Derde klasse A (zaterdag)- Trainer Freek Jansen had voorafgaande aan het duel tegen DSVP te maken met een luxe probleem: hij kon kiezen uit achttien spelers. Dat gaf hem de vrije hand laatkomers, die de tijd hadden vergeten tijdens het wekelijkse koffie uurtje met moeder of oma of iets in die geest, zonder aanzien des persoon naar de bank te verwijzen. Jos van Beuningen zag tot zijn grote genoegen een volle kleedkamer en sprak achteloos: ,,We zijn compleet en ik acht een 5-0 zege dan ook zeker niet denkbeeldig.” Optimisme alom binnen de Leidse gelederen vooraf. De zege kwam er uiteindelijk ook, maar kreeg pas in de tweede helft gestalte.

De eerste 45 minuten kunnen zonder enige schroom als zeer pover worden gekenschetst. Er ging veel fout: misverstanden alom, verkeerde passes, zwakke aannames en gebrek aan creatieve oplossingen. In feite waren in de eerste helft slechts twee hoogtepunten te noteren. Een van de weinige goede aanvallen van LSVV’70 eindige bij Jiddo Doornenbal die weer deed waar hij zo goed in is: scoren. Amper twee minuten later stond het gelijk toen Rowdi Nobbe een door Dammes Waasdorp veroorzaakte penalty benutte.

Allengs werd echter in deze periode de objectieve kijker duidelijk dat de top van de derde klasse hier niet op het veld stond. Paulus Egberts nuanceert deze zienswijze enigszins: ,,Oké, het was rommelig, veel balverlies aan beide kanten, maar zo dramatisch was het nou ook weer niet. We hebben een excuus natuurlijk. Wekelijks moeten we wennen aan wie er nu weer op het veld staan. Dat we nu compleet waren was ook weer nieuw dit seizoen. De tweede helft hadden we het gewenningsproces achter de rug en ging het beter.”

Een waar woord van de oud-speler van onder andere TAVV, ARC en Sportlust’46. LSVV’70 combineerde plotsklaps vlotjes en zette de bezoekers met de rug tegen de muur. Het tweede doelpunt was exemplarisch voor het veel betere spel. Linkerverdediger Guido Leugering, keurig mee opgekomen, leverde  een fraaie voorzet op maat af die van dichtbij werd binnen gelopen door Doornenbal. Even later maakte Neal Petersen er ijzig koel 3-1 van toen hij volkomen onverwacht en dito vrijstaand de bal in de voeten kreeg. De strijd leek gestreden, LSVV was oppermachtig. Door Samenwerking Verkregen Pijnacker stribbelde nog even tegen: Remco Pruijsers scoorde de 3-2 na een leep overstapje van een van zijn medespelers.

De Leidse ploeg liet zich niet nogmaals verschalken. Toch kwam de 4-2 als een verlossing en was een waar Doornenbalesk doelpunt. Ver naar rechts van het doel gedwongen slaagde hij er in de bal middels een droge knal het leer tegen de touwen te jagen. Eens te meer bewees hij van onschatbare waarde te zijn voor de brigade van Jansen. Is hij te behouden is zo langzamerhand een prangende vraag voor de club. Hoeveel van de circa zestig toeschouwers waren scouts van grote clubs? Wie zal het zeggen.

LSVV’70 speelde een sterke tweede helft en hoeft in die vorm voor geen club in de derde klasse onder te doen. Egberts nog eens: ,,Ondanks een zwakkere eerste helft had ik steeds de overtuiging dat we vandaag zouden winnen. In de rust hebben het wel gehad over meer rust aan de bal en zeker niet over looplijnen die moesten veranderen. We hebben het nóóit over looplijnen. Het blijkt aanzienlijk zinvoller als we elkaar eens oppeppen. Dit is een lekkere en heel belangrijke zege. Het betere weer komt eraan en ook dat betekent dat LSVV’70 beter gaat voetballen. Een zonnetje en hogere temperaturen liggen ons wel. Graag wil ik er nog aan toevoegen dat deze club uniek is. Kunnen relativeren en lachen voor en na de wedstrijd, een heerlijke teamgeest en de fanatieke wil om te winnen in de match. Dat was de basis van de overwinning van vandaag denk ik.”

Directe concurrent DSVP werd verslagen en VV Leiden en WDS verloren. LSVV deed uiterst goede zaken in de strijd de nacompetitie te ontlopen. Volgende week wacht echter het ongenaakbare Soccer Boys. Dan moet de echte kracht van de studentenploeg blijken. Een puntje binnen loodsen zou al een topprestatie zijn.

LSVV’70 – DSVP 4-2 (1-1). 31. Doornenbal 1-0, 33. Nobbe (pen), 1-1, 60. Doornenbal 2-1, 70. Petersen 3-1, 80. Pruijsers 3-2, 89. Doornenbal 4-2.

Basisopstelling LSVV’70: Waasdorp, Van Beuningen, Flippo, Van Luxemburg, Leugering, Egberts, Wijnakker, Baarda, Doornenbal, Petersen, Van Kessel.

Basisopstelling DSVP: Van Diepen, Van Horsel, Nomelen, Hoogendijk, Van der Meide, Nobbe, Pruysers, Van Rhenen, Jones, Visser.

De zege is mede te danken aan de inzet en helende krachten van interim verzorger Nils de Groot. Géén waterzak e.d. maar een bidon…