Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vandaag stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en iets uitgebreider), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. Dit keer in de spotlights: Sietse Fokkema van VV Leiden.

VV Leiden startte dit seizoen nog aardig met vier punten uit drie wedstrijden, maar daarna volgden acht nederlagen op rij tot aan de winterstop. Na de onderbreking krabbelde de ploeg van Cees van Tongeren op, maar de rode lantaarn kon lange tijd niet overgedragen worden. Door tien punten te vergaren uit de laatste zes ontmoetingen kon er alsnog afstand worden genomen van het nu vrijwel zeker gedegradeerde WDS. Plek dertien en twaalf verplichten tot het spelen van p/d-wedstrijden, maar uit die gevarenzone kunnen de roodwitten ook nog wegkomen, zo stelt boegbeeld Sietse Fokkema stellig.

,,Dit is ronduit een hectisch seizoen. Voor de winterstop kregen we heel veel complimenten, maar qua resultaten schoot het niet op. Misschien heeft de redelijke start ons zand in de ogen gestrooid. We bleven dezelfde speelstijl hanteren, maar dat bleek dus niet zo’n succes. Op trainingskamp hebben we daar over gesproken en toen is in goed overleg besloten om wat behoudender te gaan spelen. Natuurlijk moet je dan maar afwachten of het beter wordt, maar gelukkig is de ommekeer gekomen en we kunnen de nacompetitie ondertussen ontlopen. Met zes tot zeven punten erbij, zo gok ik, moeten we klaar kunnen zijn.”

Het zat de ploeg van Fokkema niet mee qua blessures. ,,Bepalende spelers zijn lange tijd uit de roulatie geweest. Niets ten nadele van hun vervangers, maar het had wel invloed op de automatismen. Sipan Khalid is er onder meer weer bij. Hij werkt zich een slag in de rondte en heeft een neusje voor het doel. De ervaring van Elroy Lammers hebben we terug en Melvin Dieke speelt ook weer mee en het is net of hij niet is weggeweest. De trainer heeft meer te kiezen en dat maakt spelers ook scherper.”

Fokkema, officieel jurist van beroep, maar werkzaam bij College voor Toetsen en Examens en woonachtig in de Leidse Kooi heeft vertrouwen in het restprogramma. Komend weekend haalt Koudekerk in bij Van Nispen en ontvangt LSVV’70 Zwammerdam. Dat zijn drie concurrenten voor de twee plaatsen waar die clubs weg willen blijven. ,,Na deze inhaalduels weten we meer. Wij moeten vooral kijken naar onze eigen wedstrijden. Blauw Zwart uit is niet eenvoudig, maar zij spelen ook niet graag tegen ons. Dan ontvangen we kampioen Soccer Boys. In de heenwedstrijd waren we allerminst kansloos en de laatste tijd zetten ze vreemde uitslagen neer. Tegen WDS wonnen ze met 4-5 en van Koudekerk met 4-3. Ik zie mogelijkheden ze te pakken. De scherpte is er bij hen wellicht wat af nu ze al kampioen zijn. Vervolgens sluiten we af tegen LSVV’70. Of het wordt en blijft rekenen en die pot is cruciaal of we gaan ons veilig spelen tegen hen. Als zij op de slotdag net zo ongemotiveerd spelen als na Koningsdag vorige week moeten we drie punten kunnen bijschrijven.”

Recent speelden de twee Leidse ploegen tegen elkaar en dat werd een prooi voor VV Leiden (1-0). LSVV’70 kwam in die pot beroerd voor de dag en de thuisploeg had daar eigenlijk meer van moeten profiteren. De drie punten werden evenwel meer dan gekoesterd.

VV Leiden leeft dus tussen hoop en vrees. Wordt het nacompetitie? Wordt het alsnog met de schrik vrij komen? ,,Terugvallen naar de vierde klasse zou heel vervelend zijn. De onderste helft van die klasse nodigt gewoon niet uit. De derde klasse is gewoonweg interessanter. En kijk naar Oegstgeest, die hebben de grootste moeite om uit de vierde klasse te komen. Dus wij moeten erin blijven, dat is ook goed voor de fusieclub straks.”

Over de naderende fusie, VV Leiden en FC Rijnland smelten samen tot Sporting Leiden,  is de 32-jarige centrale verdediger erg enthousiast. ,,Het is mooi dat de buren in de Morsch samen gaan. Het past bij elkaar en ik heb eigenlijk nog niemand gesproken die er tegen is. Iedereen is gemotiveerd om er wat van te maken en een toekomst op te bouwen. Er zal zeven dagen worden gevoetbald en dat brengt leven in de brouwerij. Het zou mooi zijn als de gemeente de uitgestoken nek steunt en dat de inspanningen van de clubs worden omarmd. Verder zie ik namelijk niet zoveel terug van Voetbal Vitaal in Leiden. De clubs die Sporting Leiden gaan vormen zijn wel welwillend geweest. Dat mag best worden gewaardeerd.”

Blijft Fokkema, tenslotte, nog ballen na dit seizoen. ,,Jazeker, als het lichaam het wil dan ga ik nog wel voor twee tot drie seizoenen. Ik vind het spelletje nog veel te leuk. Daarom speel ik ook nog in de zaal. De laatste tijd heb ik wel wat last van een achillespeesblessure, maar ik moet er wel bij kunnen zijn in de beslissende fase.”