Voorbeschouwing- SJZ finishte vorig seizoen als achtste in de derde klasse A. Ver weg van de prijzen, hoewel er nog wel een sprankje hoop was in de laatste periode, en ook ruim boven de gevarenzone. Een lagere positie had uiteindelijk niet uitgemaakt, want er degradeerde geen club. Dat neemt niet weg dat men in Zoeterwoude niet altijd even tevreden was. De competitie komt eraan en onze redactie blikt even terug op het vorige seizoen, maar legt uiteraard de focus op alles wat komen gaat. Ludo Pistorius geeft een kijkje in de keuken van de groen-witten.

De trainer: ,,We zijn net als alle clubs, op LSVV’70 na dan, al een aardig tijdje aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. Voor ons duurt de competitiestart zelfs nog een weekje langer, want in speelronde 1 staan we stil. Dit seizoen wordt immers gewerkt met een oneven aantal clubs. Dat is uiteraard wel jammer, want we hebben honger om te spelen voor het ‘echie’. Voor mij biedt het wel mogelijkheden om te gaan kijken bij Aalsmeer tegen ASC. De ploeg uit Oegstgeest is een week later onze eerste tegenstander. We oefenen dus wat langer, en op zich is dat geen probleem. Ik moet voor mezelf nog een paar knopen doorhakken voor de basiself. Het grootste deel staat wel vast, maar op enkele posities is de keuze toch net iets lastiger. Vooral op het middenveld.”

Bij SJZ heeft geen aardverschuiving plaats gevonden na het vorige seizoen. ,,Er is inderdaad weinig veranderd. We zijn geen spelers kwijt geraakt, maar de keuze is wel wat groter geworden. Anders dan vorig seizoen, toen moesten we het verlies van een aantal vaste waarden opvangen, was het vrij vertrouwd wat ik aantrof na de zomer. Er staat een selectie van 38 man, waarbij het gros fit is. Helaas is Daniel Coret laatst geblesseerd geraakt tegen Meerburg aan zijn knie. Het is nog niet geheel duidelijk wat de schade is, maar vooralsnog loopt hij op krukken. Als het meevalt, zal hij er een week of acht uit zijn. Als er wel meer schade is aan de banden dan zal het langer duren. Dit kwam voort uit een ongelukkige botsing. Zuur voor hem en voor ons. Verder zijn Sjoerd Hulsbos en Dave Plooij even uitgeschakeld door spierblessures. Maar dat zal niet lang duren. Hoe het komt? Tja, dat blijft lastig inschatten. We houden bij de club zeker rekening met overbelasting en de gevaren daarvan. Ik bemerk dat er bij veel clubs al aardig wat blessures zijn. Gelukkig hebben we meer vet op de botten dus we kunnen meer opvangen. Ook al omdat een aantal A-junioren die vorig seizoen al rook aan het eerste weer verder zijn in hun ontwikkeling. Floris Holt is een voorbeeld van een speler die het prima oppakt. En ook prettig voor ons: Danny Pieterse heeft zijn voetbalschoenen weer voor de dag gehaald en Guus van der Hoeven heeft besloten door te gaan. Al met al zal iedereen moeten knokken voor zijn plekkie op het veld.”

De resultaten van SJZ in de aanloop naar de competitie zijn nogal wisselend. Pistorius: ,,Tegen Meerburg gingen we er dik af. Maar daar waren aanwijsbare redenen voor. We hadden de groep opgesplitst in twee teams, omdat we kort daarvoor ook tegen Altior speelden. Helaas vielen er op het laatste moment spelers af tegen Meerburg en dat was simpelweg teveel. Zij waren erg gretig en maakten gebruik van onze mankementen. Voor de beker wonnen we al wel tweemaal, maar dat ging te makkelijk. Natuurlijk is het altijd lekker dat je wint, maar aan die potjes hecht ik niet teveel waarde. Zondag gaan we uitmaken met DONK welke ploeg er doorgaat. Verder oefenen we nog tegen Kagia en Blauw Zwart en dat zal meer zeggen over waar we staan. Tegen DoCoS was het aan het begin van de voorbereiding vooral zaak om te leren. Alles bij elkaar maken we vorderingen, maar op dit moment is het ondoenlijk om te bepalen waar we staan ten opzichte van de andere ploegen in onze klasse. Wel schat ik RKDES hoog in en Sporting Leiden heeft zich versterkt met spelers van UVS en DoCOS, dus daar verwacht ik het nodige van. Ook al omdat er een nieuwe en ambitieuze trainer voor de groep staat (Kevin Wassenaar, red.). Warmunda heeft eveneens een nieuwe trainer en hij heeft aardig wat spelers met zich meegenomen dus daar verwacht ik ook wel wat van. Clubs als ASC en WVC scoren er lustig op los in de beker, dus dat zijn ook ploegen waar vertrouwen wordt getankt.”

SJZ eindigde dus vorig seizoen in het rechterrijtje en daar tekent Pistorius nu zeker niet voor. ,,In februari moet je je hebben geplaatst voor de promotiepoule. Daar streven we naar. Vorig seizoen begonnen we heel matig en dat heeft ons achtervolgd in de loop van het seizoen. Zowel de staf als de spelersgroep hebben na het seizoen in de spiegel gekeken. Het kan en moet beter bij SJZ. Eenvoudig zal het niet worden, dat is nu al zeker. Het wordt dringen geblazen voor het linkerrijtje.”

Mutaties:

Gekomen: Glenn van Nierop (ASC), Arjeareau Kook (SJZ overige senioren), Danny Pieterse (terug van weggeweest), Floris Holt (SJZ jeugd), Ricardo Rietkerken (SJZ jeugd)

Vertrokken: geen.

Programma eerste drie competitiewedstrijden:

30/09: ASC (uit)

07/10: MMO (thuis)

14/10: Sporting Leiden (uit)