Terugblik seizoen ASC (derde klasse A, zondag)

ASC toont zich de laatste jaren de meester in handhaven in de derde klasse. De voorgaande drie seizoenen eindigden de Oegstgeestenaren respectievelijk dertiende, elfde en twaalfde. Ook afgelopen seizoen kwam de ploeg van trainer Mo Bougrine niet in problemen dankzij de elfde plek. Maar er had wel meer in gezeten volgens verdediger Laurent Coopmans. ,,We hebben niet altijd onze eigen speelstijl kunnen spelen.”

Dat kwam deels door het slecht bespeelbare veld, dat af en toe net leek op een zandbak. ,,Aantrekkelijk voetbal hebben we nooit echt kunnen spelen. Dat was niet leuk voor de supporters, maar ook voor de tegenstander. Het werd meer vechtvoetbal. In de voorbereiding was het allemaal halleluja met de opening van het nieuwe complex en de wedstrijd tegen Lucky Ajax. Dan is het wel zonde dat je uiteindelijk op zo’n slecht veld speelt.”

Toch haalde de traditieclub veruit de meeste punten op eigen veld. Met maar liefst twintig punten nam de Oegstgeestse formatie de zesde plek in op de thuisbalans. Uit lieten de resultaten echter te wensen over; slechts acht punten werden in de uitduels behaald. Geen enkele ploeg deed het slechter dan ASC op de vreemde bodem.

De slechtste wedstrijd speelde Ajax Sportman Combinatie in de derde speelronde tegen de uiteindelijke kampioen Altior (5-1 verlies), volgens Coopmans. ,,Toen waren we duidelijk nog niet op elkaar ingespeeld. Een van de betere duels speelden we tegen Stompwijk ’92 in november (4-2 winst, red.). Toch een knappe prestatie tegen een goed team dat uiteindelijk is gepromoveerd. Voor de winterstop hadden we trouwens sowieso onze beste periode, omdat we in een vaste basis speelden. Toen wonnen we ook met 7-0 van FC Rijnland, al had dat meer met hun moeilijke situatie te maken.”

Na zestien wedstrijden had ASC precies alles verdeeld in winst en verlies. ,,We hebben ons toen zelf op eigen houtje veilig gespeeld, zonder dat we toen wisten van de gunstige degradatieregeling van de KNVB. Maar op het einde van het seizoen hadden we er wel meer uit kunnen halen. De fut was eruit. Dat kwam ook omdat er redelijk wat blessures waren.”

Voor Coopmans betekende het zijn eerste seizoen op het nieuwe sportpark Overveer, nadat hij afgelopen zomer overkwam uit de jeugd van UVS. ,,Ik had hier tot en met de tweedejaars C-jeugd gespeeld. Het is een mooie en gezellige club, met een vaste kern van mensen. Ik noem als voorbeeld dat we als team met z’n allen geld op hebben gehaald om ons trainingskamp te bekostigen. Dat geeft wel iets aan.”

Het verblijf van Coopmans bij ASC blijft echter beperkt tot één seizoen in de senioren. ,,Niet omdat ik het hier niet leuk meer vind hoor, ik heb het hier ontzettend naar m’n zin gehad”, lachte de jonge mandekker, die in Delft klinische technologie studeert en in die stad wil gaan wonen. ,,Ik woon nu nog thuis bij m’n ouders en vind het ook wel mooi om daar een leven op te bouwen. Misschien keer ik als ik afgestudeerd ben weer terug. Zo gaat dat wel vaker. Vooralsnog stop ik met voetballen, zodat ik alles op de rit kan krijgen in Delft. Maar misschien begint het alweer snel te kriebelen.”

Tegenover het vertrek van Coopmans staat onder meer de komst van een viertal van dorpsgenoot UDO, dat gaat fuseren met vv Oegstgeest. Satya de Boer, Fabian Wamel, Cas Bolink en Rutger Hoogkamer komen de formatie van Bougrine versterken. Ook Ahmed Fernane (avv Alphen), die uit de koker van Bougrine komt, stapt over naar de zondagderdeklasser. ,,Daardoor wordt de selectie alleen maar breder en sterker”, aldus Coopmans. ,,Afgelopen seizoen was het lastig om twee elftallen vol te krijgen, mede veroorzaakt door blessures. Nu wordt dat voor ASC alleen maar makkelijker.”

Statistieken ASC:

Gespeeld: 26-28-46-43 (11e)

Thuis: 13-20-27-12 (6e)

Uit: 13-8-19-31 (14e)

Periode 1: 8-12-18-15 (7e)

Periode 2: 9-10-17-12 (10e)

Periode 3: 9-6-12-16 (13e)

Grootste zege thuis: 7-0 (FC Rijnland)

Grootste nederlaag thuis: 0-2 (Altior)

Grootste zege uit: 1-4 (Bernardus)

Grootste nederlaag uit: 5-1 (Altior)

Thuis nul gehouden: 7 keer

Thuis niet gescoord: 4 keer

Uit nul gehouden: 2 keer

Uit niet gescoord: 4 keer