Krakerrr van de Week- Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op de stadsderby tussen Sporting Leiden (za) en Lugdunum. Onze redactie sprake met Renaldo van den Berg (Sporting) en Ozan Demirbas (Lugdunum).

Vorig seizoen vergaarde VV Leiden, ondertussen met FC Rijnland samen gesmolten tot Sporting Leiden, tot aan de winterstop vier schamele punten. Die punten waren al na drie duels in de wacht gesleept, waarna acht ontmoetingen op een rij verloren gingen. De rode lantaarn bleef lang in het bezit van de ploeg van Cees Tongeren. Na een uitstekende tweede seizoenshelft kwam het allemaal op zijn pootjes terecht op de laatste wedstrijddag in mei. De trainer had het gehele seizoen geroepen dat zijn ploeg zich zou handhaven, en zijn vooruitziende blik bleek niet op los zand te zijn gefundeerd. Na zeven wedstrijden heeft de fusieclub nu al twaalf punten en op de laatst gespeelde wedstrijddag werd er pas voor het eerst verloren van CVC Reeuwijk (2-1). Vleugelaanvaller Renaldo van den Berg over die nederlaag. ,,Die verliespartij was volledig onnodig. Na een slap begin waren we in de tweede helft veel beter. We kregen zat kansen, maar konden helaas maar eenmaal scoren. Een gemiste kans om de tweede plaats te pakken.”

Toch is de stemming uitstekend bij de nu nummer zeven van de ranglijst. ,,Vorig seizoen speelde ik hier nog niet, maar van horen zeggen weet ik dat het vanaf de winterstop goed ging. Die lijn is doorgetrokken en iedereen gaat hier voor elkaar door het vuur. Als het voetballend een keer niet lukt, schakelen we over naar vechtvoetbal en dat levert tot nu toe prima resultaten op, Van Nispen steekt er tot nu toe bovenuit in onze klasse, maar wij zijn wel de enige ploeg die niet van ze verloren. Dat zegt wel iets.”

Van den Berg speelde voorheen bij Voorschoten’97 en doorliep alle selectieteams. Daarna verkoos hij een vriendenteam boven het spelen in de hoofdmacht. ,,Ik vond het wel even welletjes met al die trainingen en vond bijklussen en achter de meiden aan lopen op dat moment belangrijker. Via het jaarlijks georganiseerde zeven tegen zeven toernooi bij deze club ben ik benaderd om het weer hogerop te gaan proberen. Ondertussen heb ik een vaste baan bij EAF auto’s in Voorschoten en woon ik samen en dat vriendenteam is uit elkaar gevallen. Ik heb me over laten halen om te proberen het eerste te halen en tot nu toe loopt het naar wens. Ik heb alles gespeeld en de trainer kan mij op de flanken voorin zetten en op het middenveld. Overigens heb ik in de laatste jaren bij Voorschoten’97 op ‘4’ en ‘10’ gespeeld, dus in die zin kan ik op meerdere plaatsen worden benut. Dat is een groot voordeel.”

Op zich veranderde er weinig bij het team van Van Tongeren. Wesley Schreuder vertrok en Danny Sjaardema stopte. Van den Berg is eigenlijk de enige nieuweling die in de basis staat. ,,We gunnen elkaar alles en er staat simpelweg een team. Dat maakt ons sterk. De trainer is altijd duidelijk en eerlijk en dat past goed bij deze groep. Het is een relaxte vent en er is ruimte voor een geintje. Zolang er maar hard wordt gewerkt. Af en toe vragen we gekscherend of het een tandje minder kan nu we al zoveel punten binnen hebben.”

Komende zaterdag staat de enige Leidse derby in de derde klasse op de rol. ,,Dat wordt een interessant potje. Ik denk dat Lugdunum en wij aan elkaar gewaagd zijn. Het zal een echte battle worden. Ik kijk er nu al naar uit. Onze trainer spreekt uit dat we zo snel mogelijk dertig punten moeten halen om veilig te zijn. Ik zet in op een positie in de middenmoot en, laat ik eens gek doen, een periodetitel. We hadden immers ‘gewoon’ nog ongeslagen kunnen zijn.”

