,,Laten we eerlijk zijn”, zo steekt Mo Bougrine van wal, ik vond de start met de groep best wel zorgwekkend. De selectie van 1 en 2 bleek te bestaan uit pakweg 24 man waaronder vier keepers en dat is naar mijn mening te smal om een heel seizoen mee te spelen. Ik schrok daar wel van. Het is mijn eerste jaar hier en ik moest de kwaliteiten van de spelers snel inschatten; wie komt waar het beste tot zijn recht? Ik heb vooral verdedigend wel wat aanpassingen gedaan en alles viel snel op de goede plek. We zijn redelijk gespaard gebleven wat betreft blessures, mede door onze nadruk op blessurepreventie, en dat is een van de redenen waarom we momenteel hoger staan dan ik vooraf had ingeschat.”

De Oegstgeestenaren staan momenteel met 15 uit 10 op de achtste plek en zou bij winst van een inhaalwedstrijd zelfs kunnen stijgen naar de vijfde plek. Een buitengewoon goede prestatie als je kijkt naar het beperkte reservoir waaruit Bougrine kan putten en met in het achterhoofd dat de club met ongeveer dezelfde spelers vorig seizoen lang moest vechten tegen degradatie. ,,De tweede helft van het seizoen wordt een echte testcase”, aldus Bougrine. ,,De basis is oké, maar het niveauverschil is groot tussen zeg maar de selectie en het tweede. Met alle respect voor de invallers, maar als er te veel mensen wegvallen hebben we een serieus probleem. Voor het tweede moeten we regelmatig de hulp inroepen van A-junioren en soms moeten spelers twee keer in een weekend aan de bak. Ik zou het fantastisch vinden als we deze positie kunnen handhaven. Dat is ook goed voor de uitstraling van de club en met het oog op het volgende seizoen. De club heeft de potentie om uiteindelijk in de tweede klasse te gaan spelen, maar dan moet er wel versterking komen.”

De ambitieuze trainer zou op termijn graag ook hogerop willen als trainer, maar de vader van vier kinderen en bedrijfsleider van een grote sportzaak ziet voorlopig ASC als zijn uitdaging. ,,Zeker! We hebben een paar uitstekende spelers en als voorbeeld noem ik Jelle Schouten. Hij is zelfkritisch, een trainingsbeest en gedreven. Hij schopte er tot nu toe veertien in en veel daarvan waren zijn eigen verdienste. Hij heeft een sterke versnelling en is meedogenloos voor het doel. Bovendien is hij, net als velen uit de ploeg, een kind van de vereniging. Er heerst een warme sfeer van saamhorigheid binnen de selectie. Tekenend is onze trip naar Lissabon. Dat wordt bekostigd uit de opbrengst van allerlei acties die de spelers zelf de afgelopen tijd hebben georganiseerd. Werkelijk fantastisch!”

ASC lijkt een slapende reus; het beschikt over een accommodatie waar menig (veel) hoger voetballende club jaloers op is en kon dit seizoen ruim 180 nieuwe leden bijschrijven. Daar zaten geen kandidaten voor het vlaggenschip bij, maar de aanzuigende werking blijft onverminderd groot. Bougrine heeft her en der al geïnformeerd of spelers geen interesse hadden. ,,Allemaal leuk en aardig, maar mogelijke nieuwe jongens moeten wel binnen de groep passen, aan passanten heb ik niets. Voorlopig moeten we ons concentreren op de tweede seizoenshelft, maar eerst wacht de trip naar Lissabon. Het leuke met het nuttige combineren verwacht ik.”

ASC:

Positie: 10-15-26-17 (8e)

Periode 1: 8-12-18-15 (7e)

Periode 2: 2-3-8-2 (7e)

Thuis: 5-9-17-6 (4e)

Uit: 5-6-9-11 (10e)

Grootste zege: 7-0 FC Rijnland (thuis)

Grootste nederlaag: 5-1 Altior (uit)

Thuis: 2x nul gehouden

Thuis niet gescoord: 0 keer

Uit: 1 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 0 keer