SJZ is als nummer twaalf de winterstop ingegaan en zal in de tweede seizoenshelft flink aan de bak moeten om het tot nu toch wel teleurstellende seizoen van kleur te voorzien. De ploeg van Ludo Pistorius, die ondertussen een half jaar werkzaam is op sportpark Haasbroek, liet bij vlagen zien absoluut beter te kunnen. Zo werd hoogvlieger Altior aan de grond genageld in Zoeterwoude (3-0). Bij koploper Nicolaas Boys werd niet verloren (2-2) en bij de start van de competitie speelde SJZ een uur lang uitstekend voetbal tegen FC Rijnland om uiteindelijk wel te moeten capituleren. Helaas zakten de groenwitten in diverse wedstrijden ver weg of werd de ondergrens aangetikt. De positie op de ranglijst is (nog) niet rooskleurig, maar Pistorius is er de trainer niet naar om te wanhopen.

De voorbije weken nam de oefenmeester wat afstand van het voetbal. Zijn jonge gezin kreeg voorrang en Pistorius genoot ervan. Afgelopen zaterdag werd er geborreld op het nieuwe jaar, maar eerst gevoetbald. Het huidige SJZ versus Oud-SJZ. De hoofdmacht verloor met 4-3. ,,Aan die cijfers hecht ik uiteraard geen waarde. Wij speelden met een mix van 1 en 2 en bij ‘Oud’ speelden jongens mee die vorig seizoen nog uitkwamen in de nacompetitie. Het was onderling leuk en ontspannen. Wel zag ik jongens spelen die ik er nog graag bij had gehad, maar gemaakte keuzes respecteer ik uiteraard. In de voorbije zomer heb ik een aantal lieden nog wel benaderd met de vraag of de deur dicht was en daar heb ik antwoorden op gekregen. In elk geval voor dit seizoen, dus dan moet je ook niet achterom kijken.”

We doen dat nog wel even, maar dan met name naar de eerste seizoenshelft. ,,Als ik dan moet plussen en minnen dan kom ik helaas op de min uit. Tegen de top 4 hebben we het goed gedaan en daarmee werd het bewijs geleverd dat we echt wel kunnen ballen. De andere kant is evenwel dat we niet thuis gaven in wedstrijden tegen bijvoorbeeld Bernardus, Warmunda en Kickers’69. In die ontmoetingen zijn we geklopt in de wil iets te willen bereiken. Dat was voor mij  erg teleurstellend. Het is mijn rol om spelers te motiveren en te triggeren. Dat is niet altijd gelukt. Een trainer moet meer brengen dan roepen ‘dat de beuk erin moet’, want dan kan je net zo goed een vader vragen om voor de groep te komen staan. Ik kan me kwetsbaar opstellen, want ik ben ook niet alwetend. Dus ik praat met spelers en zij met mij. Soms is het echter lastig te duiden dat zelfvertrouwen heel snel kan weg ebben. Tegen FC Rijnland, in mijn ogen toch nog steeds een ploeg die hoog kan eindigen, deelden we lange tijd de lakens uit. Binnen enkele weken verloren we echter kansloos van WVC en DIOS. In die wedstrijden konden we niet omgaan met hun speelwijze. De start was daardoor moeizaam en die zijn we nog steeds niet te boven, hoewel dat er soms wel op leek.”

De trainer wil spelers vertrouwen geven, maar heeft geen eindeloos geduld. ,,Als je de kansen op een zeker moment niet pakt dan stopt het een keer. Kijk, als een supporter verzoekt om er vier of vijf uit te gooien dan kan ik dat soms wel begrijpen. Aan de andere kant is het niet zo dat er altijd alternatieven zijn. De selectie bestaat uit 29 man en soms is dat krap. Met maatregelen moet ik dan ook altijd oppassen. Wel is het zo dat ondertussen duidelijk moet zijn dat we er straks vanaf de eerste pot moeten staan. Wie mee springt op die trein is welkom. Een ander, die dat niet kan of wil opbrengen, haakt vanaf nu af. Trainers en spelers moeten zich altijd de vraag stellen ‘heb ik er alles aan gedaan’. Als dat niet zo is, moet je de spiegel erbij pakken en jezelf verbeteren of de consequenties aanvaarden.”

Pistorius was vorig seizoen nog werkzaam bij Nicolaas Boys. Hij werd gebeld door op dat moment koploper SJZ. Hij was gevleid en stapte over. Op de ranglijst zijn de rollen nu omgedraaid. Toch staat de Ter Aarder volledig achter zijn keuze voor de club uit Zoeterwoude. ,,Het is hier prettig werken en ik pas hier zeker. De club heeft ambities en die moeten we met zijn allen blijven nastreven. Ik ben er van overtuigd dat ik een beter elftal tot mijn beschikking heb dan in Nieuwveen. Bepaalde spelers met specifieke kwaliteiten heb ik nu wel aan boord en dat was daar toch minder. De realiteit liegt echter niet en dus wordt het tijd om vanaf nu heel veel punten te gaan halen. Dat gaat echt niet vanzelf. Daarvoor moet er strijd worden geleverd, ook als het tegen zit. Van Nispen staat nu nog laatste, maar Rene Ras wil daar uiteraard ook met een goed gevoel afsluiten dus het is niet zo dat je zomaar wegkomt van de onderste posities. Dit SJZ, en daar ben ik van overtuigd, kan echter veel beter dan tot nu te vaak is getoond. Aan de sfeer ligt het echt niet. De groep en ik hebben het leuk met elkaar, maar er is uiteraard wel meer nodig.”

SJZ oefent op donderdag 11 januari tegen MMO en volgende week dinsdag wacht Kagia in Lisserbroek. ESTO is de derde oefenpartner om daarna de herstart van de competitie te beleven met een uitwedstrijd bij RKDES.

SJZ :

Positie: 11-10-18-24 (12e)

Periode 1: 8-8-12-17 (11e)

Periode 2: 3-2-6-7 (13e)

Thuis: 5-5-6-9 (9e)

Uit: 6-5-12-15 (11e)

Grootste zege: 3-0 Altior (thuis)

Grootste nederlaag: 1-4 WVC (thuis), 0-3 DIOS (thuis)

Thuis: 2 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: 2 keer niet gescoord

Uit: 0 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 0 keer niet gescoord