Ozan Demirbas keerde dit seizoen vrij onverwachts terug bij zijn oude club Lugdunum. De in het verleden veelvuldig doelpuntenmaker wilde eigenlijk stoppen, maar liet zich overhalen om te blijven ballen. Toch heeft de aanvaller het weer of beter nog steeds naar zijn zin. ,,De terugkeer blijkt een juiste keuze te zijn geweest. Er staat een grotendeels nieuw groep en het gaat prima tot nu toe. Onze start was sterk, maar we zijn even wat teruggevallen. Dat heeft alles te maken met de jeugdigheid van de ploeg. Dat neemt niet weg dat de sfeer uitstekend is. De trainingsopkomst is hoog en dat was vorig jaar wel anders, heb ik begrepen. Het is altijd afwachten hoe een nieuw team zich ontwikkelt en hoe er wordt omgegaan met teleurstellingen. We mogen nu al de conclusie trekken dat de groep het prima heeft opgepakt. Ik wilde zelf stoppen, want ik heb het echt megadruk. Het zal ook nu echt wel mijn laatste seizoen zijn. Toch vind ik het heerlijk om zaterdags weer op het veld te staan. Het echte moeten is er wat vanaf en ik vind het ook geen probleem om van de bank te komen. Het gros van de wedstrijden heb ik echter gewoon meegedaan en wat dat betreft heb ik nog wel dezelfde instelling als ik eenmaal op het veld sta. Dat is niet veranderd ten opzichte van vijftien jaar terug. Mijn streven is zeker nog om van waarde te zijn voor de ploeg. Met mijn ervaring en productieve inbreng.”

Voor de dertiger is het van belang dat Lugdunum niet teveel naar de stand kijkt. ,,Waarom zouden we onszelf onnodig veel druk opleggen? We hebben de tijd nodig om te groeien. Kwalitatief genomen zit het goed bij ons, dat zie ik zeker terug. Enkel zijn we nog te wisselvallig in de prestaties, maar dat mag nog. We moeten het van week tot week bekijken en tot aan de winterstop moeten we in staat zijn om mee te gaan met de achtervolgers op Van Nispen. Ik verwacht echter dat Lugdunum pas na de winterstop volgende stappen kan maken. Laten we onbevangen spelen en doorgroeien als team, dan zien we wel waar dat toe zal leiden.”

Vooralsnog bezet de Leidse ploeg de gedeelde tweede plaats. Dit samen met Nieuwkoop, CVC Reeuwijk, Be Fair en Alphia. Van Nispen heeft al een gaatje geslagen. Tegenstander Sporting staat dus kort op Lugdunum in het klassement. ,,Daarom verwacht ik een leuke pot zaterdag. Ik merk ook dat het leeft binnen de groep. De focus staat er zeker op en we zien de derby’s tegen Sporting als de leukste wedstrijden van het seizoen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het erg leuk vind dat Sporting het zo goed doet. Misschien zelfs boven verwachting. Wat mij betreft winnen ze de rest van de wedstrijden, maar als wij die twee onderlinge potten maar pakken. Het is tenslotte toch een Leids onderonsje en het gaat ergens om gezien de ranglijst. Ik schat in elk geval in dat we kwalitatief meer in huis hebben en dat willen we zaterdag graag laten zien.”

Demirbas hoopt dat de huidige groep na dit seizoen bij elkaar blijft. ,,Ja, want er zit muziek in. Zelf zal ik dus afhaken, maar als dit team in tact blijft en er komen een paar versterkingen bij dan kan het steeds leuker worden. Voor mij persoonlijk zou het wel heel mooi zijn om hier met promotie af te sluiten. Ik speelde hier eerder en telkens greep de ploeg waarin ik speelde naast een prijs. Voor mij zou het een prachtig einde zijn.  Mijn laatste kunstje, zeg maar.”