Ex-prof gedreven richting einde als voetballer

Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vandaag stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website, voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers Tim de Cler van Lugdunum.

Tim de Cler leek afgelopen zaterdag wel de hoofdtrainer van Lugdunum. De ex-international keek vanaf de bank noodgedwongen toe vanwege zijn meniscusblessure en stuurde zijn ploeg dat het een lieve lust was. De Leidenaren speelden gelijk bij RCL (1-1) en hielden zo de vijfde plaats vast en een voorsprong van zeven punten op de meest besproken twaalfde positie die straks verplicht tot p/d-wedstrijden.

,,Ik ben altijd al gedreven geweest en dat zal er in blijven tot de laatste dag dat ik voetbal. Soms mis ik dat wel eens bij spelers. Je kunt slecht spelen, maar er moet altijd beleving en strijd zijn. Ik ben me ervan bewust dat het bij mij af en toe wat ver gaat, maar ik heb het beste voor met mijn medespelers. Bovenal zitten we niet in de situatie dat we freewheelend naar het einde kunnen rollen. We willen straks dolgraag promotiewedstrijden spelen vanwege onze gewonnen periodetitel, maar we hebben nog allerminst de zekerheid dat we veilig zijn. Wij hadden op zich meer aan een puntje bij RCL dan zij, maar het zit nog steeds boven op elkaar. Lugdunum heeft denk ik nog vier punten nodig.”

Met broer Henk, die de staf vormt met Jan Wansink en Henk Kersten, heeft Tim het nog wel eens aan de stok. ,,We kunnen heftig op elkaar reageren als het over voetbal gaat. Dat is altijd al zo geweest. Onze meningen lopen nog wel eens uiteen en dat houden we niet voor ons. Als iemand ons niet vaak ziet bij een wedstrijd, kan ik me voorstellen dat het niet vriendelijk over komt. Maar geloof me, er gaat altijd snel na de wedstrijd een streep onder. Tenzij onze pa zich er nog mee gaat bemoeien. Felle discussies hebben we eigenlijk alleen over het voetbal.”

Binnen twee weken hoort de ex-speler van Ajax, AZ, Feyenoord, AEK Larnaca en Oranje wanneer zijn meniscusoperatie wordt uitgevoerd. ,,Die zal bepalend zijn of ik snel weer op het veld sta, of het langer duurt of dat het klaar is. Uiteraard wil ik dit seizoen goed afsluiten, want dan is het mooi geweest. Misschien dat ik oproepkracht blijf, maar eigenlijk wilde ik vorig seizoen al stoppen. Omdat we kampioen werden en terecht kwamen in deze regionale klasse besloot ik door te gaan. Ik beleef op zich nog veel plezier aan het voetbal, maar ik heb eerder ook al een liesbreukoperatie ondergaan en daar heb ik soms ook nog last van. Dus het einde komt nabij, ook al omdat ik het moeilijk kan combineren met de jeugdscouting voor Feyenoord.”

Het zou zo maar kunnen dat er een trainerschap aankomt voor de Leidenaar. ,,Eerder heb ik TC 3 al gehaald en ik wil me wel verder ontwikkelen. Als ik niet meer voetbal zal daar meer tijd voor vrijkomen. Drie jaar geleden ben ik gestart, maar toen was ik nog teveel met mezelf bezig als voetballer. Ondertussen heb ik veel meer gevoel gekregen om trainer te worden. Natuurlijk moet je altijd maar afwachten of het echt in je zit, maar ik ben een voetbaldier en dit hoort denk ik wel bij mij.”

De laatste maanden als actief voetballer lijken dus in te zijn gegaan en die beloven heel spannend te worden. ,,Na onze bliksemstart is het minder geworden, maar daar hielden we al rekening mee. Zeker toen er veel spelers geblesseerd raakten.”

De Cler staat zelf al een tijdje aan de kant en dat geldt ook voor Soufiane Boukhidous en Adam Atif. Spelers die juist de as vormden van het tijden lang zo succesvolle Lugdunum.

,,Het gaat nu weer de goede kant op met herstelde of herstellende spelers en het positivisme is aan het terugkomen. We moeten ons nu eerst zo snel mogelijk veilig spelen en dan fit worden voor de nacompetitie. Het is bij Lugdunum vooral een fysieke en mentale kwestie. Dat gaat bepalen hoe het seizoen voor ons zal aflopen.”

Foto’s: juli 2017, Lugdunum versus ADO Den Haag