen. Daarnaast beschik ik best wel over de nodige sprongkracht, zodat ik met mijn 1.92 meter ook grote tegenstanders in de lucht de baas ben. Daar staat tegenover dat mijn positiespel voor verbetering vatbaar is en op mijn leeftijd ben ik ook nog niet zover dat ik qua coaching alles zeg. Dat moet met de jaren komen.”

Als Jansze en de zijnen ervoor willen zorgen dat De Lange met opgeheven hoofd naar vv Alphen kan vertrekken, dienen er nog de nodige punten te worden verzameld. ,,Tegen Kagia deed ik niet mee, maar ik heb begrepen dat we zeker wel gelijk hadden kunnen spelen. Voor komende zaterdag heb ik ook goede hoop dat we gaan winnen. Daarna moeten we tegen Koudekerk en LSVV. Ik denk dat we uit de komende drie wedstrijden negen punten moeten kunnen halen. Dan staan we er gelijk een stuk beter voor”, besluit de Zwammerdammer.