Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag, met ingang van vandaag, wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Nu ook nog even via deze website (en nog iets uitgebreider interview zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers middenvelder Peter Hamelink van derdeklasser VV Leiden.

Van 2003 tot en met 2010 stond VV Leiden bekend als de Heen en Weer, een benaming die eerder van kracht was voor profclub Volendam. Daarna braken meer stabiele jaren aan in de derde klasse om vervolgens toch weer vier seizoenen uit te komen in de kelder. Vorig seizoen promoveerden de Leidenaars eindelijk weer eens, maar halverwege dit seizoen staat de rode lantaarn in De Morsch. Komende zaterdag kan dit niet gewenste lichtpunt worden overgeheveld naar WDS, de huidige nummer voorlaatst.

Peter Hamelink heeft er alle vertrouwen in dat de povere eerste seizoenshelft een beter vervolg krijgt. ,,Ik overdrijf niet als ik stel dat we veel pech hebben gehad. Natuurlijk was het ook wel even wennen in deze hogere klasse, maar het begon geleidelijk aan irritant te worden wanneer we na afloop van een wedstrijd weer eens de complimenten kregen van de tegenstander. Dan kregen we de vraag hoe het in vredesnaam mogelijk was dat wij laatste stonden. Leuk en aardig, maar met negen nederlagen uit twaalf gespeelde wedstrijden koop je daar vrijwel niets voor.”

Afgelopen zaterdag werd eindelijk de tweede seizoenszege geboekt en dat nog wel op titelkandidaat Be Fair. ,,Een punt was meer de verhouding geweest, maar nu hadden we wel een keer het fortuin aan onze zijde. Daardoor konden we sneaky de 3-2 maken in de laatste tellen, terwijl zij net de paal hadden geraakt. Tegen de top drie hebben we het trouwens sowieso niet slecht gedaan. De nederlaag bij BSC’68 was onnodig en tegen koploper Soccer Boys kregen we al helemaal te weinig. Die nederlaag was echt ongelooflijk, maar paste wel bij de eerste seizoenshelft. We verloren vaak ongelukkig en zijn nooit weggespeeld. Tegen Van Nispen kregen we enkel weinig kans, maar dat heb ik van horen zeggen want ik ontbrak destijds.”

Vervolgend: ,,We hebben een prima trainingskamp achter de rug in Torremolinos en ik ben van mening dat de groep daar hechter is geworden. We hebben in januari drie oefenpotten gewonnen. Dat waren potjes tegen Hillegersberg, Warmunda en UVS 2.  De herstart van de competitie tegen Be Fair moet ons nog meer vertrouwen hebben gegeven. Als we doorpakken tegen WDS dan verlaten we de laatste plaats en krijgen andere ploegen in het zicht. Mochten we onverhoopt verliezen dan zijn we de bonuspunten alweer kwijt dus deze tweede wedstrijd na de winterstop is van groot belang.”

De 25-jarige verdedigende middenvelder, die in het dagelijks leven werkzaam is bij Siemens in Den Haag als accountmanager in de binnendienst, heeft wel een idee waarom de stijgende lijn gevonden lijkt te zijn. ,,We zijn wat behoudender gaan spelen en willen messcherp zijn via de uitbraak met onze snelle spelers voorin zoals Koos de Haas en Erik Bakker. We waren veelal te naïef en speelden met teveel druk naar voren. Daardoor waren we kwetsbaar. Het geheel past nu beter en er is een betere afstemming onderling.”

Afgelopen maandag onderging Hamelink, samenwonend in Leiden, zijn evaluatiegesprek en de club en ex-speler van onder meer Docos en UVS gaan met elkaar verder. Zeven andere spelers kwamen ook al door de ballotagecommissie. ,,Er zullen er veel meer volgen. Het is een leuke club met dito mensen en de sfeer is ook ondanks de positie goed gebleven. Met deze groep moeten we in staat zijn om ons te handhaven en dat zou ook goed zijn voor de aanstaande fusie met FC Rijnland.”

Tegen WDS zullen Elroy Lammers (enkelblessure) en Joeri Devilee (geschorst) ontbreken, terwijl Melvin Dieke en Sipan Khalid al langere tijd uitgeschakeld zijn. ,,Niet de minsten, maar we kunnen aardig wat opvangen. Dat hebben we ook afgelopen zaterdag laten zien. Natuurlijk kunnen we minder dominant spelen, zeker in vergelijking met ons spel in de vierde klasse, maar er is genoeg kwaliteit aan boord om niet weer in die botter terecht te komen.”