Elke week kiest onze redactie voor een zogeheten Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een topper, een degradatieduel, een burenruzie, een dorpsderby of er is een andere reden om juist één wedstrijd uit te kiezen. In elk geval tracht onze redactie de aandacht te verdelen. Alle clubs gaan wekelijks mee in de algemene voorbeschouwingen en elke week staan de spotlights dus vooral op 1 of 2 clubs. Zo ook deze week. LSVV’70 en Zwammerdam, in 3A, staan zaterdag tegen elkaar aan de aftrap en daar viel onze keuze op. We spraken met respectievelijk Guido Leugering en Lars Kremer.

In de derde klasse A boekte zowel LSVV’70 als Zwammerdam afgelopen zaterdag een broodnodige overwinning. De Leidse studenten klopten Kagia  met 1-2 – hun eerste zege dit seizoen op vreemde bodem – en de Dammenaren waren te sterk voor BSC’68 (3-1). Komend weekend ontmoeten de teams elkaar in de Kikkerpolder. Guido Leugering (LSVV’70) en Zwammerdam-captain Lars Kremer blikken vooruit.

De winst van LSVV’70 in Lisserbroek was voor een groot deel te danken aan spits Jiddo Doornenbal, die beide treffers voor zijn rekening nam. Hij bracht daarmee zijn totaal op veertien goals, één meer dan zijn teamgenoten samen produceerden. ,,Vorig seizoen hadden wij Richard Guffens voorin, die zo’n beetje als enige scoorde. En nu dus Jiddo. Hij is net zo goed, erg doelgericht”, vertelt de 28-jarige Leugering. Dankzij de driepunter tegen Kagia bewerkstelligde zijn op de twaalfde plek – aan het einde van de rit leidend tot p/d-wedstrijden –  bivakkerende team de aansluiting met een vijftal ploegen:  ,,Ach, de verschillen zijn klein. We weten dat we op dit niveau elk jaar wel tegen degradatie moeten vechten. We beschikken over een hele leuke selectie met veel goede spelers. Maar we spelen elke week weer in een andere samenstelling. De één gaat vijf weken op wintersport, een ander is een weekendje weg, een derde is naar de verjaardag van een oma, enzovoorts. We vinden voetbal wel belangrijk, maar niet het belangrijkst. En dat zie je terug in de resultaten. Maar goed, het mooie weer komt eraan en het wordt tijd dat we weer punten gaan pakken. Het liefst blijven we in de derde klasse spelen. Daar hebben we ook de voetballers voor. Aan de andere kant: als we degraderen kunnen we het jaar erop weer kampioen worden. We leggen onszelf hoe dan ook niet zo veel druk op.”

De in Oegstgeest geboren en opgegroeide Leugering, binnenkort in dienst tredend als adviseur bij het in Amersfoort gevestigde contentmarketingbureau LVB, reist tweemaal per week vanuit zijn huidige woonplaats Amsterdam naar Leiden om bij zijn club in actie te komen. ,,Bij LSVV is het mogelijk om één keer in de week te trainen en toch nog op een redelijk niveau te spelen. Daarnaast heb ik veel vrienden in Leiden. Wat me bij de club vooral aanspreekt is de gezelligheid en de studentikoze sfeer, beide heel belangrijk bij LSVV. Zo varen wij aan het einde van een seizoen door de Leidse grachten als wij ons hebben weten te handhaven. Het afgelopen jaar hadden we Rob de Nijs gevraagd om mee te varen, maar hij was blijkbaar verhinderd. Mochten we ons dit jaar weer redden, dan vragen we hem weer. Dat doen we omdat we na een overwinning in de kleedkamer altijd Banger Hart van hem draaien. Dat is wat anders dan de housemuziek die de meeste teams na winst laten klinken.”

