In de 3e klasse A staat zondag op de laatste competitiedag een klassieke polderderby in  de Leidse regio op het programma: Stompwijk ’92 – SJZ. Je zou bijna denken dat de competitieleider van West 2  bij het opstellen van het wedstrijdschema al rekening had gehouden met deze spetterende apotheose van de competitie in Stompwijk. Normaal gesproken is deze ontmoeting al een bijzonder treffen, maar deze keer zijn de omstandigheden extra speciaal. Directe inzet is namelijk een ticket voor de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse. Stompwijk ’92 is bij winst definitief geplaatst voor dit competitietoetje, terwijl ook een gelijkspel nog voldoende perspectief biedt voor de gastheren. De Zoeterwoudenaren zijn alleen maar gebaat bij winst : bij een zege kunnen zij alleen nog in  theorie door concurrent Aalsmeer worden achterhaald.

Stompwijk ’92 maakt een wel heel opmerkelijk seizoen door. De mannen van Erik van Manen zijn deze competitie in een paar maanden tijd getransformeerd van degradatie- naar kampioenskandidaat. De indrukwekkende eindsprint was uiteindelijk net niet voldoende om kampioen Altior nog serieus in problemen te brengen, maar het is duidelijk dat  in deze klasse Stompwijk ’92 de ploeg in vorm is.  Eén van de belangrijke spelers achter deze opmars is centrale verdediger Nick van den Bosch. Een speler die voor de buitenwacht misschien wat minder opvallend aanwezig is dan de Stompwijkse doelpuntenmachine Nick Ammerlaan/Enrico Geus (dit seizoen gezamenlijk al goed voor meer dan 50 goals!), maar voor het team van grote waarde is. De 25-jarige Stompwijker maakt een uitstekend seizoen door en behoort samen met Rick Luiten tot de drijvende krachten van het elftal. Van den Bosch kijkt halsreikend uit naar het treffen met  streekgenoot SJZ.

Van den Bosch: ,,Sinds ik in het eerste speel, dat is inmiddels alweer een jaar of  7, werd me bij de club al snel duidelijk gemaakt dat de wedstrijd tegen SJZ de wedstrijd van het jaar is.  De resultaten tegen hen vallen de laatste keren steeds in ons voordeel uit (vorig seizoen was er 2x een overwinning voor Stompwijk ’92 en ook in de heenwedstrijd in Zoeterwoude was er een zege voor de Stompwijkers, SN). We hebben zondag waarschijnlijk aan een gelijkspel genoeg om periodekampioen te worden, maar we gaan vol voor de winst. We zitten als team in een flow en gaan vol vertrouwen aan de wedstrijd beginnen. Het zou mooi zijn als we volgend seizoen met dezelfde trainer en spelersgroep een stapje hoger zouden kunnen spelen. De trainer heeft al een jaar bijgetekend en zoals het er nu naar uitziet vertrekt er volgend seizoen niemand bij ons en worden er ook nog 3 talentvolle jeugdspelers aan de selectie toegevoegd’’, aldus de medewerker van het Voorschotense accountantskantoor Koeleman.

Volop optimisme dus bij Stompwijk ’92, maar hoe is de stemming bij tegenstander SJZ? De groen-witten hebben een duidelijke opdracht: er móét zondag gewonnen worden. LeidenAmateurVoetbal sprak met Dave Plooij, de 22-jarige linksback van SJZ. Plooij:,, De wedstrijd tegen Stompwijk ’92 is altijd een wedstrijd op zich. Vroeger was voor ons de wedstrijd tegen Meerburg ook een beladen duel, maar sinds hun vertrek naar de zaterdag spelen we die pot niet meer. Daarnaast is Meerburg niet meer het Meerburg van vroeger, dat toen bestond uit jongens die voornamelijk uit Zoeterwoude-Rijndijk afkomstig waren. Stompwijk ’92 en SJZ zijn nog wel echte dorpsclubs gebleven en de spelers kennen elkaar goed. Ik denk dat beide teams erg aan elkaar gewaagd zijn. Zij scoren wat makkelijker dan wij, maar ik denk dat SJZ wat meer voetballend vermogen heeft. Het spel van Stompwijk ’92 is gebaseerd op die twee gevaarlijke gasten voorin en het team speelt in dienst van hen. Of we een plan hebben om die twee af te stoppen? Zeker wel, maar dat ga ik hier niet vertellen, haha. We zullen zeker ook daar onze kansen krijgen en efficiënt met onze mogelijkheden om moeten gaan. Ik ga er in ieder geval vanuit dat de wedstrijd van zondag niet onze laatste wedstrijd is van dit seizoen’’, besluit de masterstudent Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit.

Kortom, voldoende redenen voor de voetballiefhebber uit de Leidse regio om zondag  een bezoekje aan Stompwijk te brengen om getuige te zijn van een knallend competitieslot. Komt dat zien!

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar en Peter de Goede!