Derde klasse A (zaterdag)- Om omstreeks tien voor drie had VV Leiden de wedstrijd in en tegen Oudewater al zo ongeveer verloren. De bezoekers keken tegen een 3-0 achterstand aan en die klap kwam de formatie van Cees van Tongeren niet meer te boven. Na de onderbreking scoorde de thuisploeg nog tweemaal en zo leed VV Leiden de grootste nederlaag tot nu toe. Eerder werd, toen minder kansloos, al verloren van de vorig seizoen eveneens vierdeklasser. Sietse Fokkema begreep niets van de verrichtingen van zijn ploeg, maar blijft strijdkrachtig voor de resterende wedstrijden. Voorlopig staat de rode lantaarn nog immer bij de roodwitten.

VV Leiden startte ronduit zwak, terwijl Oudewater meteen wilde handelen. De gasten konden zich niet onder de druk uit voetballen en daardoor werd de brigade van Van Tongeren op de pijnbank gelegd. De aanvoerder: ,,We waren aan een aanval begonnen, leverden de bal in en uit de omschakeling was het meteen raak. We waren direct van de leg en zij wilden doordrukken. Dat lukte en binnen naar ik meen twintig minuten was het 3-0. Bij 2-0 kreeg Sipan Kahlid nog wel een kans oog in oog met hun keeper, maar zijn inzet ging naast. Ook Koos de Haas kon nog een keer scoren, maar we konden niet terugkomen. Zij waren absoluut beter en hebben ook simpelweg een goede ploeg, maar wanneer de 2-1 valt loopt de wedstrijd misschien anders.”

VV Leiden moest alle zeilen bijzetten om voor de pauze niet verder op achterstand gezet te worden. De 3-0 bleef in tact, maar kort na de pauze werd het 4-0 na een verkeerde terugspeelbal. Daarmee was het laatste sprankje hoop ook weg aan de kant van Fokkema en de zijnen. ,,We hadden niets te vertellen eigenlijk en als onze trainer stelt dat tachtig procent van het team niet thuis gaf, is hij eigenlijk nog mild voor ons. Dat zegt alles. Als we zo blijven spelen, zal er geen punt meer bij komen. Maar daar ga ik uiteraard niet vanuit. Tegen Van Nispen konden we het in de vorige competitiewedstrijd wel opbrengen en daar zat misschien zelfs meer in. Ook tegen Foreholte voor de Rabobank LAV Cup kwamen we gedreven voor de dag. Daarom is het onbegrijpelijk dat we dan nu zo pover presteren. In onze positie kan en mag dat uiteraard niet gebeuren. Het is wel het VV Leiden van dit seizoen. Soms is het (bijna) alles dan weer geheel niets.”

Fokkema is en blijft alsnog positief. ,,Natuurlijk. We spelen nu twee thuiswedstrijden tegen concurrenten onderin. Het mag duidelijk zijn dat we zes punten moeten pakken in de duels tegen Koudekerk en DSVP. Dan doen we weer volop mee. Alles wat minder is, geeft een probleem. Dus het moet gewoon dat we er nu wel staan. Vergeet ook niet dat we nog twee keer tegen LSVV’70 spelen. Niet eenvoudig, want zij pakken de laatste tijd ook weer punten. Maar dat zijn toch echt de duels die gaan bepalen of we laatste worden, nacompetitie moeten gaan spelen of dat we ons alsnog veilig spelen. Ik heb de hoop op dat laatste niet opgegeven. Oudewater moeten we nu vergeten. Geen schande om daarvan te verliezen, maar zij hebben wel pijnlijk duidelijk blootgelegd wat er aan schort bij ons. De manier waarop we verliezen is natuurlijk niet goed en ook beroerd voor het zelfvertrouwen.”

Basisopstelling VV Leiden: Van der Meulen, Hage, Fokkema, Van Heusden, Te Hennepe, Sjaardema, Hamerling, Van der Meel, De Haas, Devilee, Khalid.