Derde klasse A (zondag)- Zondagmiddag was Warmunda gastheer van SJZ. De ploeg uit Zoeterwoude moest winnen om kans te blijven maken op de derde periode. Warmunda dat op plek twaalf nog in onzekerheid verkeerde of er al dan niet een nacompetitie wordt georganiseerd voor de derdeklassers was gastheer. Dat waren dé bouwstenen bij aanvang van deze wedstrijd. Wat leverde dit wetende op? Op het Warmondse sportpark Het Overbos een veel sterker SJZ dat met 0-1 leidde na het eerste half uur, Warmunda dat met een 2-1 voorsprong de rust in ging, twee gouden SJZ-wissels die in de tweede helft een 2-4 voorsprong realiseerden en het beroemde slotoffensief van de thuisploeg dat met 3-4 bijna een puntendeling opleverde. Uiteindelijk keerden de jongens van SJZ-trainer Ludo Pistorius met de drie punten naar Haasbroek terug.

Voor aanvang van de wedstrijd liet scheidsrechter De Goede een minuut stilte in acht nemen vanwege het overlijden de dag ervoor van keerperstrainer Leo Ammerlaan van SJZ. Een zeer indrukwekkend moment waar na afloop van deze minuut van het klaterend applaus van alle aanwezigen binnen en zeer zeker ook buiten de lijnen de clubliefde vanaf spatte. SJZ-verdediger Guus van der Hoeven (foto onderin): ,,Reken maar dat het een impact heeft, zeker bij onze keepers. Zelf heb ik als routinier Leo bijna alle jaren meegemaakt.” De spelers van SJZ droegen uit respect voor de overleden dierbare, die ongeveer zestien jaar keeperstrainer van de selectiekeepers was geweest, een zwarte rouwband. Bij de thuiswedstrijd 22 april tegen Bernardus was er van de club al een emotioneel eerbetoon geweest op het veld om Ammerlaan te bedanken voor zijn vele jaren inzet voor SJZ. Hij was toen niet meer in staat om zijn zo geliefde werkzaamheden verder uit te voeren.

Warmunda stond op plek twaalf met 25 uit 23 nadat afgelopen zondag in de extra tijd zeer ongelukkig met 0-1 van DIOS werd verloren. Ook SJZ had aan deze stug counterende ploeg uit Nieuw Vennep slechte herinneringen, want zondag 29 april werd er uit met 2-0 ook van ze verloren. Daardoor nam SJZ plek zeven in met 33 uit 23. Met nog drie wedstrijden te spelen had de uitploeg in de derde periode op plek drie met een punt achterstand op Aalsmeer en twee punten op Stompwijk’92. Dus er was maar een optie vandaag en dat was winnen. Brian van Noort van Warmunda moest het eerst nog vanaf de bank bekijken: ,,Nadat ik op 22 april uit bij Stompwijk’92 met een enkelblessure was uitgevallen, ben ik er nu klaar voor om in te vallen als het nodig is. Ik hoop er wel op.”

Pistorius bracht op Roy Versteegen na dezelfde spelers als bij de laatste pot tegen DIOS binnen de lijnen. Warmunda-trainer Alan Campfens had dezelfde basisopstelling als vorige week zondag. Het werd na het eerste fluitsignaal van de prima leidende De Goede duidelijk waar de uitploeg voor was afgereisd naar Warmond. Vlot combinerend, zeker over rechts met rechtervleugelverdediger Peter Wansink en rechterspits Daniël Coret, werd Warmunda onder druk gezet. Na ongeveer tien minuten doelpuntte de zeer sterk spelende Daan Hoogbruin  uit een schitterende diepe bal van verdediger Guus de Goede, menig supporter moest denken aan ooit de bal van Frank de Boer op Dennis Bergkamp waaruit deze tegen Argentinië op de W.K. na een briljante balopname scoorde, via de binnenkant van de rechter doelpaal.

Hoogbruin speelde een puike partij, was voortdurend aanspeelbaar en leidde nauwelijks balverlies. Ook zijn vrije trappen en hoekschoppen zorgden voortdurend voor gevaar bij het doel van de een prima pot keepende Warmunda-doelman Arthur van Dam. En Warmunda dan? Na een klein half uur vuurde middenvelder Hamza Harmouch het eerste schot op het SJZ-doel, maar keeper Niels van Dieman reageerde alert. Blijkbaar was dat, ongevaarlijke, schot toch de voorbode van de kentering, want waar de uitploeg voortdurend met de diepe bal Hoogbruin en de immer positief sleurende spits Hans Coret probeerde te bereiken, kreeg Warmunda meer grip op het spel met beter combinatievoetbal. Zo kon rechtervleugelverdediger Koen Mastemaker de 1-1 binnen koppen na een afgemeten voorzet. Van der Hoeven: ,,Als ik de bal op de middenlijn had, wist ik in die fase nauwelijks een speler te bereiken. Het gevoel van het eerste half uur waren we helemaal kwijt. Ook al wisten we dat louter winst telde.”

