Derde klasse B (zondag)- De stand in een periode zegt vaak veel over de vorm waarin een ploeg verkeert. Wat dat betreft zit het bij de zondagtak van Voorschoten ’97 wel goed. Het elftal van Huib van Oostrom Soede heeft na een moeizame start de weg naar boven geleidelijk gevonden en heeft – met nog twee speelronden te gaan –de beste papieren voor de winst van de tweede periodetitel en daarmee deelname aan nacompetitie om promotie. ,,We hoeven in ieder geval niet meer naar beneden te kijken’’, sprak de Haagse trainer nuchter na de 2-1 thuiszege op laagvlieger REMO. ,,Eigenlijk kunnen we de komende tijd vrijuit voetballen.’’

Voorschoten ’97 voelt zich dit seizoen een beetje als de Jamaicaanse bobsleeërs op de Olympische Spelen. Als de Ethiopische wielrenner in het peloton van de Tour de France. De groengelen zijn door de KNVB ‘veroordeeld’ – want zo voelt het toch wel – tot het spelen in 3B, de Haagse afdeling. Het betekent geen derby’s tegen SJZ, FC Rijnland of ASC, maar wedstrijden tegen weinig tot de verbeelding sprekende tegenstanders als WIK, GSC ESDO en De Ster, clubs die nauwelijks op enige publieke belangstelling hoeven te rekenen.

De Voorschotenaren kenden in de eerste maanden van het seizoen de nodige aanpassingsproblemen aan de Haagse manier van voetballen. Na acht wedstrijden hadden ze slechts vier schamele puntjes bij elkaar gesprokkeld. Een seizoen in de marge dreigde, maar eind november kwam de ommekeer. Op het eigen Adegeest werd het hoog geklasseerde Graaf Willem II/VAC met 4-3 verslagen. Het was het begin van een serie van zeven wedstrijden, waarin liefst zestien punten behaald werden. Daarmee hoeft Voorschoten in de tweede periode alleen het ongenaakbare SVV voor zich te dulden. Omdat de Schiedammers, die onbedreigd op de titel afstevenen, ook al de eerste periode wonnen, tellen zij echter niet mee in de stand.

Van Oostrom Soede: ,,We krijgen nu eerst WIK thuis, dat op papier te doen moet zijn. En daarna gaan we nog op bezoek bij Wilhelmus, wat een lastige opgave is. Maar als we twee keer winnen, kan de periodewinst ons eigenlijk niet meer ontgaan. Alleen ODB zou in punten dan nog gelijk kunnen komen, maar dan moeten ze drie keer winnen. In dat geval geeft het doelsaldo de doorslag en dat is nu licht in ons voordeel. Maar goed, wij moeten gewoon naar onszelf kijken en ons ding blijven doen. Het van week tot week bekijken’’, klinkt het diplomatiek.

Zorgen kende de ervaren oefenmeester in de aanloop naar het treffen met REMO, waar uit nog met 4-3 van verloren werd, genoeg. Van Oostrom Soede kon niet beschikken over een belangrijk vijftal. Sterkhouders Vincent van Veen, Bennie Hogewoning,  Jordy van der Wijngaard en doelman Abdel Lamrabette keken geblesseerd toe, terwijl spits Thomas van der Veldt – een week eerder tegen GSC ESDO nog tweemaal trefzeker – een schorsing uit zat.

Het bood onder meer Martijn Ton, die toch al jaren deel uitmaakt van de selectie, de kans om eindelijk zijn basisdebuut in competitieverband te maken. Meevaller was het meespelen van Niels van den Berg, die fit genoeg bleek om te starten. De aanvoerder schoot zijn ploeg al in de tweede minuut vanaf de stip naar een 1-0 voorsprong, nadat Frank van den Heuvel binnen de beruchte lijnen onreglementair een halt was toegeroepen.

Een droomstart van het duel, dat overigens vooraf werd gegaan door een indrukwekkende minuut stilte wegens het overlijden van Antonio Lucignano, de bedrijfsleider van Italiaans restaurant Fratelli, de hoofdsponsor van de zondagselectie van Voorschoten ’97.

Na ruim een half uur spelen was het Ton die zijn basisplaats opsierde met de 2-0, die slim voor zijn man kroop en bij de eerste paal een voorzet van Van den Berg binnen werkte. Domper was de Haagse aansluitingstreffer kort voor rust, waardoor de groengelen toch niet helemaal met een fijn gevoel aan de thee gingen. ,,Maar eigenlijk zijn we in de tweede helft geen moment meer in de problemen geweest. We verzuimden alleen het duel in het slot te gooien. Daar kregen we alle kans toe. Zo gingen Niels en Frank (Van den Heuvel, RT) alleen op de keeper af. Die moet je eigenlijk wel maken. Nu bleef het tot het einde toe toch spannend en dat was onnodig.’’

Opvallend waren de wissels die Van Oostrom Soede toepaste. Zo gunde hij A-junior Tim Macville zijn debuut en maakte de twintig jaar oudere Eelke van Dijken – tegenwoordig speler van het derde – zijn rentree. ,,Dat zijn alleen maar leuke dingen natuurlijk. Tim is echt een talentvolle jongen. Dat zag je ook meteen in de minuten die hij maakte. Die komt er wel. En Eelke bood zichzelf donderdagavond, na de training, aan. Zijn ervaring kan altijd van pas komen. En het tekent de betrokkenheid van die jongens.’’

Foto’s: met dank aan Voorschoten’97