Krakerrr van de Week- Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op de krachtmeting tussen Zwammerdam en Sporting Leiden.

In de derde klasse A van het zaterdagvoetbal is Zwammerdam het seizoen matig gestart. De groenhemden wonnen dan wel de eerste wedstrijd, maar verzamelden daarna nog maar één schamel puntje. Sporting Leiden presteert aanzienlijk beter. De nog ongeslagen fusieploeg bezet een plek in de subtop. Komend weekend ontmoeten beide teams elkaar in Zwammerdam. Dammenaar Ole Jansze en Renaldo van den Berg (SL) blikken vooruit.

 

De 19-jarige Jansze startte de competitie ongelukkig: ,,De eerste twee wedstrijden heb ik niet meegedaan vanwege een gebroken teen. De eerste wonnen we van Blauw Zwart, maar daarna  was de instelling tegen DSVP veel te slap. Daarna volgde Lugdunum, misschien wel een titelkandidaat, maar er had voor ons toch meer in gezeten dan de 1-2. En afgelopen weekend kwamen we tegen CVC Reeuwijk zelfs met 0-2 voor en gaven we dat nog uit handen. We begonnen achteruit te lopen en maakten in de verdediging kinderlijke fouten. Toch kregen we nog wel kansen op meer, maar uiteindelijk mochten we blij zijn dat onze keeper (Emiel Samsom/NV) in de slotfase nog een penalty stopte. Vier uit vier dus en dat is best balen.”

De meestal als linksachter opererende Jansze is bezig aan zijn derde seizoen in het vlaggenschip. Daarin werd hij geconfronteerd met een nieuw gezicht voor de groep: dat van Jack Harmsen, de opvolger van de naar vv Alphen vertrokken Rob de Lange. De Zwammerdammer is enthousiast over de aanpak van de van Haastrecht gekomen oefenmeester: ,,Hij is heel direct, zegt waar het op staat. Als hij iets over een bepaalde speler wil zeggen doet hij dat in het bijzijn van de groep. Zo weet iedereen wat de bedoeling is. Hij vertelt ook het een en ander over de tegenstander en fluit bij de partijtjes niet snel af. In het veld wordt ook niet voor elke overtreding gefloten, zegt-ie. En na de wedstrijd is hij in voor een gezellig praatje en een dolletje. Hij bevalt mij goed.”

Jansze, snel en met zijn 1.92 m kopsterk, geeft aan dat hij het afgelopen jaar als speler is gegroeid. ,,Ik zie het positiespel nu beter dan eerder en ook op het gebied van coachen heb ik vooruitgang geboekt. Als ik nu iets zie, geef ik gelijk aanwijzingen.”

De in het dagelijks leven als bedrijfsadministrateur bij Bouwbedrijf Samen Sterker BV in Leimuiden werkzame verdediger gaat ervan uit dat de Dammenaren hoger zullen eindigen dan in de voorbije competitie. Toen reikten zij niet verder dan de negende plek. ,,Ik vind dat we voor een periodetitel moeten gaan. De eerste zal al lastig worden, maar er zijn er nog twee. We moeten naar meer streven dan slechts niet degraderen”, vertelt hij.

In het kader van “Zwangerdam 70 jaar” heeft de thuisclub voor komende zaterdag een speciaal programma rondom het treffen op touw gezet. Vooraf treedt gymsportvereniging UDI Dans Zwammerdam op, in de pauze kan men genieten van de drum- en showband Dice Musica’83 en na afloop tekent zangtrio Helemaal Top voor een gezellig feestje.

,,Het zou mooi zijn als we daar als winnaar naar toe kunnen gaan. Vorig jaar werd er ook een groot feest georganiseerd en toen pakte het voor ons niet goed uit. We verloren daarvoor met 1-6 van Van Nispen. Dat gaan we nu dus anders doen”, stelt Jansze vastbesloten.

De 26-jarige Van den Berg maakt pas voor het eerst deel uit van een standaardelftal: ,,Ik ben een geboren Leidenaar, maar verhuisde al op m’n vijfde naar Voorschoten. In mijn jeugd heb ik dan ook altijd bij Voorschoten’97 gespeeld, vanaf de F’jes tot aan de A-junioren steeds in de selecties. Daarna werd ik ook opgenomen in de seniorenselectie van het zaterdagteam, maar mede door blessures en omdat ik andere dingen leuker vond ben ik daar na een jaar mee gestopt. Ik heb toen ook een seizoen niet gevoetbald. Op een gegeven moment vroegen vrienden van me of ik zin had om bij hun te komen spelen, in het vierde elftal van vv Leiden. En daar heb ik me toen bij aangesloten. Dat heb ik een jaar of vijf, zes gedaan. Na een toernooi met zeventallen, waar ik samen met Gerald Blikman afgelopen jaar aan meedeed, kwam het selectievoetbal ter sprake. ,Stom als je het niet nog een keer probeert’, zeiden ze. Ik heb toen een goed gesprek gehad met Cees van Tongeren, de trainer, en me bij vervolgens voor de selectie aangemeld.”

 

,,En dat was wel even wat anders dan ik gewend was. Doordeweeks een aantal keren trainen, dat had ik de laatste zes jaar niet gedaan. Daar had ik trouwens eerder ook geen tijd voor. Ik ben van baan veranderd en werk nu als automonteur bij EAF Auto’s in Voorschoten. Ik doe daar zelf de planning en kan er zo voor zorgen dat ik ’s avonds steeds vrij ben. Door de trainingen ben ik lekker fit geworden. Ik heb het sowieso erg naar m’n zin, ben in een leuke groep terechtgekomen met een prima trainer. Het elftal bestaat hoofdzakelijk uit spelers die vorig jaar voor vv Leiden in het eerste uitkwamen. En daar zijn onder anderen Gerald Blikman en ik dus bijgekomen. En we presteren ook nog eens goed. Vorig jaar had vv Leiden bij de winterstop maar vier punten en wij hebben nu al het dubbele aantal”, vertelt de offensief  ingestelde Van den Berg vrolijk.

,,Meestal speel ik als aanvallende middenvelder, maar ze kunnen mij ook voorin zetten”, vervolgt hij . ,,Ik ben vrij snel, kan aardig koppen en werk hard. Ik denk dat ik wel over een winnaarsmentaliteit beschik. Dat geldt overigens voor ons hele elftal. We gaan er echt voor. En we gaan ook voor elkaar door het vuur.” Met die instelling pakten de bewoners van De Mors uit de eerste vier potjes de al door Van den Berg genoemde acht punten, goed voor plek vier op de ranglijst. ,,De doelstelling is om ons zo snel mogelijk veilig te spelen. Verder bekijken we het van wedstrijd tot wedstrijd. We zien uiteindelijk wel hoe ver we dan komen. Van onze komende tegenstander weet ik eigenlijk niets. Maar we gaan er vol voor om elke wedstrijd te winnen. Dat zal tegen Zwammerdam niet anders zijn”, besluit hij.