Elke week kiest onze redactie voor een zogeheten Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een topper, een degradatieduel, een burenruzie, een dorpsderby of er is een andere reden om juist één wedstrijd uit te kiezen. Alle clubs gaan wekelijks mee in de algemene voorbeschouwingen en elke week staan de spotlights dus vooral op 1 of 2 clubs. Zo ook deze week. Dit keer is gekozen voor derdeklasser VV Leiden. De hekkensluiter speelt op eigen bodem tegen Koudekerk, dat ook nog verre van veilig is.

De eerste helft van het seizoen verliep dramatisch voor VV Leiden. Telkens weer moest men de punten aan de tegenpartij laten hoewel er vaak absoluut niet slecht werd gespeeld. Degradatie leek al vroeg in het seizoen een serieus gevaar. Maar zie, in 2018 begon de ploeg punten te scoren en de roodwitten krabbelden op. Tot bijna drie weken terug. DWO was met 3-0 te sterk. Tegen Van Nispen werd een week later weer verdienstelijk gelijk gespeeld, maar daar volgde afgelopen zaterdag de 5-0 dreun tegen Oudewater op.

,,Een collectief falen”, zo omschrijft Koos de Haas de wanprestatie van zijn ploeg. ,,Het ging juist steeds beter, maar helaas lieten we onze trainer Cees van Tongeren in de steek. Dat gaat niet meer gebeuren en zaterdag tegen Koudekerk gaan we aantonen dat we echt genoeg kwaliteit in huis hebben om Koudekerk zonder punten naar huis te laten reizen.”

De uitwedstrijd ging met 2-0 verloren, maar dat paste wel bij de serie die VV Leiden toen maakte. ,,Het was mijn eerste wedstrijd toen nadat ik was weggegaan bij FC Rijnland. We waren in alle eerlijkheid gewoon beter, maar hoe gaat dat als je onderin staat: het kwartje rolt steeds de verkeerde kant op. Als je in de bovenste regionen staat lijkt het ook op alle manieren mee te zitten. Nou, dat was bij VV Leiden lange tijd niet het geval. Blessures van belangrijke spelers speelden ons ook parten.”

De Haas doelt op onder meer mannen als Elroy Lammers, Yannick van der Meel en Sipan Khalid. ,,Let wel”, zo vervolgt de aanvaller, deze spelers zijn in staat tot iets extra’s, maar zij kunnen het niet alleen. Het hele team moet er negentig minuten staan en aan solisten heb je niets. Natuurlijk hopen we dat Elroy weer snel aan de aftrap staat. Hij traint in elk geval weer. Ik heb een klik met hem en hij is een heel creatieve speler. Balen dat ik dan nu weer last heb van een opspelende lies. Het is een oude blessure die de vorige keer pas verdween na intensieve behandeling. Ik hoop echt dat het met rust verbetert zodat ik zaterdag kan spelen.”

Bij VV Leiden leeft het besef dat men wekelijks vol aan de bak moet om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Misschien is zelfs de nacompetitie het maximaal haalbare. Er wachten nog confrontaties met directe concurrenten als DSVP, Kagia en LSVV’70 (zelfs tweemaal). Nog acht wedstrijden resten er slechts. ,,Als je kijkt naar onze voetballende kwaliteiten als we compleet zijn, dan horen we in de middenmoot thuis. Ik vind dat wij meer in huis hebben dan Koudekerk. Als ik een voorspelling mag doen, dan houd ik het op 2-0.”

Stand onderin:

8. Koudekerk 17-21, 9. Zwammerdam 19-21, 10. Kagia 18-21, 11.LSVV’70 17-20, 12. DSVP 18-19, 13. WDS 18-14, 14.VV Leiden 18-13.

Onderlinge uitslagen in competitieverband voor dit seizoen vanaf 2010:

2010/2011: Koudekerk-VV Leiden 2-3, VV Leiden-Koudekerk 0-1 (3A)

2012/2013: Koudekerk-VV Leiden 4-0, VV Leiden-Koudekerk 2-2

Foto’s: Stan van der Meel