Kort voor rust bereikte de krachtig opkomende Vincent Solleveld, immer verbaal en in gebaren zijn medespelers corrigerende en stimulerend, de rappe spits Niels Dijkstra. Deze schoot vanaf zestien meter de 2-1 binnen. Met het rustsignaal keken de trouwe, meegereisde SJZ-supporters elkaar onthutst aan. ‘Hoe kon dit gebeuren?’, was in ieders ogen af te lezen. Er resteerde nog een helft om het voetbaltij te keren. De pupil van de week, Viggo Vergeer, had in de rust een 3-2 overwinning voorspeld. Zou hij gelijk gaan krijgen?

Campfens en Pistorius brachten na de thee dezelfde spelers binnen de lijnen. Deze tweede helft bracht alles waarvoor je op zondag naar het voetbalveld wilt gaan: schitterende en soms onbegrijpelijke voetbalacties, bevlogen spelers, supporters die qua teksten moeiteloos een cabaretvoorstelling konden vullen, doelpunten, unieke invalbeurten en felicitaties en wederzijdse complimenten tussen de spelers en begeleiders onderling na afloop van deze heerlijke voetbalmiddag die een schitterend affiche was voor het zondagvoetbal in de derde klasse. SJZ nam direct in de tweede helft het initiatief. Een schot van Hoogbruin werd kort na rust via een Warmunda-verdediger van richting veranderd en waar iedereen dacht dat het een hoekschop zou worden, verdween de bal gelijk als een onnavolgbare carambole van Raymond Ceulemans onder de lat in het doel achter doelman Van Dam, 2-2.

Pistorius bracht na ruim een kwartier spelen de ervaren Marc Griffioen en Frank Willemse in om een beslissing te forceren. Die opzet slaagde zeker want kort na deze wissels kopte Willemse met zijn eerste balcontact de 2-3 binnen. Campfens bracht direct de gretige Van Noort binnen de lijnen voor Niels van der Meij: ,,Het was best moeilijk invallen want het was één aaneenschakeling van duels, heerlijk fysiek, maar ook best even onwennig na een periode zonder competitievoetbal. Dat is op een training ook niet echt te benaderen, maar ik heb mijn best gedaan.”

Met nog twintig minuten te gaan maakte de andere invaller, Griffioen, na een prachtige voorzet van de immer sterk opkomende linkervleugelverdediger Dave Plooij de 2-4 middels een strak schot van rechts na een fraaie kapbeweging. Het Warmunda kwartiertje bleef ook dit keer niet uit. Topscorer Bilal el Kourami leidde het in met de ingekopte 3-4 na een fraaie hoekschop van Harmouch. Op een diepe voorzet reageerde even later de rappe Dijkstra alert, hij sprintte een SJZ-verdediger er uit en stevende op doelman van Diemen af. Waar iedere blauwwitte supporter een schot verwachtte, legde Dijkstra de bal af op een medespeler, maar rekende buiten het uitschuifbeen van Van der Hoeven. Hij voorkwam hiermee een zekere gelijkmaker. Om deze alsnog te forceren bracht Campfens Luuk Holverda en Nick van Riessen, een zeventienjarige, binnen de lijnen voor Harmouch en Jasper Kortekaas. Kort voor tijd kreeg Hoogbruin bij SJZ zijn publiekswissel. Geen van alle latere invallers kon iets veranderen aan de uiteindelijke 3-4 eindstand.

Met dit resultaat blijft Warmunda twaalfde waar SJZ een plaatsje klom naar plek zes. Door de overwinningen van Stompwijk’92 en Aalsmeer veranderde er dus niets in de stand van periode drie. Komende zondag wacht SJZ de moeilijke thuiswedstrijd tegen Nicolaas Boys, nummer twee, waar uit 2-2 tegen werd gespeeld. En dan wetende dat in de laatste competitiewedstrijd Stompwijk’92, koploper in de derde periode, de tegenstander is. Warmunda gaat komende zondag uit naar WVC, nummer zeven, waar thuis met 1-3 nog van werd verloren.

Van Noort (foto hierboven): ,,Ik was blij weer mijn speelminuten te hebben gehad. Wat het komende zondag gaat worden wacht ik wel af. We gaan eerst dinsdag en donderdag lekker trainen.” Opponent en immer welbespraakte Van der Hoeven met een glimlach: ,, Nog twee finales voor SJZ en dan weten we meer. Het is ongelofelijk dat we het onszelf na het goede begin nog zo moeilijk hebben gemaakt. Wat ik komend seizoen ga doen, daar ben ik nog niet uit. Ik word ook al een jaartje ouder en er zijn natuurlijk ook koters thuis die papa meer willen zien op zondag.”

Warmunda- SJZ 3-4 (2-1)  11. Hoogbruin 0-1, 34. Mastemaker 1-1, 44. Dijkstra 2-1, 48. Eigen doelpunt 2-2, 64. Willemse 2-3, 70. Griffioen 2-4 en 74. El Kourami 3-4. Scheidsrechter: D. de Goede. Toeschouwers: 69.

Warmunda: Van Dam, Mastemaker, Solleveld, Arnst, Van der Voort, Van der Meij (65. B. van Noort), Harmouch (77. Van Riessen), M. van Noort, Kortekaas (77. Holverda), El Kourami en Dijkstra.

SJZ: Van Diemen, De Goede, Van der Hoeven, Plooij, Hensing, Sleijser, D. Coret (62. Griffioen), Wansink, Hoogbruin (85. Kook), H. Coret, Versteegen (62. Willemse).