Voorbeschouwing- De storm is ondertussen gaan liggen, maar Kagia was briesend over het feit dat de KNVB de club uit Lisserbroek wederom heeft ingedeeld in district West I. Twee jaar terug was dat ook al het geval, en destijds bleek dat bepaald niet op alle fronten een succes. Protesten werden ingediend, met volop gegronde redenen, maar de bond hield de poot stijf. Rene Ras, die Anton Wijsman is komen opvolgen bij de oranjehemden, neemt in zijn voorbeschouwing op het seizoen geen blad voor de mond. ,,Slappe hap. De KNVB heeft geen idee wat dit de club gaat kosten. Gemaakte afspraken uit het verleden waren opeens onbekend en we zijn als een jongetje in de hoek gezet. We hebben er zeker van gebaald, maar er mag nu geen energie meer aan worden verspeeld.”

Over energie gesproken; de van Van Nispen overgekomen Ras heeft ontaard veel zin in het seizoen. ,,Ik heb altijd al bij deze club willen werken en die kans heb ik nu gekregen. Kagia past bij mij, zoals dat ook het geval was bij andere clubs waar ik werkte zoals Teylingen, Foreholte, het toenmalige Alkmania, Nicolaas Boys en Van Nispen. Het voelt als een warme club en de eerste weken hebben dat bevestigd. Ik volg de club al jaren en als ik maar even kon op zaterdag liet ik mijn gezicht hier al zien. En dan de spelersgroep. Die is leuk en talentvol. Een mengelmoes van ervaren krachten gekoppeld aan jonge spelers. Er is veel kwaliteit en de groep is breed. Hier staat een hele leuke derdeklasser, maar we gaan ervoor om er nog meer van te maken.”

De eerste maand heeft Ras wijzer gemaakt, maar de puzzel is nog niet gelegd. ,,De spelersgroep maakt het mij heel lastig en daar ben ik erg blij mee. Ik heb serieuze hoofdbrekens voor een aantal posities. De onderlinge verschillen zijn bijzonder klein. Eerder heb ik teams onder mijn hoede gehad, waarbij ik de eerste negen wel kon invullen. Daarna was het kiezen voor bijvoorbeeld twee man uit vier mogelijkheden. Dat ligt nu geheel anders. Vandaar ook dat iedereen gretig is. Natuurlijk moet ik jongens gaan teleurstellen, maar als er gewisseld moet worden dan zal het verval niet of nauwelijks merkbaar zijn. Ik kan tactisch wisselen, maar als er een speler een mindere dag heeft dan komt er iemand in die het beter kan doen. De onderlinge gunfactor is groot en er staat een hechte groep. Het is aangenaam werken zo voor een trainer.”

Nog even terug naar de klasse-indeling. Geen Lugdunum, Van Nispen, VVSB, Zwammerdam, Sporting Leiden en meer clubs waar graag tegen gespeeld wordt. De club gaat de andere kant op en veel clubs zeggen Kagia weinig. ,,Inschatten wordt heel lastig. Ik denk wel te weten dat Stormvogels en United DAVO belangrijke titelkandidaten zijn. Dat zijn clubs die het goed deden op zondag, maar de focus verplaatst hebben naar de zaterdag. Met Kagia wil ik echter om de prijzen spelen en een positieve spelopvatting nastreven. Kagia heeft altijd trouw publiek en we willen de volgers graag wat bieden. Verzorgd en aanvallend voetbal zit in deze groep en we zullen onze mogelijkheden moeten benutten. Dat wil niet zeggen dat we elke wedstrijd volle bak kunnen spelen, maar in elk geval moet het voor ons niet uit maken hoe de tegenstander speelt.”

Ras, nog maar net van de startblokken, roemt de club al. ,,Qua organisatie hebben ze het hier prima voor elkaar. Er wordt altijd goed overlegd, er wordt nagedacht en voor de spelersgroep wordt alles prima geregeld. Dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend bij een derdeklasser. Het is aan de groep en leiding om die weelde terug te betalen. Daarom meen ik dat een plaats onder de top vijf teleurstellend zou zijn aan het einde van de rit. Zo zit ik er nu in elk geval in, maar zoals gezegd is het wel heel moeilijk om de sterkte van de klasse in te schatten.”

Kagia won tot nu toe oefenpotten van Teylingen, Floreant en Rohda’76 en speelde voor de beker gelijk tegen NSV’46. ,,De resultaten zijn bemoedigend voor zover we daar waarde aan kunnen hechten. Maar wat me wel al duidelijk is dat er veel vaardigheid in de ploeg zit en de spelers technisch onderlegd zijn. Men heeft hier jaren achtereen niet stil gezeten.”

Toch nog even terug naar het gegeven dat het weer West I is geworden. ,,De ambiance is veel minder en het had meer dan logisch geweest wanneer bijvoorbeeld Van Nispen of VVSB nu die kant op zouden zijn gegaan. We zullen er echter mee moeten dealen en er voor moeten zorgen dat we onze volgers vermaken. Dan zullen ze mee gaan naar uitwedstrijden en de Kikkerbeetstraat blijven bezoeken. Voor nu is alles er al over gezegd. We steken onze energie nu in ons positieve gevoel over de naderende competitiestart.”

Mutaties:

Gebleven: Joey van Beelen, Tom Hoejenbos, Sander Hogervorst, Roy Hogewoning, Jesper Imanse, Rens Lamboo, Dirk Jan Ligtenberg, Glenn Lobbezoo, Luuk van Paridon, Kevin Robelus, Tijs van der Schinkel, Timo Sluijmer, Stefan Tibboel, Pascal Timmermans, Dorus van der Voort

Gekomen: Rene Ras (Hoofdtrainer), Joost Meiland (v.v. Hillegom), Rik Verdegaal (FC Lisse), Alain van Kesteren (FC Lisse)

Vertrokken: Anton Wijsman (trainr, n.n.b.), Mats Warmerdam (VVSB za), Ajay Malhi (VVC)

Programma eerste drie competitiewedstrijden:

22/09: DEM (uit)

29/09: Pancratius (thuis)

06/10: SCW (uit)