Tweede klasse C (zaterdag)- Wie had dat gedacht, van frivole periodewinnaar tot droevige degradatiekandidaat? Door de kansloze 5-0 nederlaag tegen Honselersdijk en de ruime zege van TAVV is Lugdunum veroordeeld tot de nacompetitie om het vege lijf te redden. Na tien wedstrijden stonden de groenwitten op een tweede plek met 23 punten. Nu, aan het eind van het seizoen zijn er 26 wedstrijden gespeeld en heeft Lugdunum slechts 29 punten vergaard met andere woorden: zes punten in zestien wedstrijden. Het verval is amper te bevatten.

Doelman Kevin Wassenaar: ,,Ik zat deze week nog eens naar de filmpjes te kijken waarop we feestend te zien zijn in de kleedkamer en bus. Pure euforie na uitstekende wedstrijden. Daarna zijn we in een vrije val geraakt waar we maar niet uitkomen. Ook tegen Honselersdijk was het een hopeloze vertoning. Er lukte werkelijk niets. Er zat totaal geen geloof in de ploeg en van bezieling was geen sprake. Dit wil je als sportman niet meemaken. Een schuldige aanwijzen kan niet en mag niet; hieraan zijn we allemaal schuldig. Een met allemaal bedoel ik iedereen rond en in de selectie. In de nacompetitie moet het roer radicaal om anders zie ik het slecht aflopen.”

Somberheid troef bij de goalie die kort na de wedstrijd nog hevig aangeslagen is. Begrijpelijk, omdat het contrast met de eerste helft van het seizoen zo groot is. Toen stond er een collectief op het veld, waarbij spelplezier en de bereidheid tot het gaatje voor elkaar bijna tastbaar was. Mede door langdurige blessures van sterkhouders als Adam Atif, Soufiane Boukhidous en vooral inspirator en aanjager Tim de Cler is daar niets meer van over. ,,Het is nacompetitie geworden, maar anders dan waarop we gehoopt hadden. Lugdunum mag niet degraderen. Nog drie wedstrijden de spirit en het voetbal laten zien van de eerste tien wedstrijden en dan redden we het.”

Trainer Jan Wansink is niet minder bezorgd, maar blijft hoopvol op een goede afloop. ,,Het verval doet veel pijn. We hadden in deze pot niets in te brengen en kwamen er nog genadig vanaf. Bij ons zijn er een aantal spelers in de ramadan en dat maakt voetballen bij deze temperaturen erg zwaar. Eigenlijk is dat niet te doen. Maar het is natuurlijk al eerder fout gegaan en dat neem ik ook mezelf kwalijk. De staf, de spelers en het bestuur moeten goed in de spiegel kijken. We hadden eerder alert moeten zijn dan was een ommekeer wellicht eerder ontstaan. Nu is het vooral de scherven opvegen en er vanaf volgende week staan. Na dit seizoen stop ik er mee vanwege werk en je snapt dat ik als trainer niet wil vertrekken met een degradatie op zak. Maar dan moet er nu wel wat gebeuren, want het vertrouwen en de geestdrift ontbreken.”