In het elftal van coach Freek Jansen is Leugering een vaste waarde in de defensie. ,,Ik ben een linkspoot en speel meestal als linksback, al heb ik ook een aantal wedstrijden centraal achterin gestaan. Ik ben aan de trage kant en moet het van m’n voetballend vermogen en me slim opstellen hebben”, meent hij. Tegen Zwammerdam kwamen Leugering en de zijnen er eerder dit seizoen niet aan te pas. Het werd 4-1 voor de groenwitten. ,,Dat was van onze kant een heel slechte wedstrijd. We hebben nu de kans op revanche. Thuis op ons eigen kunstgrasveld komen we in de regel goed voor de dag en bovendien kunnen we de punten prima gebruiken. Voor de wedstrijd tegen Kagia gingen we ervanuit dat we uit de eerstvolgende drie potjes zeven punten konden binnenhalen. Nu we van Kagia gewonnen hebben moeten het er negen worden, want na Zwammerdam krijgen we DSVP op bezoek. En die kunnen we ook aan”, aldus Leugering.

Opponent Zwammerdam klom door de zege van het voorbije weekend naar de negende plek,. Het verschil in verliespunten met LSVV is echter miniem: 17 duels – 21 punten om 16-17.

,,Voorafgaande aan de competitie was het streven om een periodetitel binnen te halen”, verklaart de 29-jarige Kremer. ,,Het valt tot nu toe dus fors tegen. We zijn te wisselvallig. Het lukt ons maar niet om een goed vervolg te geven aan één of twee gewonnen wedstrijden. Dan komt er steeds een verval. We hebben er moeite mee om onze kansen te benutten. En dat leidt best tot frustratie en irritatie. Wellicht heeft dat alles te maken met onze jeugdigheid en onervarenheid, zou best kunnen. Daar komt bij dat sommige spelers in mijn ogen verkeerde prioriteiten stellen. Ze gaan er makkelijk een weekendje tussenuit of zelfs op vakantie. En dat is een probleem gezien de geringe breedte van onze selectie. Op papier bestaat die uit achttien man, maar je hebt natuurlijk te maken met blessures en afwezigheid van spelers. En terugvallen op het tweede elftal is geen optie. Dat kunnen we ternauwernood op de been brengen. ”

Tegen BSC’68 scoorde Kremer, in het dagelijks leven projectleider bij Vink Bouw Nieuwkoop, zijn derde competitiegoal. Het was een fraaie, van afstand. ,,Hij zat er inderdaad goed in, maar wat ik veel belangrijker vind is dat we echt als team hebben gespeeld en dat we daardoor de punten hebben veroverd. Ik ben ervan overtuigd dat als we dat elke week kunnen opbrengen we bovenin meedraaien. Op Soccer Boys na hoeven we voor niemand onder te doen. Dat bleek ook tegen BSC, toch lange tijd tweede op de ranglijst. Nu is het natuurlijk zaak om daar komende zaterdag een positief vervolg aan te geven.”

Ras-Zwammerdammer Kremer, bezig aan zijn twaalfde jaargang in de hoofdmacht, acteert in de formatie van trainer Rob de Lange in de middenlinie: ,,Ik ben verdedigende middenvelder en ik probeer het spel vanuit mijn positie te verdelen. Daarnaast heb ik een leidende rol en probeer ik ervoor te zorgen dat we er als team staan. Waar nodig doe ik dat door spelers individueel aan te sturen. Verder ben ik buiten het veld betrokken bij de aanstelling van een nieuwe trainer. Dat was vijf jaar geleden al zo, toen Rob werd aangetrokken, en ook nu weer. We hebben sinds dit jaar een spelersraad en een afvaardiging daarvan was aanwezig bij de eerste gesprekken die er met de kandidaten zijn gevoerd. Aan onze ontmoeting met Jack Harmsen, onze toekomstige trainer, hield ik een goed gevoel over. Er was meteen sprake van een klik. Daarna heeft er nog een tweede gesprek plaatsgevonden waarbij de financiën en dergelijke zijn geregeld. Logisch dat daarbij geen spelers aanwezig waren.”

De van derdeklasser Haastrecht afkomstige Harmsen volgt na dit seizoen de naar vv Alphen vertrekkende De Lange op. ,,Hij heeft hier heel wat neergezet en verdient het om op een mooie manier weg te gaan. We gaan er alles aan doen om hem een fijn afscheidscadeau te geven door het seizoen goed af te sluiten. Eerst komende zaterdag tegen LSVV. Je weet nooit wie er opgesteld staan bij ze. Ze kunnen een heel goed team samenstellen. We mogen ze zeker niet onderschatten en moeten uitgaan van onze eigen kracht. Als we dat net als afgelopen zaterdag doen, kunnen we zeker winnen”, besluit Kremer.