Derde klasse A (zaterdag)- Dat Warmunda een lastige middag tegemoet zou gaan, stond vrijwel zeker vast. Nicolaas Boys speelt nog mee om de prijzen en de ploeg van Alan Campfens heeft de laatste tijd wat plaatsen ingeleverd op de ranglijst. Na negentig minuten precies stond er 5-1 op het scorebord en met die uitslag was de in het rood gestoken equipe er nog genadig vanaf gekomen. Maar er is meer aan de hand bij de sympathieke club van sportpark Overbos. Een groot deel van de selectie haakt na dit seizoen af. In elk geval voor wat betreft het zondagvoetbal. Binnen enkele weken wordt duidelijk of Warmunda, net als vele andere clubs, de overstap maakt naar de zaterdag. Maar dan nog, er is uiteraard wel een niet al te kwetsbare selectie nodig om een eventuele overgang tot een succes te maken. Voorzitter Matthieu van Winsen en Leon Kortekaas, portefeuille voetbal, maakten de voorbije weken overuren met gesprekken. Beide heren doen er alles aan om de club op de kaart te houden met een standaardelftal.

Eerst maar eens spreken over de wedstrijd. Scheidsrechter Van Booma, bekend om zijn aanwezig-en duidelijkheid binnen de lijnen en zijn verbale inbreng aan het adres van de spelers, had amper het startsein gegeven of Warmunda kwam al in de problemen. Doelman Arthur van Dam had ruzie met het hobbelige veld en schoof de bal onbewust in de voeten van Menno Moerdijk. Voor de nummer tien was het een koud kunstje om de 1-0 af te drukken. Bij de heenwedstrijd was de goalgetter ook al een kwelling geweest voor de Warmonders met vier doelpunten. Later zou blijken dat deze tweestrijd in die zin een kopie zou worden van het duel waarin Nicolaas Boys met 2-6 won.

De Nieuwveners draaiden de duimschroeven meteen aan en de bezoekers moesten alle zeilen bijzetten om niet binnen een ommezaai onder de voet te worden gelopen. Na de eerste storm liet Niels Dijkstra aan de andere kant iets van zich horen. Oog in oog met Tim Schouten kwam de sluitpost als winnaar uit de bus. Ook Chafik Belmamoune kwam in de buurt van de gelijkmaker. Zijn aanname op een hoge dieptebal van Bilal el Kourami was prima, maar de doelman gaf de spits net niet de lengte om de 1-1 aan te laten tekenen.

Het gaf aan dat Warmunda zich niet gewillig naar de slachtbank wilde laten leiden en dat er misschien iets te halen zou zijn. Na amper twintig minuten werd de marge echter naar twee getild. Bij een hoekschop zag de defensie van de gasten er niet goed uit en Moerdijk profiteerde daar dankbaar van. Onder de bezielende leiding van coach Dijar Kasim werd Nicolaas Boys vooral meegegeven dat de druk moest aanblijven en daar had Warmunda het erg moeilijk mee. Toch kwam er rond de dertigste minuut weer hoop bij Campfens en de zijnen. Rechtsback Koen Mastemaker probeerde het van een meter of dertig en hoe. Het vlammende schot liet Stouten nu wel kansloos. Een doelpunt van grote schoonheid. Voor de pauze kreeg de thuisploeg nog drie opgelegde kansen om Warmunda meer pijn te doen, maar dat lukte niet vanwege kunst-en vliegwerk in defensief opzicht bij de bezoekers. Toch werd ook Warmunda nog een paar keer gevaarlijk en dus was de strijd nog niet beslist.

In de tweede helft bleef het duel levendig en Belmamoune had zomaar de 3-2 op zijn naam kunnen brengen. Van dichtbij slaagde de nummer negen er evenwel tweemaal niet in om Stouten te kloppen. Daarna nam Nicolaas Boys het definitief over en de 3-1 nam alle spanning weg. Luke van Veen vond Rik Verkerk bij een standaardsituatie. Daarna achtte Moerdijk het nodig om nog twee treffers aan zijn totaal toe te voegen, waarmee de teller op acht goals uitkwam tegen Warmunda in twee wedstrijden. De thuisploeg kreeg nog genoeg mogelijkheden en kansen, maar erger werd het niet voor Warmunda. Positief was ook dat er geen frustratie ontstond bij de grote achterstand en dat Warmunda zeker bleef proberen om er nog wat van te maken.

Uiteindelijk viel er niets te halen. Nicolaas Boys liet zien niet voor niets mee te doen bij de beste drie ploegen. Omdat Altior niet voorbij Kickers’69 geraakte, liep de formatie van Kasim twee punten in en zo nam de spanning bovenin weer toe. Warmunda moet zien weg te blijven van de veertiende plaats. Een zekerheidje is dat nog niet, maar dat de daling op de ranglijst is ingezet valt grotendeels wel te verklaren. Warmunda kreeg te maken met veel langdurige blessures en het werd per week meer improviseren. Slechts vijf spelers stonden dit keer aan de start die ook thuis konden beginnen tegen de groen-zwarten.

De toekomst is qua personele bezetting dus onzeker, maar volgens de eerder genoemde bestuursleden zijn er zeker mogelijkheden om straks een volwaardige selectie op poten te krijgen. Wel is de vraag serieus aan de orde of er blijvend op zondag zal worden gevoetbald of dat de club straks ook neerdaalt in de vierde klasse op zaterdag. Leidenamateurvoetbal.nl zal de gang van zaken zeker blijven volgen.

Basisopstelling Nicolaas Boys: Stouten, Burgmeijer, Dos Santos, Van Veen, Egberts, Van Gils, Moerdijk, J.Verkerk, R.Verkerk, De Groot, Verhaar.

Basisopstelling Warmunda: Van Dam, Mastemaker, Solleveld, Arnst, Holverda, El Kourami, Harmouch, B.van Noort, Belmamoune, Dijkstra, Van Grieken.

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar