dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdagDerde klasseSJZ pakt met 9 man een verdiend punt mee uit De Zilk

SJZ pakt met 9 man een verdiend punt mee uit De Zilk

-

Derde klasse A (zondag)- Bij de bespiegelingen vooraf valt op te merken dat de wedstrijd zo vroeg in het seizoen al heel belangrijk is. Immers, na 14 wedstrijden wordt de stand opgemaakt en wordt bepaald of ploegen in deze klasse gaan strijden voor het kampioenschap of voor degradatie. SJZ staat met 8 punten uit 5 wedstrijden op een plek die uiteindelijk recht geeft op de kampioenspoule. Meerdere ploegen hijgen SJZ echter in de nek. Een overwinning op koploper Van Nispen zou derhalve meer dan welkom zijn.

Elftalbegeleider en SJZ-icoon Peter Bos bevestigt het belang van de wedstrijd. ,,We hebben de ambitie om bij de eerste zes te eindigen wat recht geeft op de kampioenspoule. In een competitie waar iedereen aan elkaar gewaagd is, is het zaak de punten te blijven halen.”

Het begin van de wedstrijd was van weerskanten rommelig; veel fouten over en weer met wat spaarzame speldenprikken. Naarmate de wedstrijd vorderde creëerde SJZ een veldoverwicht. Van Nispen had zichtbaar moeite met de beweeglijke spelers van SJZ. Zo werden met regelmaat Mark Griffioen, Danny Pieterse en Daan Hoogbruin op de flanken aan het werk gezet. Het veldoverwicht werd tien minuten voor rust in een voorsprong uitgedrukt. Na een goede voorzet van de opgekomen Dave Plooij werd zijn voorzet door Griffioen tot doelpunt gepromoveerd (0-1). Niet veel later had Pieterse SJZ op een 0-2 moeten zetten. Zijn inzet werd echter door Van Nispen keeper Tom van Maris onschadelijk gemaakt. Al met al een niet hoogstaande eerste helft waarbij de formatie uit Zoeterwoude-Dorp verdiend met een 0-1 voorsprong aan de thee ging.

Na de onderbreking betraden beide ploegen ongewijzigd het prima bespeelbare veld. De koploper uit De Zilk had duidelijk moeite met het spel van SJZ. Vanuit een gesloten organisatie trok SJZ meer en meer het spel naar zich toe. Kort na de rust had de behendige Griffioen de trekker moeten overhalen, maar hij verzuimde de Zoeterwoudse formatie op een comfortabele 0-2 voorsprong te zetten. We kennen allemaal de aloude wet van het voetbal: als je zelf de kansen niet benut dan doet de tegenstander dat wel. Zo ook in deze wedstrijd. Een onachtzaamheid in de verdediging van SJZ leidde het kantelpunt in de wedstrijd in. De bal viel achter de laatste linie van SJZ alwaar keeper Van Nierop met een uiterste krachtinspanning de bal probeerde op te ruimen. Ietwat ongelukkig raakte hij (onbedoeld) Van Nispen speler Philip Mossel. De ongelukkige Mossel moest vervolgens met een nog onbekende kwetsuur per ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Scheidsrechter Vlek beoordeelde de actie van Van Nierop als onbesuisd en besloot Van Nispen een strafschop te geven en tevens werd keeper met een rode kaart van het veld gestuurd.

Na een minuut of twintig werd het spel hervat met een strafschop voor Van Nispen. Verdediger Roy Versteegen had inmiddels de handschoenen van de uit het veld gestuurde Van Nierop overgenomen (SJZ had geen reservekeeper op de bank zitten) en was vervolgens kansloos op de genomen strafschop (1-1). Van Nispen rook bloed en drukte SJZ meer naar achteren. SJZ ging steeds meer gokken op een schakelmoment. Het geduld werd beloond want uit een van de spaarzame omschakelmomenten zette wederom Griffioen SJZ op een voorsprong (1-2). Met nog tien minuten te gaan ging Van Nispen steeds meer va banque spelen. De druk op het doel van stand-in keeper Versteegen werd steeds groter. Met een bekeken schot plaatste Van Nispen speler Jeffrey van der Geest de bal in de verre hoek (2-2). Het spel was meer dan hectisch waarbij de scheidsrechter in de ogen van velen wel erg kwistig was met gele kaarten. De ploeg uit Zoeterwoude was hier het grootste slachtoffer van. Vanwege opmerkingen op de leidsman werd ook doelpuntenmaker Griffioen van het veld gezonden. Met negen man moest SJZ zien te overleven. Door echte teamspirit werd het punt over de eindstreep getrokken.

Toch zal het punt niet als een overwinning worden gezien. Daarvoor was het veldoverwicht van SJZ te groot. Tevens zal het optreden van de leidsman door een ieder, die de ploeg uit Zoeterwoude een warm hart toedraagt, als dramatisch bestempeld worden. Door dit gelijke spel is SJZ (weliswaar met een wedstrijd minder) gedaald van plek 6 naar plek 8. Een plek die uiteindelijk niet in overeenstemming zal zijn met de ambities van de ploeg van de enthousiaste trainer Pistorius.

Basisopstelling SJZ: Van Nierop (62. rood), Van der Hoeven, De Goede, Versteegen, Plooij, Wansink, Pieterse, Sleijser (86. Van Hoorn), Pieterse, Griffioen, Vermeeren, Hoogbruin.