Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers middenvelder Ronald Mink van FC Rijnland.

Ronald Mink blijft weg met een antwoord op de vraag of hij aan zijn beste seizoen bezig is tot nu toe. De middenvelder voert het spelersklassement van de regionale derdeklassers aan, georganiseerd door Leidenamateurvoetbal.nl. ,,Het gaat heel lekker en ik vond al heel snel mijn draai bij FC Rijnland. Ik speel er nu een halfjaar en deze club voelt voor mij aan als een warm bad. Alles wordt geregeld, de sfeer is top en ik speel in een elftal waar muziek in zit. En meer dan bij UVS en RCL, waar ik speelde, ben ik nu een sterkhouder. Het is enkel jammer dat we dit seizoen moeten kampen met langdurige blessures. Denk bijvoorbeeld aan Giovanni Koelink en Koos Habraken. Ook kregen we de voorbije maanden te maken met lichte blessures. Als de een weer fit was, raakte de volgende weer geblesseerd.”

Vooraf werden de Leidenaars gezien als één van de titelkandidaten. Het kampioenschap is nog niet uit zicht, maar op dit moment lonkt de ploeg van de tussentijds aangestelde Ed Kluivers vooral naar een plek in de nacompetitie. ,,We zijn bezig aan een grillig seizoen met hoge uitslagen en gedenkwaardige wedstrijden. Thuis wonnen we bijvoorbeeld met tweemaal 4-3 en uit pakten we al even vaak een zege met 4-5. Daar staat tegenover dat we af gingen bij ASC (7-0). In andere wedstrijden hadden we bij rust al met drie of vier goals voor moeten staan, maar lieten we onnodig punten liggen. Dat was recent tegen Warmunda het geval (2-3 verlies, red.).”

Toch lijkt FC Rijnland vooral de grootste tegenstander van zichzelf te zijn. ,,Daar kan je wel eens gelijk in hebben. Soms verliezen we de concentratie en ons hoofd en dat gaat ten koste van ons voetbal. Zo kwamen we onlangs bij SJZ al snel met tien man te staan en dan speel je dus een hele lastige pot. Tegen WVC moesten we twee rode kaarten incasseren, maar stonden we vlak voor tijd toch met 1-2 voor. Helaas gaven we het alsnog weg. Tegen Warmunda pakten we alweer twee domme rode prenten. De hoogste tijd voor een spiegel voor de spelersgroep. Ik moet zeggen dat het onderling ook een onderwerp van gesprek is. Het is enkel moeilijk om dat in wedstrijden om te buigen. Na afloop zien we dat beter in. Wel denk ik dat FC Rijnland eerder wordt gezocht. Dat is iets uit het verleden. Wij zijn nu eenmaal een ploeg die met de mouwen omhoog speelt. Ik ben van mening dat het nog wel eens overtrokken wordt hoe wij spelen. Blijft staan dat we zelf ook moeten leren van fouten zoals onnodige overtredingen of verbale communicatie.”

Mink, al zes jaar werkzaam als logistiek medewerker in het Alrijne ziekenhuis in Leiden, startte als voetballertje bij het toenmalige UDWS. Daarna kwam al snel Sparta waar bij zes jaar als laatste man speelde. Als eerstejaars B-junior volgde UVS waar hij werd omgedoopt tot middenvelder. Er volgde een uitstapje naar RCL om toch weer terug te keren naar de blauwwitten. Vorig seizoen besloot hij op zeker moment te gaan spelen voor het tweede en nam het besluit te gaan spelen voor de club waar zijn vader en naamgenoot al geruime tijd aan verbonden is.

,,Mijn pa is het boegbeeld van de club. Spelers lopen met hem weg. Ik kwam ook altijd al graag bij FC Rijnland en ik sta volledig achter mijn keuze. We lopen elkaar niet in de weg en het gaat leuk zoals het gaat. Ook de bevlogenheid van Kluivers bevalt me wel. Al met al hebben we veel punten laten liggen, mede ook door veel blessureleed en schorsingen, maar we zijn zeker nog niet kansloos voor de prijzen. Het zou voor mij en de groep ook zeer teleurstellend zijn als we niets pakken. Daarvoor is er teveel kwaliteit aan boord. Een positieve flow kan ons nog ver gaan brengen.”

Dan nog even de naderende fusie met VV Leiden. ,,Voor tal van mensen binnen de twee clubs zit er de nodige tijd in dit project. Spelers weten het fijne er niet van, maar we worden deze maand bij gesproken en geleidelijk aan zal duidelijk worden hoe de hazen gaan lopen. Ik vind het een goede zaak dat clubs samen gaan om zo een gezonde toekomst in te kunnen gaan. In Leiden wordt er op voetbalgebied teveel met modder gegooid. Het zou anders moeten en kunnen. Gun elkaar het licht in de ogen.”

Foto’s: met dank aan Marianne Pikaar