Derde klasse A (zondag)- De hemel huilde boven het sportpark aan de Melkweglaan, niet alleen door de regen maar ook door het wegvallen van Tom de Boer die afgelopen woensdag plotseling op 63-jarige leeftijd overleed. Een gewaardeerd Bernardus-lid en bovenal een hele aardige kerel, kan uw verslaggever uit ervaring zeggen.  Daarom werd er een minuut stilte in acht genomen voordat scheidsrechter Mulder voor het begin van de wedstrijd kon fluiten. Beide teams verschenen gehavend aan de aftrap. SJZ moest aantreden zonder Guus de Goede en Daan Hoogbruin en Bernardus zonder captain Stef Schinagl en laatste man Mitchell Rosdorff.

De wedstrijd was zoals het weer, veel regen, af en toe een zonnetje en veel wind. Het was een foutenfestival aan beide kanten en daardoor werd het nog een enerverend potje omdat het spel heen en weer golfde. Er werd veel balverlies geleden wat soms koddige situaties opleverde. Ook de verkeerde keuzes waren legio anders had SJZ al in een veel eerder stadium afstand moeten nemen van Bernardus. Maar aan de afronding schortte het, met name Marc Griffioen had de stand een voor SJZ beter aanzicht kunnen geven met assists maar ook met doelpunten. De technisch vaardige buitenspeler kreeg een paar dotjes maar door te lang dralen of door het kappen van de bal in plaats van te schieten, liet hij een paar opgelegde mogelijkheden onbenut en liet hij ook na zijn medespelers in stelling te brengen.

SJZ had aanvankelijk het betere van het spel, speelde in een 1:4:3:3 formatie waarbij Caleb van der Helm als diepe nummer tien fungeerde. Er werd veel in de as gezocht daar waar de ruimte voor SJZ bij de backs lag. Bernardus speelde namelijk in een 1:4:4:2 formatie waarbij de formatie moet kantelen zodra de tegenstander de zijkanten zoekt. Hoe sneller men dat doet des te meer er gekanteld moet worden en dat is lastig. Niet aan de bar want daar gaat het kantelen meestal in een flink tempo maar op een kletsnat winderig veld is dat toch andere koffie. Al vroeg in de wedstrijd kreeg Corne Berg een dot van een kans na een goede aanval over links. Een lage voorzet over de grond werd door diverse spelers gemist en kwam uiteindelijk voor de voeten van Berg terecht. Die aarzelde iets te lang waardoor hij tegen doelman Luuk Enter aanschoot. De bal ketste buiten het doelgebied waarna er net buiten het strafschopgebied een overtreding werd begaan. Roy Versteegen zette zich achter de bal en draaide een houdbare bal om de muur. Goalie Enter anticipeerde echter niet helemaal goed waardoor de 0-1 kon worden bijgeschreven. Halverwege de eerste helft moest linksback Dave Plooij zich geblesseerd laten vervangen. Hierdoor kwam Danny Pieterse in het veld als de nieuwe rechtsbuiten en werd Berg linksback. Niet lang daarna wist diezelfde Pieterse zich met veel kappen en draaien vrij te spelen aan de rechterkant van het veld. Met een dribbel over de achterlijn kwam hij het domein van Enter binnen en schoot uit een onmogelijke hoek  de bal snoeihard in de kruising, 0-2 voor de Zoeterwoudse gasten.

Dat zou toch enige rust moeten geven maar de praktijk was weerbarstiger, te veel werd de bal direct naar voren gespeeld in plaats van regelmatig even het balletje eruit te halen en de spelers van Bernardus achter de bal aan te laten draven. Nu liepen ze veelal in de trechter en kon Bernardus redelijk overeind blijven tot aan de rust.

Na rust schakelde Bernardus over naar een systeem met drie spitsen. De wat ongelukkig spelende Luuk Verbeij was in de kleedkamer achtergebleven ten faveure van Rabie Elbouny. Sven de Boer, Thijs Klinkenberg en Sven de Boer vormden nu de voorwaartsen en Chris Moors had van plaats gewisseld met Mo Yagoubi en kwam dichter bij de spitsen te spelen. Bernardus tapte uit een ander vaatje en ging wat opportunistischer spelen, sneller de bal vooruit spelen en de tweede bal winnen, kortom meer in de duels komen. Vanuit zo’n situatie werd de snelle Elbouny op de rechterkant weggestuurd, diens voorzet bereikte de volledig vrijstaande Thijs Klinkenberg die eenvoudig de 1-2 kon binnenkoppen.

Beide elftallen vielen steeds meer uit elkaar waardoor de ruimtes enorm werden. In plaats daarvan de te profiteren en meer te gaan voetballen, werd het steeds onrustiger. Slechts Stefan Sleijser en Peter Wansink probeerden in balbezit de rust te bewaren en met slimme balletjes hun medespelers te bereiken. Helaas werden die balletjes niet altijd op waarde geschat waardoor het onrustig bleef en de wedstrijd alle kanten op kon. Tussendoor was er nog een hele heldere regenboog te aanschouwen, scheen feller dan de meeste spelers op het veld lieten zien. De wedstrijd eindigde hectisch, bij één van de laatste aanvallen van Bernardus, kreeg doelman Glenn van Nierop, volgens eigen zeggen, een tik in het gelaat en ging neer. Scheidsrechter Mulder interpreteerde het als aanstellen en liet dat merken door Van Nierop te melden dat het geen kindertheater was. Hierop besloot van Nierop de leidsman als “clown” te betitelen waarop hij rood trok en Versteegen de handschoenen aantrok en de laatste minuten volmaakte. Er kwam geen verandering in de stand waardoor de wedstrijd in een 1-2 score eindigde.

Na afloop vroeg uw verslaggever aan Van Nierop wat er nou was gebeurd. Hij gaf bovenstaande verklaring die werd bevestigd door good-old Guus van der Hoeven. Navraag bij leidsman Mulder leverde uw verslaggever geen duidelijkheid op. Mulder wilde alleen aangeven dat het anders was gegaan en dat hij zijn bevindingen bewaarde voor zijn rapport richting de KNVB waarna hij vertrok naar de bestuurskamer.

Bernardus-SJZ 1-2 (0-2). Verstegen 0-1, Pieterse 0-2, Klinkenberg 1-2. Scheidsrechter: Mulder.

SJZ: Van Nierop, Hulsbos, Van der Hoeven, Plooij (Pieterse), Griffioen, Sleijser, Vermeeren (Van Klink), Wansink, Berg, Van der Helm, Versteegen.

Bernardus: Enter, Van der Zon, Verbeij (Elbouny), Van der Werff, Van Tol, Moors (Wesseling), Van der Heijden, Paling, Yagoubi, De Boer, Klinkenberg.